Tags Posts tagged with "1918"

1918

740353_458472584201012_820657445_oLiga Studenților din Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, în parteneriat cu Liga Studenților din Facultatea de ”Electronică și Telecomunicații” din Timișoara, Liga Studenților Electroniști din București, Organizația Studenților din Universitatea ”Tehnică” din Cluj Napoca, Liga Studenților Electroniști din Iași și Liga Studenților din Universitatea ”Maritimă” din Constanța, ”Solidus” Sibiu și Senatul Universității din Oradea, au organizat în perioada 18.11.2013 – 24.11.2013 ediția 2013 a proiectului ”Exchange”.

În cadrul acestui proiect studenții participanți au experimentat mediul academic și viața socio-culturală din alte centre universitare.

Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia a gazduit 6 studenți care au avut ocazia să experimenteze o nouă abordare asupra materiilor din curricula Universității din care provin.

Participanții au beneficiat și de o adeverință de recunoaștere a studiilor pe perioada proiectului.

Din Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, prin intermediul proiectului Exchange, 3 studenți au plecat sa experimenteze viaţa academică din alte centre Universitare.

706272_544367768925674_928089004_oComisia de Alegeri din cadrul Ligii Studenţilor Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, anunţă rezultatele voturilor din cadrul  Adunării Generale de joi, 14 noiembrie 2013, al doilea tur de scrutin, în vederea alegerii Secretarului, membru al Consiliului Director, pentru mandatul 2013-2014, post declarat vacant începând cu data de 01.11.2013

Candidata înscrisă pentru acest post, ADAM RALUCA-ANCA, studentă la specializarea Măsurători terestre şi cadastru, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii înainte menţionate, conform numărului de voturi, ocupă funcţia de Secretar al LSUA, începând cu data de 18. 11. 2013.

Comisia de Alegeri urează mult succes noului membru al Consiliului Director al Ligii Studenţilor din Alba Iulia.

afis imagineFăclii roșii, galbene și albastre, purtate de sute de cercetasi și adunate împreună într-o inimă tricoloră uriașă, stegulețe oferite gratuit tuturor șoferilor care vor trece prin zonă, picturi tricolore pe față pentru cei mici și nu numai, concerte și-un foc de artificii spectaculos – sunt doar câteva dintre punctele de atracție pe care municipalitatea din Alba Iulia le-a pregătit pentru cei care vor alege să trăiască aniversarea a 95 de ani de la Marea Unire, aici, în inima României.
Totul reunit sub marca “Festival de România”, un demers prin care autoritățile locale și județene vor să dea o nouă identitate evenimentului, să-l transforme într-o sărbătoare cu adevărat populară și să “elimine din peisaj” orice urmă de politic.

Fără festivism, fără politică și politicieni, fără sigle de partid, fără discursuri, doar trăiri și simțiri românești: asta ne dorim să avem anul asta, de 1 Decembrie, aici, la Alba Iulia și, sunt convins, asta vom și avea. Pentru ca fiecare albaiulian și român să poată veni în Cealaltă Capitală pentru a sărbători Unirea” Mircea Hava – primarul municipiului Alba Iulia.

Singurul steag pe care-l vom accepta e tricolorul nostru, sfânt, românesc. Bucuria se poate trăi simplu, românește: în roșu, galben și albastru.” declară Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba.

Sunt sute… mii… zeci de mii de inimi roșii, galbene și-albastre. Sunt inimile românești care bat întotdeauna cel mai tare. Toate sunt în Alba Iulia, pe 1 Decembrie. La FESTIVAL DE ROMÂNIA.

Vă așteptăm să ne bucurăm pe limba noastră, să arătăm tuturor cât de mare-i inima românilor, să luminăm cerul și s-aprindem mii de făclii roșii, galbene și-albastre, la FESTIVAL DE ROMÂNIA.

Pe 1 Decembrie, Cealaltă Capitală se-mbracă-n mantia regală: totul va fi roșu, galben și albastru. Pentru toți românii, la 1 Decembrie, în Alba Iulia e FESTIVAL DE ROMÂNIA!

Programul Festivalului de România:

Sâmbătă, 30.11.2013

10.30 – Moment aniversar ”Lupa Capitolina” – 20 de ani de la amplasare / Ceremonial Garda Romană – Piața Alessandria

11.00 – Păcală – spectacol pentru copii – Teatrul de Păpuși Prichindel

11.00 – Turul Ghidat al Cetății Alba Iulia tur gratuit – punct de întâlnire Hotel Cetate

12.15 – Ridicarea Drapelului României și intonarea Imnului de Stal al României – Piața Tricolorului

12.30 – Inaugurare Latura de Vest a Cetății Alba Carolina

                    Concert corala Armonia” – Latura de Vest a Cetății Alba Carolina

15.30 – Cânt și suflet românesc – spectacol de muzică populară – Piața Cetății

18.30 – România din inima ta (conturarea unei inimi tricolore și retragere cu torțe) – eveniment itinerant pe traseul Latura de Vest – Piața Cetății

19.00 – Dansul zmeilor – spectacol de flăcări și efecte speciale Crispus & Cobzality – Piața Cetății

19.30 – Aprinderea iluminatului festiv de sărbători – Piața Cetății

19.30 – Concert Sensor – Piața Cetății

19.30 – Zoo story de Edward Albee (Teatrul Mic Chișinău) - seară de teatru – Casa de Cultură a Studenților

21.00 – Oscar de Claude Magnier (Trupa Skepsis) – seară de teatru – Casa de Cultură a Studenților

 

Duminică, 01.12.2013 

09.30 – Depuneri de coroane la statuia lui I.I.C. Brătianu  – Piața I.I.C. Brătianu

10.00 – Depuneri de coroane la statuia lui Iuliu Maniu  – Piața Iuliu Maniu

10.30 – Depuneri de coroane la statuile Reginei Maria și Regelui Ferdinand – Catedrala Încoronării

10.45 – Depuneri de coroane la statuia lui Mihai Viteazul – statuia lui Mihai Viteazul

11.00 – Turul Ghidat al Cetății Alba Iulia – tur gratuit – punct de întâlnire Hotel Cetate

11.15 – Cermonial militar – Pietonala Mihai Viteazul

12.00 – Te Deum – Catedrala Încoronării

12.30 – Primirea soliilor din cetățile de scaun – Terasa Sălii Unirii

13.00 – Cânt și suflet românesc – spectacol de muzică populară – Piața Cetății

13.00 – Turul Ghidat al Cetății Alba Iulia tur gratuit – punct de întâlnire Hotel Cetate

14.00 – Uniți sub tricolor – defilare cu steaguri tricolore de mari dimensiuni – Poarta a IV-a – Poarta a III-a

15.00 – Turul Ghidat al Cetății Alba Iulia tur gratuit – punct de întâlnire Hotel Cetate

17.45 – Tricolor în cetate – Piața Cetății

18.00 – Dorul Basarabiei – concert extraordinar de muzică populară cu orchestra maestrului Nicolae Botgros – Piața Cetății

20.00 – Lansare 95 de lampioane – Piața Cetății

20.00 – Concert Galax – Piața Cetății

20.20 – Concert Anda Adam – Piața Cetății

21.00 – Concert Vama – Piața Cetății

22.00 – Emotion Romania – focuri de artificii – Poarta a III-a – Pietonala Mihai Viteazul

16Universitatea 1 Decembrie 1918 este deja de ani buni, pentru albaiulieni, o existentă la fel e firească precum Muzeul Naţional al Unirii sau Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul. Cu toate acestea, nu toată lumea ştie că universitatea este relativ tânără, iar istoria clădirii este cu adevărat interesantă. Pilon de bază al învăţământului din Alba, clădirea în care funcţionează UAB, este de fapt o bucurie de istorie din trecutul zbuciumat de două milenii al cetăţii Alba Carolina.

Decizia.

“Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este o instituţie de învăţământ superior şi cercetare cu caracter public, de stat, integrată sistemului naţional de învăţământ superior. Universitatea funcţionează în baza Constituţiei României, a Legii Învăţământului nr. 84/1995, a Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, a Cartei universitare şi regulamentelor proprii de funcţionare elaborate potrivit legii. Universitatea a fost înfiinţată în anul 1991, prin Hotărârea Guvernului României nr.474/09.07.1991, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, Anul 1991, Nr.160.

În anul 2009 Universitatea a fost reevaluata instituţional, obţinând calificativul GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT.”

Aşa se prezintă Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, una dintre cele mai importante şi stabile instituţii de învăţământ înfiinţate în România după 1989. Începuturile Universităţii sunt cunoscute foarte bine de către cei care în acele vremuri de nou început au avut ambiţia să transforme Alba Iulia într-un centru universitar. Probabil ca mulţi sceptici au privit cu neîncredere iniţiativa autorităţilor locale, dar, după mai bine de 20 de ani, se vede cum UAB a progresat, iar aria specialităţilor a crescut de la an la an, acoperind practic nevoile societăţii.

Aşa cum scria prof.dr.Ghe.Anghel în nr. 56 al revistei Dacoromania, Universitatea 1 decembrie 1918 nu a fost prima intenţie de a aduce învăţământul superior la Alba Iulia. De fapt, în anii 1960. Prin 1962–1963, Academicianul Ştefan Pascu, pe atunci decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Cluj, a propus înfiinţarea la Alba Iulia a unui institut pedagogic de trei ani, desemnându-mă pe mine, proaspăt angajat la muzeu, să conving autorităţile locale pentru a aproba această iniţiativă. De la Bucureşti , a venit un „cadrist secretos” care m-a căutat la muzeu şi împreună am discutat cu conducerea raionului Alba, propunându-i să accepte şi să anunţe conducerea regiunii Hunedoara. Nu ştiu ce s-a mai întâmplat cu această iniţiativă, dar am aflat ulterior că institutul propus pentru Alba Iulia a luat fiinţă la Târgu Mureş.

O altă iniţiativă s-a derulat în anii 1967-1968 cu prilejul pregătirilor pentru sărbătorirea Semicentenarului Unirii Transilvaniei cu România.

Miron Constantinescu, fost secretar al biroului C.C. al P.C.R., a fost delegat să conducă lucrările de amenajare a muzeului. Acesta era originar din Arad şi cunoştea bine activitatea Consiliului Naţional Central din 1918, cu sediul la Arad , care a pregătit actul Unirii Transilvaniei cu România. Printre alte documente avea şi procesul verbal în original al discuţiilor ce s-au purtat la Alba Iulia în zilele de 29 şi 30 noiembrie 1918 la hotelul „Hungaria”, (ulterior „Dacia”), privitoare la întocmirea Proclamaţiei Unirii şi la desfăşurarea Adunării Naţionale de la 1 Decembrie.

În timpul deselor vizite la Alba Iulia şi în discuţiile privitoare la organizarea muzeului, colectivul muzeului format din prof. Alexandru Popă, prof. Ion Berciu, prof. Eugen Hulea şi prof. Gheorghe Anghel a propus lui Miron Constantinescu să sprijine înfiinţarea unui institut de trei ani la Alba Iulia sau a unei facultăţi de istorie şi filologie cu o secţie de filologie clasică şi modernă. Propunerea a fost însuşită şi de conducerea judeţului, urmând ca aceasta să fie înaintată organelor centrale de la Bucureşti. Rezultatul nu a fost comunicat nimănui, niciodată, dar după 7 ani de la propunerea noastră, în 1975, s-a înfiinţat la Alba Iulia Liceul Militar „Mihai Viteazul”, instituţie de mare prestigiu a învăţământului militar din România.

Din fericire, una dintre împlinirile aduse Revoluţia din decembrie 1989, pentru Alba Iulia, a fost înfiinţarea Universităţii. „În 1990, după înlăturarea regimului dictatorial s-au reluat propunerile mai vechi. În prima fază, în 1990, împreună cu domnul Ilarie Oargă, economist, numit primar al judeţului Alba, funcţie tranzitorie până la alegerile din mai 1990 când s-a instituit funcţia de prefect, am redactat un prim memoriu pentru înfiinţarea la Alba Iulia a unui Centru Naţional de studii istorice şi a unei facultăţi de istorie, arheologie, arhivistică şi studii clasice. Am argumentat această notă evidenţiind tradiţia istorică a oraşului, patrimoniul deţinut şi instituţiile de învăţământ care au funcţionat aici în evul mediu. Problema înfiinţării unei universităţi la Alba Iulia a fost din nou lansată cu prilejul vizitei în oraş a primului ministru Petre Roman în aprilie 1990 şi a preşedintelui Ion Iliescu în iulie 1990. Tot cu acest prilej s-a propus de către Muzeul Unirii într-o şedinţă, în prezenţa autorităţilor amintite, Parlamentului să decreteze ziua de 1 Decembrie, Ziua Naţionala a României şi ca imn naţional „Deşteaptă-te, române!”.

Acţiunea de înfiinţare a unei universităţi la Alba Iulia s-a reluat la începutul anului 1991 în timpul mandatului de prefect al lui Barb Partenie şi al viceprefectului Bele Ioan.

Pentru ca să fie aprobată înfiinţarea universităţii, memoriul trebuia să conţină şi posibilităţile de dotare spaţiul unde să se desfăşoare activitatea. Muzeul a pus la dispoziţie, cu titlu provizoriu, partea de nord a clădirii cu Sala Unirii (7 camere) pentru sediul universităţii şi spaţiul pentru depozitarea mobilei şi a altor bunuri ce s-au achiziţionat. Pentru cursuri, în primul an, s-a pus la dispoziţie sala de şedinţe a muzeului şi s-a obţinut aprobarea pentru două săli la Casa Armatei. Pentru dezvoltarea imediată s-a cerut clădirea Inspectoratului Şcolar din Cetate, Palatul Apor, Centrul Militar şi în perspectivă localul “Liceului Industrial Nr.4” sau jumătate din clădirea Liceului „Horea Cloşca şi Crişan”.

În final, prin Hotărârea Guvernului României nr.474 din 1991, s-a aprobat înfiinţarea Universităţii „1 Decembrie 1918” la Alba Iulia cu următoarele facultăţi: Facultatea de Istorie şi Arheologie, Facultatea de Teologie şi Asistenţă Socială şi un Colegiu Economic” arata dl.prof.Gheorghe Anghel în numărul amintit al revistei Dacoromania.

Istoria.

Albă Iulia a oferit un spaţiu atrăgător pentru coexistenţa tradiţiilor culturale române, maghiare evreieşti chiar, stimulate prin intermediul instituţiilor politice, culturale (Biserică, tipar, bibliotecă) dar mai ales universitare. Odată cu începutul cu secolul al 16-lea este atestată pluralitatea vocilor în capitala Principatului. De exemplu, prin adoptarea Codului de legi al ţării, Approbatae Coinstitutiones, în Edictul 72, se reglementa dreptul de aşezare a evreilor exclusiv în oraşul Alba Iulia. Era primul spaţiu urban european care lua o asemenea hotărâre.

Indiscutabil, avem motive să afirmăm că Cetatea Alba Iulia are o tradiţie pentru încurajarea identităţilor plurale. Cultivarea acestui spirit într-o formulă academică, într-un spaţiu instituţionalizat, universitar a fost decisiv de-a lungul timpului şi a înregistrat o evoluţie distinctă în spaţiul ardelean.

Un profil bine definit în viaţa culturală a oraşului Alba Iulia în prima jumătate a veacului al 17-lea îl avea şcoala superioară a principelui Gabriel Bethlen, înfiinţată în anul 1622. A fost o şcoală de tip umanist, comparabilă cu Academia lui Vasile Lupu, întemeiată la Iaşi, în 1640 şi Academia de la „Sf. Sava”, înfiinţată de Constantin Brâncoveanu la Bucureşti. În ambiţiile sale de protector al culturii şi al artelor frumoase, principele Bethlen voia să transforme Alba Iulia într-un Heidelberg de est. Aceasta a fost a doua şcoală de rang universitar în Transilvania medievală, după cea a iezuiţilor din Cluj, de la sfârşitul secolului al 16-lea.

Prin art. VI al dietei de la Cluj din 1622 se hotărâse înfiinţarea unui colegiu la Cluj, pe locul celui iezuit, în ansamblul fostei mănăstiri franciscane din colţul sud-estic al oraşului. În ciuda acestei hotărâri, profesorii străini, sosiţi în Transilvani, la 29 august 1622 se aflau la Cluj, şi-au început activitatea nu la Cluj, cum se prevăzuse, ci la Alba Iulia.

Printre motivele schimbării, se presupune, că juca un rol opoziţia cetăţenilor, în majoritate unitarieni, ai Clujului, care se opuneau înfiinţării acolo a unui colegiu calvinist, pe locul celui iezuit de care abia scăpaseră; un alt motiv consta în faptul că ansamblul, distrus de clujeni în 1603 şi folosit apoi drept carieră de piatră, necesita ani de refacere pentru a servi scopului stabilit pe când principele nu acceptă ideea unei amânări de asemenea proporţii. Chiar dacă nu cunoaştem detaliile acestei hotărâri, este de presupus că motivele enumerate au dus la aşezarea colegiului academic în Alba Iulia.

Documentele privind Misiunile iezuite din Transilvania au oferit dovezi incontestabile că cel puţin până în 1624, şcoala calvină funcţiona în clădirea fostului colegiu iezuit din cetate.

Existenţa şi evoluţia colegiului au înregistrat şi dificultăţi după plecarea în cursul anului 1623 a primilor profesori străini, Martin Opitz, Jakob Kopisch şi Friedrich Pauli, lipsa cărora urma să fie suplinită de Albert Molnár Szenczi şi de un profesor francez necunoscut nouă. La sfârşitul lunii august 1629 ajunge în Alba Iulia relativ tânărul profesor Bisterfeld, ceilalţi doi colegi ai acestuia, socrul său Johann Heinrich Altstedt şi Ludwig Fischer (Pişcător) sosind în Transilvania abia în 17 noiembrie, cu două zile după moartea principelui.

Prin testamentul semnat la data de 31 august, Gabriel Bethlen donase şcolii din Alba 20 de mii de forinţi, taxa anuală de 2000 de forinţi a oraşului Debreţin, un colier scump şi o valoroasă posesiune viticolă, în ţinutul Tokaj. Prin donaţia semnată la 2 septembrie, târgul Aiud cu aşezările Aiudul de Sus, Mirăslău, Măgina şi Hilda, precum şi cu părţi ale posesiunilor Valea izvoarelor, Decea şi Henig îi reveniseră „collegio Albensi a nobis fundatae”. Construirea colegiului a fost începută aşadar abia în ultimii ani de domnie ai principelui Gabriel Bethlen, în intervalul 1627-1629. Construcţia colegiului a fost reluată în perioada domniei lui Gheorghe Rákóczi (1630-1648). Prin urmare, edificiul a fost construit, pe parcele particulare cumpărate de principe, cu intermitenţe în perioada 1628 – 1629 şi, respectiv, în 1632 şi 1637.

Şcoala, cu caracter laic, datorată principelui Bethlen, a funcţionat într-o clădire care se mai păstrează şi astăzi în cetatea Alba Iulia (la intersecţia străzii Unirii cu strada Romană, la numărul 12), prezentând elemente caracteristice de Renaştere transilvăneană târzie. Realizarea însă a fortului în sistem Vauban a eliminat stradă care despărţea colegiul de latura estică a incintei medievale cu o parte a acestuia din urmă. Ca urmare, edificiul nostru, care ocupa un loc deosebit în vechea compoziţie, în imediata apropiere a porţii Sf. Gheorghe, pe strada principală, sf. Mihail care se afla, implicit, şi în axul cetăţii medievale, ajunsese în colţul nord-estic al incintei noi.

Collegium Academicum Bethlenianum va fi ridicată, în anul 1629, la rangul de şcoală academică (Academicum Collegium seu Gymnasium illustre), cu trei facultăţi: teologică, filozofică şi filologică. Dintre disciplinele care se predau la colegiu amintim limbile clasice, teologia şi filozofia. Studenţii se recrutau dintre nobili şi dintre reprezentanţii păturii orăşeneşti. Şcoala avea 40 de elevi bursieri, susţinuţi din bugetul curţii princiare. Instituţia a avut meritul de a fi pregătit pe băncile ei mai multe serii de tineri pentru diferite cariere laice şi funcţii practice ale principatului.

Prestigiul acestei şcoli de talie europeană se datoreşte în bună măsură profesorilor din Transilvania sau din Europa, care au activat aici, în decursul unor perioade de timp.

Aici s-au predat elemente de filozofie, teologie, limbile clasice, noţiuni de retorică, poetică şi oratorie, deci mai multe materii cu un conţinut umanistic, desigur după programele şcolilor apusene, de unde s-a luat modelul sau unde au activat înainte de a veni la Alba Iulia profesorii mai sus prezenţi.

Colegiul a fost incendiat în 1658, datorită teribilei invazii a turco-tătarilor lui Mohamed Köprűlű, când Cetatea a suferit însemnate pagube. Printr-un ordin al principelui Mihai Apaffy I şcoala superioară de la Alba Iulia a fost părăsită de profesorii şi elevii săi, care s-au refugiat la Aiud, înfiinţând colegiul de acolo în 1662. Odată cu dezastrul abătut asupra oraşului în 5-6 septembrie 1658, când clădirea colegiului a fost prădată, năvălitorii au ucis 53 de studenţi, ascunşi în turnurile bisericilor, instituţia dispare. Colegiul nu a fost refăcut decât în preajma anului 1672, atunci când au sosit la Alba Iulia, căutând pentru o vreme adăpost între zidurile sale, elevii şi profesorii alungaţi ai şcolii calviniste de la Sárospatak. Apoi în anul 1716, concomitent cu modernizarea cetăţii din Alba Iulia, edificiul a fost ocupat de armată, şcoala fiind obligată să se mute la Târgu Mureş şi ea aparţine şi astăzi aceleaşi instituţii.

O dovadă a exersării unei tradiţii în cultivarea multitudinii punctelor de vedere este coexistenţa în acelaşi spaţiu albaiulian, începând cu ultimul sfert al secolului al 18-lea, a unui seminariu şi apoi a unei şcoli superioare catolice.

Episcopul Anton Sigismund Stoica (Sztoyka) baron de Szala a înfiinţat în anul 1753 un institut pentru formarea preoţilor sub denumirea de „Seminarium Incarnatae Sapientiae”, care a funcţionat la început în clădirea de reşedinţă a episcopului. În 1758 a fost ridicată o clădire nouă pentru teologie, în apropierea catedralei, pe locul unde se află astăzi clădirea „Ieriko”. După desfiinţarea ordinului iezuit (1773), împărăteasa Maria Tereza a dăruit seminarului în anul 1778 biserica şi mănăstirea iezuiţilor împreună cu toarte clădirile aferente. Aici s-a desfăşurat procesul de învăţământ teologic până în 1792, când episcopul Ignaţiu Batthyány a reuşit să obţină fosta mănăstire a Trinitarienilor. În fosta biserică episcopul şi-a adăpostit valoroasa să bibliotecă (cunoscuta Bibliotecă Batthyaneum) şi un observator astronomic, iar partea locuibilă a mănăstirii a devenit clădirea Institutului Teologic. În această clădire se desfăşoară învăţământul teologic universitar până în ziua de azi. Episcopul Mihály Fogarasy a lărgit în anul 1877 clădirea Institutului cu o aripă nouă. În timpul episcopatului lui Márton Áron şi al lui Jakab Antal această „aripă-Fogarasi” şi-a căpătat forma de azi.(sursa www.uab.ro)

Din anul 1977 şi până în anul 1992, în clădirea şi-a desfăşurat activitatea Liceul Industrial nr4, liceu profilat pe pregătirea tinerilor în activităţile economice ale industriei uşoare, respectiv, textile, încălţăminte şi porţelan.

Valorizarea dintr-o perspectivă complementară a acestei tradiţii universitare şi convingerea că participarea la o comunitate de valori simbolice pot fi modalităţi de armonizare a contrariilor şi de afirmare a adevărurilor de care avem cu toţii nevoie a stat la temelia înfiinţării în 1991 a Universităţii de stat „1 Decembrie 1918” în Alba Iulia.

Emanuel Jilinschi

1004826_541069179274685_2093365857_nLiga Studenţilor din Universitatea“1 Decembrie 1918” Alba Iulia participă in perioada 2-8 august la Timișoara la Forumul Organizațiilor Studențești din România care reuneste peste 300 de reprezentanți ai studenților din organizațiile studențești din România.

Pe parcursul celor 7 zile, acestia pun cap la cap nevoile studenților din întreaga țară și vor căuta împreună soluții pentru acestea, aducând în prim plan nevoia cronică de finanțare a educației.

Ce se întâmplă cu banii universităților?, Educație relevantă pentru societate, Drepturile studenților,Asigurarea Calității, Managementul Organizațiilor Studențești, Imaginea Organizațiilor Studențești, Mecanisme de presiune și influențare a deciziilor, Scriere de proiecte pe linii de finanțare publică, Atragerea și motivarea membrilor sunt cele 9 ateliere care se vor desfășura paralel în cadrul primelor 3 zile și în urma cărora studenții vor da note guvernanților și universităților pentru responsabilitatea față de educație.

Împreună, studenții se vor reuni într-un singur glas în primul oraș liber din România: ,,Educația nu reprezintă o cheltuială, ci o puternică investiție în viitorul societății!”

Pe baza discuțiilor va fi apoi stabilită strategia ANOSR pentru următorul an universitar.

Un punct important pe agenda evenimentului va fi alegerea noului Birou de Conducere al federației pentru mandatul 2013-2014

Tema din acest an, ,,Responsabilitate pentru Educație!”, readuce în atenția opiniei publice propunerea studenților ca, prin acțiunea factorilor decizionali, România să ia măsuri pentru finanțarea corespunzătoare a educației, ca motor al dezvoltării de lungă durată a societății.

FOSR este singurul eveniment de această anvergură la nivel național în care se dezbat politici educaționale pentru învățământul superior de către reprezentanți ai studenților din centrele universitare din România. Evenimentul este o oportunitate de comunicare între studenții reprezentați și actorii din mediul academic, având ca scop consolidarea mișcării studențești într-o viziune comună.

În acest an, evenimentul este organizat de asociațiile studențești din Universitatea “Politehnica” din Timișoara, membre COSPol (Convenția Organizațiilor Studențești din Politehnica).

398043_458472584201012_820657445_nÎn perioada 4-8 Iulie, la Alba Iulia se desfășoară NEXT JR, proiect tradițional al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) organizat anul acesta de Liga Studenților din Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia (LSUA). Participanții, peste 50 de studenți veniți din toate colțurile țării, vor face cunoștință cu ceea ce înseamnă Mișcarea Studențească din România.

NEXT ANOSR este un program care se desfăşoară în fiecare an şi care are ca principal obiectiv asigurarea continuităţii în organizațiile studențești și care se adresează coordonatorilor de resurse umane, respectiv bobocilor din organizațiile studențești.

 NEXT JR este a doua etapă a programului iar participanții sunt boboci ai organizațiilor studențești membre ANOSR. Ei vor participa la dezbateri, workshop-uri pe tema reprezentării studențești și nu în ultimul rând, activități de teambuilding.

Sperăm ca participanții de anul acesta să aibă o experiență la fel de plăcută ca și cea din anii anteriori și că își vor aminti cu drag de Alba Iulia și vor pleca cu un bagaj încărcat de cunoștințe utile organizațiilor lor” – Lăpăduş Janeta Corina, Președinte LSUA

Asigurarea continuității în organizațiile studențești este deosebit de importantă în contextul în care generațiile de studenți sunt foarte fluctuante, un student implicandu-se în medie aproximativ 2 ani într-o organizație studențească.

E foarte important ca membrii organizațiilor să cunoască Mișcarea Studențească și să poată transmite cunoștințele lor tuturor membrilor.

Le mulțumim încă o dată colegilor de la LSUA pentru eforturile depuse în organizarea evenimentului de anul acesta” – Brîndușa Lungu, Vicepreședinte Relații Publice ANOSR

Ediţia de anul acesta se desfăşoară cu sprijinul Primăriei Sebeş, al Consiliului Judeţean Alba, al Universităţii ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, S.C. TRANSEURO S.R.L., ALBATROS GOLD S.R.L., S.C. LIVIO DARIO S.R.L., Silva S.R.L. şi Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia.

217876_474395179263494_1621100476_nLiga Studenţilor din Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia a organizat în weekend-ul 1-2 iunie 2013, proiectul T.O.T. (Trainer Of Trainers) pentru membrii activi din cadrul ligii, studenţi la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Proiectul a fost  finanţat de Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, acesta desfăşurându-se în sediul Ligii Studenţilor.

În deschidere au luat cuvântul Directorul Casei de Cultură, Gheorghe Berghian şi Preşedintele Ligii Studenţilor, Lăpăduş Janeta Corina.

Proiectul a inclus un training care  s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, având ca trainer pe Lăpăduş Janeta Corina şi Bogdan Lazăr, acesta ocupându-se de partea interactivă dintre sesiunile de instruire.

La training au participat 20 de membrii activi ai ligii, aceştia oferind un feedback pozitiv în urma desfăşurării sesiunilor de instruire.

Ultima zi s-a încheiat cu o decernare de diplome pentru participanţi.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook