Tags Posts tagged with "2013"

2013

Europe-Direct-Regiunea-Centru (3)Peste 10.000 de cetățeni au fost direct informați în acești ani, prin proiectul finanțat de către Reprezentanța Comisiei Europene în România și de către ADR Centru, referitor la fondurile europene disponibile, consultările publice europene lansate, respectarea drepturilor cetățenilor, tarifele reduse la anumite servicii, aplicate unitar la nivelul statelor membre UE, dar și despre alte inițiative și programe susținute de Comisia Europeană.

”Este vorba despre noi, cetățeni europeni, și modul în care acțiunile Uniunii Europene ne influențează și ne sprijină”, este mesajul cu care s-au încheiat cei cinci ani de Europe Direct în Regiunea Centru, fiind mesajul cu care vom continua până în 2020.

Europe-Direct-Regiunea-Centru (2)Acțiunile de informare derulate la nivelul județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu de către Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru, vor continua în acești ani încercând să ajungă în și mai multe case, la și mai mulți cetățeni.

Activitățile Centrului sunt adaptate în funcție de nevoile identificate în rândul cetățenilor regiunii, urmărind în același timp și tipul de activități și evenimente care atrag și implică grupul țintă al proiectului.

Anul acesta s-au încheiat cei cinci ani de activități ai Europe Direct Regiunea Centru, ani plini de activități, în care membrii echipei Europe Direct, alături de colegii lor, au ajuns în toate cele șase județe ale Regiunii Centru și au transmis informații, au oferit obiecte promoționale, au premiat câștigătorii de concursuri de anvergură națională, au realizat materiale interesante și utile cu elevii din regiune.

Simion CretuÎn 30 martie 2019 se va organiza la Sibiu, în regiunea noastră, Summit-ul pentru viitorul UE. Atât această activitate, cât și alte acțiuni susținute de către Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Junker, corelate cu programele pentru tineri, pentru încurajarea creării de noi locuri de muncă și de susținere a activității economice, proiectele ce susțin dezvoltarea regiunii cu fondurile UE, vor fi intens promovate și transmise cetățenilor din regiunea noastră și nu numai, ca și până acum.

Dacă activitatea principală a ADR Centru vizează informarea și susținerea în mod preponderent a autorităților publice locale, a ONG-urilor, a mediului universitar și a celui de afaceri, prin Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru, activitățile se concentrează pe informarea cetățenilor din regiune, fie ei tineri, elevi, studenți, angajați sau șomeri.

Această activitate este complementară activității ADR Centru ce a vizat, începând cu anul 1998, elaborarea documentelor de planificare regională, gestionarea fondurilor europene, promovarea regiunii și susținerea actorilor locali în demersurile întreprinse pentru dezvoltarea Regiunii Centru”, a declarat domnul Simion Crețu director general ADR Centru.

Europe-Direct-Regiunea-Centru (1)Pe parcursul anilor 2013 – 2017, experții din echipa Europe Direct Regiunea Centru a ADR Centru, au contribuit la îmbunătăţirea nivelului de informare al cetăţenilor Regiunii Centru, în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor, legislaţia europeană, programele de finanţare și activităţile instituţiilor europene, prin evenimente, concursuri, publicații, mijloace de comunicare social media, produse audio-video și evenimente pentru public larg, toate abordate dintr-un punct de vedere mai puțin formal, cu accent pe noi canale de informare dinamice și interactive.

În același timp activitățile Centrului s-au axat și pe prioritatea ”Educație” și pe pe cooptarea cetățenilor în dezbateri pe teme europene.

În timp, ADR Centru a colaborat cu noi parteneri în diverse activități neprevăzute în proiect, dar care se adresau grupului țintă au fost susținute prin toate resursele necesare, fiind astfel derulate activități dedicate celor în cautare a unui loc de muncă, cum au fost Târgurile de Carieră, sau activităților dedicate tinerilor aflați în fața unei importante opțiuni de viață, cum sunt conferințele ”Vreau să fiu antreprenor”, activități care s-au bucurat de un real succes și vor continua.

Asociaţiile din Alba Iulia care oferă servicii sociale au primit anul trecut din bugetul local suma de 897.414 de lei, potrivit raportului anual al DAS Alba Iulia.

Conform raportului Cantina de Ajutor Social de pe strada Libertăţii nr. 21, din Alba Iulia a primit pentru cei 73 de beneficiari suma de 33.8042 de lei.

Bugetul pentru Centrul de zi pentru perosne vârstnice de la aceeaşi adresă care are 45 de beneficiari lunar şi Centrul pentru adăpostirea victimelor violenţei în familie de pe strada Bucovinei nr.4, au fost incluse în bugetul DAS Alba Iulia.

Asociaţia Non-Guvernamentală „Maria Beatrice” de pe strada Lalelelor nr.60, cu 25 de beneficiari lunar a primit 231.475 de lei în anul 2013 adică 773 lei pe lună pentru un beneficiar. Centrul se adresează copiilor cu deficienţe neuromotorii şi osteoarticulare.

Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia-Aşezământ Social “Sf Meletie”, de pe strada Bogdan Petriceicu Haşdeu nr 15, care oferă aşezământ social pentru persoanele cu handicap, a primit anul trecut suma de 17.733 de lei pentru cei 34 de beneficiari.

Cartitas” Alba Iulia ce oferă servicii de îngrijire la domiciului pentru persoanele vârstnice , de pe strada Păcii nr.7, a beneficiat de 40.480 lei.

Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia- Serviciul socio-medical de îngrijire la domiciului a persoanelor vâstince a primit suma de 31.450 lei. Serciciul are lunar câte 17 beneficiari.

Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia-Centru Social de Urgenţă Alba, de pe strada Iaşilor nr 81 A, dedicat perosnelor fără adăpost a beneficiat din bugetul local de suma de 130.032 lei, deci 258 de lei pe lună pentru fiecare din cei 45 de beneficiari.

Asociaţia „ACAS”-Centru de zi pentru copii cu sindromul Down şi autism, aflat pe de pe strada Ampoiului a beneficiat de 680 de lei pe lună pentru fiecare din cei 8 beneficiari adică un total de 61.432 de lei pe an.

Asociaţia „Sf Andrei” din Bărăbanţ are 24 de persoane la centrul de zi pentru persoane vârstnice şi a beneficiat de suma de 33.700 lei.

Acociaţia „Agora” care oferă servicii de integrare socială are 22 de beneficiari şi a primit anul trecut suma totală de 13.000 de lei.

Programul naţional de oncologie din 2014 are prevăzut, la capitolul medicamente, un buget de 1,224 miliarde de lei, ceea ce va însemna creşterea cu 16.000 a numărului de pacienţi care vor fi trataţi faţă de 2013, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

„În 2014 vom trata 108.000 de pacienţi, cu 16.000 mai mulţi decât anul trecut. De asemenea este prevăzută suma de 12.000.000 lei pentru analize Pet CT pentru 3.000 de pacienţi, care vor fi realizate de cinci furnizori privaţi”, a spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit ministrului, 8.000 de paciente care au fost operate pentru cancer la sân vor putea beneficia gratuit de proteze mamare, printr-un program în premieră al Ministerului Sănătăţii, pentru care sunt alocaţi, în 2014, 2.520.000 lei.

Lista de aşteptare pentru medicamente scumpe cuprinde 570 de pacienţi, dar termenul de aşteptare este de una cel mult două luni, şi nu de cinci şase sau chiar un an, cum a fost în anii precdedenţi, a mai spus Bănicioiu.

Costul mediu pe bolnav de cancer tratat este de 11.330 lei pe an, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Berbeceanu*În 2007 a primit titlul de Poliţistul Anului în cadrul Galei Poliţiei Române

Sâmbătă, 10 mai, comisarul-şef Traian Berbeceanu a primit sâmbătă titlul de „Poliţistul Anului 2013”.
Distincţia a fost oferită la Poiana Braşov în cadrul conferinţei Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.
În unanimitate, poliţiştii au decis acordarea titlului de „Poliţistul Anului 2013”, comisarului şef Traian Berbeceanu, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia.
Alături de Traian Berbeceanu s-au aflat soţia sa, vicepreşedintele SNPPC Hunedoara – Vasile Bucuci, şi vicepreşedintele SNPPC – Dumitru Coarnă. La intrarea celor patru în sala conferinţei, polţiştii s-au ridicat în picioare şiu l-au aplaudat pe Traian Berbeceanu.
Distincţia i-a fost acordată lui Berbeceanu pentru „încrederea în mişcarea sindicală a poliţiştilor şi pentru contribuţia adusă la creşterea forţei SNPPC”.
Cu acest prilej Berbeceanu a trimis un nou mesaj pentru solidarizarea oamenilor legii: „Aşa cum am promis, îmi voi dedica acţiunile pentru ca niciunui poliţist din România să nu i se mai poată întâmpla ceea ce mi s-a întâmplat mie… Vă mulţumesc tuturor. Ca simplu membru de sindicat vreau să vă transmit un mesaj de solidaritate. SNPPC m-a sprijinit, se vede că lupta sindicală este una grea, dar trebuie făcut mai mult pentru poliţişti. Sunteţi lideri de sindicat, aleşi cu speranţă şi încredere, vă rog să-i reprezentaţi pe cei care v-au ales cu demnitate… Marea mea durere în cei 23 de ani de carieră este că breasla noastră nu este la fel de unită cum este cazul jurnaliştilor de exemplu, al magistraţilor. Suntem uniţi la şpriţuri, la distracţie, dar vreau să fim uniţi şi la necaz”.
Comsiarul Traian Berbeceanu a fost îndepărtat de la şefia BCCO Alba în octombrie 2013, în urma unui dosar „confecţionat” (conform DNA) de procurorul Ioan Mureşan, procurorul Nicolaie Cean şi poliţistul Alin  Muntean.

Foto: hunedoaralibera.ro

Intalnire politie CugirIeri, 20 martie, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, chestor principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, a participat la şedinţa de lucru organizată la sediul Primăriei Oraşului Cugir de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Alba. Cu ocazia acestei întâlniri, a fost prezentată o „ Informare privind măsurile întreprinse de Poliţia Oraşului Cugir, pentru îndeplinirea atribuțiilor specifice în anul 2013 şi primele două luni ale anului 2014”.

La această şedinţă au mai participat Ioan Marincaş, preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Alba, consilieri ai Consiliului Judeţean Alba, primarul oraşului Cugir, Teban Adrian, viceprimarul oraşului Cugir, Rotche Horea, şeful Poliţiei Oraşului Cugir, inspector principal de poliţie Paul Şerban, şeful poliţiei Locale Cugir, Găldău Horaţiu precum şi şeful grupei de jandarmi Cugir, plutonier adjutant Duru Ştefan.

Din materialul prezentat a rezultat că în anul 2013, numărul infracţiunilor sesizate Poliţiei Oraşului Cugir, a înregistrat o scădere cu 7,53 %  față de anul 2012, de la 611 infracțiuni la 565.

În ceea ce privește infracțiunile grave, comise cu violență, în anul 2013 au fost înregistrate 2 infracțiuni de tentativă la omor, acestea fiind săvârșite în urma unor conflicte spontane.

În anul 2013, poliţiştii din Cugir a constatat în flagrant delict, un număr de 79 de infracţiuni şi au aplicat 2.885 de sancţiuni contravenționale  în valoare totală de 580.935 lei.

În aceeaşi perioadă, au intervenit pentru soluţionarea unui număr de 13 accidente rutiere soldate cu victime omeneşti, dintre acestea două soldându-se cu rănirea gravă a unor persoane.

Pentru combaterea indisciplinei rutiere, în anul 2013, poliţiştii din Cugir, au aplicat 1.373 sancţiuni contravenţionale, au reţinut 76 de permise de conducere şi 78 de certificate de înmatriculare. Totodată, au fost constatate 76 de infracţiuni la regimul rutier.

În lunile ianuarie şi februarie 2014, au fost înregistrate două accidente rutiere, în urma cărora victimele au suferit leziuni uşoare iar pentru nereguli constatate privind circulaţia pe drumurile publice, poliţiştii rutieri din Cugir, au aplicat 133 de sancţiuni contravenţionale  în valoare de 18.130 lei.

În intervenţiile pe care le-au avut, reprezentanţii Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Alba dar şi reprezentanţii administraţiei publice locale, s-au declarat mulţumiţi de activitatea poliţiştilor din Cugir prin prisma reducerii infracțiunilor contra patrimoniului dar şi a creşterii gradului de siguranţă civică.

Adrian Teban, primarul orașului Cugir, a apreciat în mod pozitiv anihilarea grupării infracționale cunoscută sub denumirea „Talibanii”, subliniind climatul optim de ordine şi siguranţă publică existent în oraş, a relevat buna colaborare cu Poliţia Locală Cugir şi şi-a exprimat disponibilitatea pentru acordarea de sprijin poliţiei în activităţile specifice.

Chestorul principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea a apreciat disponibilitatea autorităţilor administrative judeţene şi locale pentru colaborare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba şi sprijinul acordat de fiecare dată şi a dispus continuarea activităţilor preventive, desfăşurate de poliţiştii din Cugir pe segmentele  stradal, rutier dar şi în mediul şcolar.

Totodată a apreciat în mod pozitiv rezultatele obţinute, în perioada supusă analizei, de către poliţiştii din Cugir şi şi-a exprimat convingerea că acţiunile acestora, vor fi orientate şi mai departe, pentru îndeplinirea misiunii ce le-a fost încredinţată de societate.

AJOFM-300x225La sfârşitul anului 2013, figurau în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba un număr total de 18.557 şomeri, dintre care: 5.240 indemnizaţi şi 13.317  neindemnizaţi. Din numărul total al şomerilor înregistraţi  sunt  8.746  femei.

Rata şomajului, la nivelul judeţului Alba,  la finele lunii decembrie 2013 este de 10,41.%.

 

 REALIZAREA OBIECTIVELOR PROGRAMULUI PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ ŞI ALE PLANULUI DE FORMARE PROFESIONALĂ ÎN ANUL 2013 LA NIVELUL JUDEŢULUI ALBA

 

 Rezultatele implementării Programului de ocupare a forţei de muncă în anul 2013

Obiectivul general al Programului judeţean pentru ocuparea forţei de muncă în anul 2013, prevede încadrarea în muncă a cel puţin 5.200 persoane. Până la data de 31.12.2013  un număr total de  6.237  persoane au revenit pe piaţa muncii.

Cele 6.237 locuri de munca ocupate sunt rezultatul aplicării următoarelor măsuri active:

 

Informare si consiliere profesionala

În perioada 01.01.2013 – 31.12.2013  un număr total de 29.477 persoane au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională.

Serviciile de informare şi consiliere profesională au fost acordate gratuit iar monitorizare acestor servicii s-a efectuat pe:

a)         categorii de vârsta astfel :

–           5.600   persoane sub 25 de ani

–           5.576   persoane cu vârsta între  25 – 34 ani

–           8.595  persoane cu vârsta între  35 – 45 ani

–           9.706  persoane cu vârsta mai mare de 45 ani

b)         studii :

–           5.345   persoane cu şcoala generală incompletă

–           8.181   persoane absolvenţi de şcoală generală

–           5.684   persoane absolvenţi de şcoli profesionale

–           1.107   persoane absolvenţi de şcoli de arte şi meserii

–           7.024   persoane absolvenţi de liceu

–              224   persoane absolvenţi ai şcolilor postliceale

–           1.912   persoane absolvenţi de studii superioare

Serviciile de consiliere şi orientare profesională au avut ca rezultat :

–           încadrarea în muncă a  833  persoane

–           înscrierea la programe de formare a  1.021  persoane

 

 Formarea profesională

Formarea profesională este o măsură activă definitorie pentru desfăşurarea profilului profesional al oricărei persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, ştiut  fiind faptul că prin asigurarea creşterii diversificării competenţelor profesionale ale şomerilor se ating, concomitent, două obiective specifice: satisfacerea cerinţelor imediate pe piaţa muncii şi creşterea şanselor de ocupare în muncă a şomerilor.

Pentru anul 2013 s-a prevăzut prin Planul judeţean de formare profesională cuprinderea în cursuri de formare profesională a  1.050  persoane.

În perioada ianuarie-decembrie  2013  s-a organizat la solicitarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă un număr total de 46 programe de formare la care au fost înscrişi 1.021 de persoane, din care şomeri 953, iar 68 de persoane au suportat contravaloarea cursurilor fiind persoane ocupate: (agent de securitate -107 persoane – 5 cursuri;  bucătar:  73 persoane  – 3 cursuri; contabil:  44 persoane – 2 cursuri;  cofetar, patisier: 36 persoane – 2 cursuri;  comunicare în limba engleză: 27 persoane – un curs; dulgher, tâmplar, parchetar: 27 persoane – un curs; electrician instalaţii şi echipamente electrice industriale: 22 persoane – un curs; frizer, coafor, manichiuriste, pedichiurist: 76 persoane – 3 cursuri; inspector resurse umane: 72 persoane – 3 cursuri; instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze: 38 persoane – 2 cursuri; îngrijitoare bătrâni la domiciliu: 19 persoane – un curs; lucrător în comerţ: 173 persoane –  7 cursuri; lucrător finisor pentru construcţii: 51 persoane – 2 cursuri ; operator introducere, validare şi prelucrare date: 46 pers – 2 cursuri; ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie: 89 persoane – 4 cursuri; operator la maşini unelte cu comandă numerică: 67 persoane – 4 cursuri; sudor: 14 persoane – 1 curs; tâmplar universal: 40 persoane  –  2 cursuri.

În cadrul şedinţelor de consiliere acordate persoanelor în căutarea unui loc de muncă, premergătoare serviciilor de formare profesională se are în vedere ca procesul de pregătire profesională să pornească de la analiza nevoilor de formare, cu scopul de a răspunde unor nevoi reale de personal calificat al agenţilor economici.  În acest scop prin accesarea fondurilor europene s-a urmărit o diversificare a meseriilor, astfel încât pe lângă cele în care AJOFM este autorizată,  în anul 2013 s-au organizat  cursuri de calificare/recalificare şi în meserii de: agent de securitate, comunicare în limba engleză.

În perioada ianuarie – decembrie 2013 –  cu fonduri europene  s-au organizat 11 programe de formare la care au fost cuprinse 255 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în următoarele ocupaţii: agent de securitate, comunicare în limba engleză; contabil; dulgher, tâmplar, parchetar; lucrător în comerţ, lucrător finisor pentru construcţii, tâmplar universal.

 

Stimularea încadrării în muncă  a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ

Una dintre măsurile de prevenirea a şomajului şi stimularea ocupării tinerilor absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ este subvenţionarea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a acestei categorii de persoane, subvenţionare care se acordă diferenţiat în funcţie de nivelul studiilor absolvite de cel angajat. Utilizarea tuturor mijloacelor de informare în masă cu privire la măsurile active destinate tinerilor, informarea şi consilierea privind cariera tinerilor din anii terminali de studii a făcut posibilă  angajarea a 519 absolvenţi, din care 147  prin subvenţionarea locurilor de muncă.

Din numărul de 147 absolvenţi subvenţionaţi, o persoană este absolventă  a ciclului inferior al liceului sau a şcolilor de arte şi meserii, 68 sunt absolvenţi ai învăţământului liceal, 4  absolvenţi ai învăţământului  postliceal şi 74 sunt  absolvenţi de învăţământ superior.  Se remarcă disponibilitatea angajatorilor de a accesa această măsura activă pentru a acorda o şansă în primul rând absolvenţilor de studii superioare.

Din cei  519 absolvenţi încadraţi, 94  au beneficiat de prima de încadrare prevăzută de lege, prima egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării (500 lei).

 

 Încadrarea în muncă  a şomerilor înainte de expirarea perioadei de  indemnizare

În scopul prevenirii şomajului de lungă durată şi stimulării şomerilor de a se încadra în muncă înainte de expirarea perioadei de indemnizare, s-au acordat alocaţii pentru un număr de 538  şomeri, din care 281  sunt femei.

Structura pe grupe de vârstă a persoanelor beneficiare de alocaţii pentru încadrarea înainte de expirarea indemnizaţiei de şomaj se prezintă astfel:

  •  19   persoane cu vârsta mai mică de 25 ani;
  • 105   persoane au vârsta cuprinsă între 25-35 ani;
  • 166   persoane au vârsta cuprinsă între 35-45 ani;
  • 248   persoane au vârsta de peste 45 ani.

Această măsură s-a dovedit mai eficientă la persoanele cu vârsta peste 45 de ani ceea ce demonstrează că persoanele din această categorie deţin o experienţă profesională bogată precum şi calificări în domenii diverse de activitate şi nu în ultimul rând acceptă criteriile impuse de angajatori.

 

Încadrarea în muncă a persoanelor cu vârsta de peste 45 ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sau şomeri care mai au 3 ani pana la vârsta de pensionare

Şomajul în rândul acestor categorii de persoane constituie una din problemele stringente ale pieţei forţei de muncă. În perioada ianuarie-decembrie 2013 au fost încadraţi în muncă din această categorie  un număr total de 2.602  şomeri din care 318 cu subvenţionarea locului de muncă.

După mediul de provenienţă persoanele încadrate din aceasta categorie se structurează astfel:

–           1.350   persoane din mediul urban

–           1.252   persoane din mediu rural

După statutul persoanei înregistrate persoanele încadrate din aceasta categorie pentru care s-au subvenţionat locurile de muncă (318) se structurează astfel :

–      197    şomeri neindemnizaţi

–      121    şomeri indemnizaţi

Aceste date sunt relevante pentru a concluziona faptul că această măsură activă crează locuri de muncă în primul rând pentru şomeri neindemnizaţi – grup ţintă care se confruntă din ce în mai mult cu fenomenul şomajului şi riscul de a se reintegra pe piaţa muncii cu dificultate respectiv de a face parte din categoria şomerilor de lungă durată.

 

 Încadrarea în munca prin stimularea mobilităţii forţei de muncă

Până la 31.12.2013 au beneficiat de aceste stimulente financiare 105  persoane, şi anume 15  persoane s-au încadrat într-o localitate la o distantă mai mare de 50 de km faţă de domiciliul  (aceste persoane au primit o primă de instalare egală cu de două  ori valoarea indicatorului social de referinţă), iar 90 persoane s-au încadrat în altă localitate cu schimbarea definitivă a domiciliului (aceste persoane au primit o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă -unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti, cu excepţia indemnizaţiei de şomaj, suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, care în acest moment are valoarea de 500 lei) în vigoare la data instalãrii).

Din punct de vedere al vârstei, măsura a avut un efect mai mare asupra categoriei de vârstă de peste 45 ani, beneficiarii acestei măsuri active grupându-se după cum urmează:

ü  28  persoane cu vârsta sub 25 ani;

ü  25  persoane au vârsta cuprinsă între 25 şi 35 ani;

ü  23  persoane au vârsta cuprinsă între 35 şi 45 ani;

ü  29  persoane cu vârsta peste 45 de ani

 

 Încadrarea în muncă persoanelor cu handicap

Prin aplicarea setului de măsuri active prevăzute pentru promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu handicap, a serviciilor personalizate pentru acest grup ţintă, s-a reuşit încadrarea în muncă, până la data de 31.12.2013 a 14  persoane fără subvenţionarea locului de muncă şi 4 persoane  cu subvenţionarea locului de muncă.

 

Medierea muncii

Numărul persoanelor intrate la serviciile de mediere a locurilor de muncă vacante de la începutul anului şi până la sfârşit  a fost de 28.363.  În urma acordării acestor servicii  s-a reuşit plasarea în muncă a 6.237 persoane, din care: 3.074 persoane în locuri de muncă pe perioadă nedeterminată, 3.163 persoane în locuri de muncă pe perioadă determinată. Putem aprecia faptul că se păstrează în continuare o pondere ridicată a contractelor pe perioada nedeterminată. Încadrarea şomerilor după  prima mediere a muncii  – 1.315  persoane.

 

 Acompaniament social personalizat acordat tinerilor supuşi riscului marginalizării sociale

În anul 2013, s-au  încheiat 29 contracte de solidaritate, prin care au fost încadrate în muncă 29 de persoane  cu vârste cuprinse între 16-25 ani.

După mediul de provenienţă persoanele încadrate din aceasta categorie se structurează astfel:

–           20  persoane din mediul urban

–              9  persoane din mediu rural

Cele  29 contracte de solidaritate s-au încheiat cu următoărele categorii de beneficiari:

  •  29   persoane apaţinând  altor categorii de tineri  aflaţi  în dificultate .

 

 

 

 

MUNCA ÎN STRĂINĂTATE

 

 Activitatea prin reţeaua EURES

Pentru atingerea obiectivului principal şi anume “creşterea gradului de ocupare” în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba  funcţionează compartimentul EURES. Consilierul EURES specializat în probleme de mobilitate a forţei de muncă, oferă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă :

– obţinerea unui loc de muncă în condiţii sigure, facilitând întâlnirea dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă ăi angajatori recomandaţi de reţeaua EURES din statele membre UE

– servicii gratuite de mediere privind încadrarea în muncă în străinătate

– informaţii detaliate asupra locurilor de muncă adecvate şi despre condiţiile de viaţă şi de muncă din alte state

Activitatea EURES în perioada ianuarie – decembrie  2013

 

LunaNr. solicitanţi de loc de muncă în străinătateŢara cea mai solicitată

Nivelul de instruire al solicitantului

TotalDin careFemei 

 

Primar, gimnazial, profesionalLiceal, postlicealUniversitar 
Ian.

32

17

Germania

8

19

5

Febr.

21

12

Germania

3

17

1

Martie

28

15

Germania

2

21

5

Aprilie

22

10

Germania

0

18

4

Mai

54

29

Germania

11

39

4

Iunie

52

36

Germania

14

38

0

Iulie

34

15

Germania

2

21

11

August

47

16

Germania

21

24

2

Sept.

53

20

Germania

10

31

12

Oct.

28

11

Germania

6

18

4

Nov.

18

8

Germania

5

11

3

Dec.

21

8

Germania

2

15

4

TOTAL

410

197

 

84

271

55

 

Din activitatea desfăşurată a rezultat că principalele obstacole în calea mobilităţii lucrătorilor români în spaţiul european sunt necunoaşterea limbii străine de circulaţie europeană solicitată de angajator şi insuficienta informare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă în altă ţară europeană asupra condiţiilor de muncă şi de viaţă din statul respectiv.

În acest context, serviciile de informare, consiliere şi mediere oferite de reţeaua EURES sunt foarte importante  în prevenirea fenomenului migraţiei ilegale şi, mai ales, în gestionarea migraţiei legale.

Referitor la activitatea AJOFM Alba  menţionăm faptul că în primele 3 trimestre ale acestui an, prin intermediul consilierului EURES, s-au procesat solicitările pentru locuri de muncă în spaţiul european pentru un număr de 343 de persoane, din care 170 femei, ţara cea mai solicitată fiind Germania iar ocupaţia cea de muncitor în agricultură.

În trimestrul 4 au fost un număr de 67 solicitanţi, din care 27 femei, de asemenea cea mai solicitată fiind Germania iar ocupaţia cea de muncitor în agricultură.

Datorită faptului că majoritatea procedurilor de aplicare presupun, în urma demersurilor făcute de consilierul EURES local, contactul direct între angajator şi persoana în căutarea locului de muncă, sub forma unei convorbiri telefonice sau prin mijloace electronice, nu toţi solicitanţii anunţă finalitatea negocierilor, având în vedere că nu există obligativitate în acest sens. De aceea informaţiile agenţiei noastre despre numărul de persoane care au încheiat contracte de muncă în spaţiul european se bazează mai ales pe bunăvoinţa aplicanţilor sau, în cazurile în care procedurile îl presupun, pe feed-back-ul angajatorilor. Astfel încât, putem spune cu certitudine ca în anul  2013, o persoană şi-a găsit loc de muncă în Elveţia.

 Protecţia drepturilor cetăţenilor români care lucrează în străinătate şi sistemele de securitate socială

În perioada 01.01.- 31.12.2013, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba  a primit de la persoane fizice interesate 109 cereri pentru eliberarea formularelor europene E301/ U1, în vederea certificării perioadelor de asigurare realizate în sistemul asigurărilor pentru şomaj din România, pentru obţinerea prestaţiei de şomaj în alte state, acestea fiind eliberate pentru: Spania – 77, Italia – 22, alte ţări – 10.

Pentru certificarea legată de membrii familiei ai unei persoane aflate în şomaj, care trebuie luaţi în considerare la calculul prestaţiilor, în cadrul AJOFM Alba  au fost primite 85 solicitări pentru care s-au completat formularele E302/ U006, formularele fiind eliberate pentru Spania

Alte formulare eliberate conform Regulamentului 883/ 2004, cu referire la confirmarea înregistrării  persoanelor înregistrate la AJOFM Alba şi indemnizate în alt stat  membru – 23.

 

 BUGETUL ASIGURĂRILOR PENTRU ŞOMAJ

 

În perioada ianuarie-decembrie 2013, Agenţia  Judeteana pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba  a cheltuit următoarele sume de bani, pentru aplicarea măsurilor active de ocupare a forţei de muncă :

–           organizarea şi desfăşurarea cursurilor de formare profesională – 249.396  lei;

–           ocuparea forţei de muncă prin acordarea de alocaţii pentru şomerii care se încadrează înainte de expirarea perioadei de şomaj –  433.345 lei

–           încadrarea şomerilor în vârstă de peste 45 de ani şi a întreţinătorilor părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale prin subvenţionarea locului de muncă – 3.812.874 lei;

–           incadrarea prin subventionarea locurilor de munca a persoanelor cu handicap – 37.087 lei;

–           încadrarea prin subvenţionarea locurilor de muncă a şomerilor care mai au 3 ani până la împlinirea vârstei de pensionare – 49.262  lei

–           încadrarea şomerilor prin stimularea mobilităţii forţei de muncă – 308.000 lei;

–           încadrarea absolvenţilor din instituţii de învăţământ prin subvenţionarea locului de muncă – 999.365 lei;

–           încadrarea absolvenţilor prin acordarea primei de încadrare – 43.000 lei;

–           încadrarea absolvenţilor prin acordarea primei de stimulare a încadrării din perioada de şomaj –  24.416 lei;

–           încadrarea prin încheierea de contracte de solidaritate, în baza Legii 116/2002 – 475.423 lei;

Se poate remarca faptul că cea mai accesată măsura activă de către angajatori pentru care s-au alocat şi cele mai multe resurse financiare o reprezintă încadrarea persoanelor peste 45 de ani sau unici întreţinători de familie. Angajatorii preferă acest tip de măsură activă datorită faptului că persoanele care fac parte din această categorie de vârstă deţin experienţă profesională, mobilitatea pe piaţa muncii în rândul acestei categorii este scazută  motiv pentru care firma poate avea o anumită stabilitate în procesul de producţie.

În timp ce pentru măsurile pasive s-au facut plăţi astfel :

–           indemnizaţia de şomaj, plăţi compensatorii – 26.279.778  lei

–           contribuţii aferente la asigurarile sociale şi de sănătate ale şomerilor – 10.210.000 lei.

 

Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale

În cursul anului 2013, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba  a înregistrat cereri de plată a creanţelor salariale pentru 4 angajatori, şi s-au platit după cum urmează:

  • SC LIDER PRODCARN SRL – s-au plătit creanţe salariale pentru 41 persoane în luna septembrie  2013, în valoare de 70.847 lei reprezentând  salarii restante;
  • SC PLANTISAN SRL – s-au plătit creanţe salariale pentru 36 persoane în luna septembrie 2013, în valoare de 44.575 lei reprezentând salarii restante, plăţi compensatorii restante;
  • SC METALURGICA TRANSILVANIA SA AIUD – s-au plătit creanţe salariale pentru 149 persoane în luna septembrie 2013, în valoare de 416.861 lei reprezentând  compensaţii băneşti restante, plăţi compensatorii restante;
  • SC VALADRIA IND SRL  – s-au plătit creanţe salariale pentru 7 persoane în luna octombrie 2013, în valoare de 11.673 lei reprezentând  salarii restante;

foto: capital.ro
foto: capital.ro
foto: capital.ro

Preţul cuprului- unul dintre cele mai importante metale industriale- este strâns legat de evoluţia economiei mondiale, dată fiind utilizarea sa  într-o serie de industrii precum electrotehnică, electronică,  materiale de construcţii, auto, în transporturi etc. Cotaţiile cuprului pe pieţele internaţionale sunt puternic influențate- cel mai adesea- de rezultatele economice înregistrate de China, SUA şi Germania, în ordine – primii 3 consumatori de cupru la nivel mondial. „Astfel, preţul cuprului devine un <<barometru>> al evoluţiilor economice semnificative la nivel global. De exemplu, săptămâna trecută, cotaţia sa a crescut după ce China a anunţat că ritmul de creştere a exporturilor sale în luna august a depăşit aşteptările, ceea ce a constituit un semnal bun pentru relansarea creşterii economice a celui mai mare consumator de cupru la nivel mondial; ulterior însă, după ce Germania a dezamăgit în ceea ce priveşte producţia industrială, cotaţiile cuprului au atins minimul săptămânii trecute„, a arătat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Din 2002 şi până în 2007 inclusiv, cuprul a înregistrat o apreciere puternică, preţul său cumulând o creştere în jur de 470% din ianuarie 2002 până în decembrie 2007. În 2008, anul de criză profundă, cotaţia cuprului s-a prăbuşit cu aproape 60%; ulterior, în 2009 şi 2010 a înregistrat corecţii, a recuperat scăderea și a reluat creșterea. După ce la începutul anului 2011 prețul cuprului a atins cotații record, o nouă etapă a crizei a făcut ca metalul să încheie anul respectiv în scădere.  În 2012, cotația cuprului a marcat o uşoară creştere (aproape 5%).

„În ceea ce priveşte 2013, acesta nu a fost până în prezent satisfăcător- la nivel global- din punct de vedere economic şi, în consecinţă, nu a fost un an bun nici pentru cupru. Preţul cuprului a scăzut cu aproape 12% la 15 septembrie comparativ cu cotaţia sa de la începutul acestui an; în luna iunie, cuprul a atins minimul pe 2013, pe fondul unor rezultate economice nesatisfăcătoare înregistrate de China şi al anunţului Fed privind posibila reducere a stimulentelor monetare în SUA, care a determinat investitorii să îşi reducă expunerile pe mărfuri”, a precizat Silviu Pojar.

Preţul cuprului, depinde – ca la orice marfă- de raportul cerere-ofertă. Pe termen mediu şi lung, cererea de cupru se anunţă a fi destul de consistentă: din China vin din ce în ce mai multe semnale economice pozitive, SUA (al doilea mare consumator de cupru la nivel mondial) evoluează satisfăcător, iar economia UE este aşteptată să consemneze o relansare vizibilă în 2014. Însă şi în ceea ce priveşte oferta de cupru sunt semnale că vom putea asista la anumite creşteri, inclusiv ca urmare a extinderii unor exploatări în Mongolia, unde se află unul dintre cele mai mari zăcăminte de cupru neexploatate semnificativ până de curând. „Ieri Fed nu a decis (în mod surprinzător pentru pieţe) reducerea stimulentelor monetare, fapt care a condus la deprecierea accentuată a USD şi a stimulat aprecierea mărfurilor. Astfel, asistăm la o anumită corecţie a cotaţiei cuprului, pe termen scurt cel puţin. Preţul cuprului va rămâne însă volatil până la sfârşitul anului, în contextul în care, pe de o parte, economia Germaniei încă nu a intrat pe un trend clar de creştere consistentă, iar pe de altă parte, ne aşteptăm în continuare la posibilitatea ca Fed să anunţe în acest an modificări ale politicii sale”, a precizat Silviu Pojar.

In 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a facut primul pas in Romania, deschizand sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities. Getin Noble Bank Group of Companies detine banci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investiţii, companii de consultanţă financiară şi imobiliară, leasing şi asigurări. La rândul său, Getin Holding deţine bănci, companii de leasing şi asigurări, precum şi alte companii în domeniul financiar în Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus şi România. În 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane EUR, iar Getin Holding a obţinut un profit net de 250 milioane EUR. Getin Noble Bank Group of Companies şi Getin Holding sunt grupuri de origine poloneză, “înrudite” ca business şi acţionariat majoritar. Acţionarul majoritar al celor două grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki, Doctor în Ştiinţe Economice.

Casa de Brokeraj Noble Securities este reglementată şi autorizată de organismul de profil din Polonia, iar filiala din România va opera inclusiv sub supravegherea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Tranzacţiile se realizează prin intermediul platformei Noble Markets, care oferă peste 200 de instrumente financiare: perechi valutare, acţiuni, indici bursieri şi mărfuri. Prin platforma Noble Markets se realizează tranzacţii în marjă (maxim 1:100); astfel, se pot realiza tranzacţii cu o valoare mai mare decât suma alocatat. Atunci când se tranzacţionează în marjă, se utilizează efectul de levier , care amplifică atât câştigurile, cât şi pierderile potenţiale: o marjă de 1% (1:100) permite realizarea unei tranzacţii de 1.000 EUR blocând în contul de tranzacţionare doar 10 EUR (1000 EUR*1%). Detalii despre contul minim, instrumente şi strategii de tranzacţionare pe www.noblemarkets.ro

300-250Este pentru a doua oară consecutiv când ţări din lumea întreagă îşi unesc forţele pentru a lupta împotriva deşeurilor din zonele naturale. Mişcarea „Let`s Do It, World!” este cea mai mare mişcare socială organizată vreodată în lume, reuşind să mobilizeze peste 7 milioane de voluntari în numeroase acţiuni de curăţenie şi educaţie. În 2012, o reţea complexă de echipe de voluntari şi ONG-uri au organizat 84 de acţiuni de curăţenie de câte 1 zi, în Asia, Africa, America de Nord, America de Sud şi Europa şi au reuşit să strângă peste 67 000 de tone de deşeuri.

Ceva se schimbă în lume şi acest ceva pleacă de jos în sus. Oamenii par să nu mai fie multumiţi de modul în care lucrurile sunt organizate şi sunt gata să-şi asume un rol activ pentru a da startul la schimbare a spus unul dintre iniţiatorii mişcării, Rainer Nolvak.

După succesul primelor 3 ediţii din 2010, 2011 si 2012 la care au participat peste 650 000 de voluntari şi care au colectat peste 1,6 milioane de saci de deşeuri, Ziua de Curăţenie Naţională din România a devenit deja o tradiţie, care uneşte românii de peste tot. Proiectul aduce împreună autorităţi, companii, ONG-uri, reprezentanţi media, persoane publice şi voluntari pentru a face curăţenie în toată ţara, într-o singură zi. Anul acesta, în aceeaşi lună cu România, vor face curăţenie generală Olanda, Franţa şi Rusia.

Let`s Do It, România! înseamnă în acest moment multă muncă şi multă pasiune, dar şi rezultate vizibile obţinute pe parcursul celor 3 ani de când a luat naştere proiectul. În anii trecuţi am făcut paşi importanţi în conştientizarea românilor în legătură cu problema pe care o reprezintă gunoaiele din natură şi, în egală măsură, am reuşit să mobilizăm la curăţenie sute de mii de oameni, pentru a aduce o schimbare pozitivă României. Uşor, uşor, românii încep să înţeleagă mesajul nostru şi să devină ambasadori care să îl ducă mai departe. În egală măsură, ştim că suntem abia la început şi că mai sunt multe lucruri de făcut, atât în partea de educaţie ecologică şi prevenţie, dar şi în ceea ce priveşte mobilizarea la acţiune. Dincolo de semnificaţia ecologică, „Let`s Do It, România!” este o invitaţie de a lua atitudine şi de a schimba ceva atunci când lucrurile nu merg aşa cum ne-am dori, aşa că vă aşteptăm alături de noi. E important să arătăm că o astfel de iniţiativă are continuitate şi că se dezvoltă tot mai mult de la an la an” au declarat reprezentanţii proiectului.

Obiectivul strategic al „Let`s Do It, România!” 2013 este creşterea procentului de reciclare al deşeurilor colectate la 40% din numărul de saci colectaţi, de la 35% în 2012, 26% în 2011 şi 17% în 2010. O noutate în acest an este obiectivul de a implica în curăţenie şi românii din diaspora, acolo unde acest lucru va fi posibil.

Şi în acest an, proiectul va beneficia de sprijinul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Pentru instituţia pe care o coordonez şi pentru mine, ca ministru al mediului, parteneriatul cu societatea civilă este fundamental în desfăşurarea activităţii. Lucrăm în echipă, în beneficiul mediului. Sunt convinsă că o comunicare eficientă între minister şi societatea civilă este calea spre o colaborare de succes şi spre reuşite comune. Cred, de asemenea, că asumarea unui rol activ al societăţii civile şi participarea cetăţenilor într-un număr foarte mare la acţiuni ecologice sunt elemente esenţiale pentru îmbunătăţirea condiţiilor de mediu din România. Guvernul are obligaţia să acţioneze pentru sănătatea mediului în care trăim, însă, în acelaşi timp, fiecare din noi, la nivel individual, trebuie să facem eforturi pentru a păstra ceea ce avem bun. Let’s Do It, România! ne oferă posibilitatea să ajutăm natura, să o curaţăm de deşeuri şi să arătăm că suntem responsabili. a declarat Ministrul Rovana Plumb.

Curăţenia Naţională nu este singurul proiect organizat anul acesta de echipa “Let’s Do It, România!”.

Început în 2012, proiectul „Let`s Train It!” îşi propune să educe românii în zona ecologică, pentru a contribui la un comportament responsabil faţă de mediu. Anul trecut, în perioada 8-12 aprilie, echipa “Let’s Do It, România!” a organizat proiectul „Şcoala mea e ECO”, în care peste 6 000 de elevi din 131 de unităţi de învăţământ au beneficiat de training-uri în zona de ecologie. În 2013, training-urile vor fi adresate în continuare elevilor, dar şi companiilor.

Evenimentul Ziua Naţională de Curăţenie are loc în data de 28.09.2013 și este organizat în judeţul Alba de către Centrul Judeţean de Voluntariat Alba. Contact: alba@letsdoitromania.ro

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook