Tags Posts tagged with "1 decembrie"

1 decembrie

Data de 1 Decembrie are o semnificație profundă pentru românii de pretutindeni. Este Ziua Națională a României, ziua când, la 1918, românii au strigat cu toată ființa: ”Noi vrem să ne unim cu țara!”

Chiar și micii școlari trebuie să cunoască semnificația acestui eveniment. De aceea, elevii din cadrul școlilor de pe raza comunei Ciugud au luat parte la diverse activități dedicate Zilei Naționale a României. Astfel, elevii de la Școala Primară din Hăpria au participat la ateliere de creație în cadrul cărora au confecționat steaguri tricolore, insigne, au realizat desene și colaje. În 27 noiembrie 2015 au organizat și o serbare la care au fost invitați părinții care s-au bucurat preț de aproape o oră de cele mai frumoase poezii patriotice și au cântat împreună cu cei mici cântece dragi românilor.

Nu au lipsit mândrele costumele populare, copilașii din clasele pregătioare până la a IV-a dovedind că iubesc portul românesc și că sunt mândri de el.

Toate acestea s-au desfășurat în cadrul unui proiect educațional coordonat de doamnele profesoare Sorina Mărginean și Georgeta Paven prin care au urmărit la elevi înțelegerea semnificației zilei de 1 Decembrie și cunoașterea unor repere istorice privitoare la Marea Unire.

De asemenea, elevii din clasele V-VIII de la Școala Gimnazială Ciugud au aflat detalii legate de evenimentele istorice ce au culminat cu Marea Unire de la 1 decembrie 1918 în cadrul unor ore deosebite de istorie dedicate acestui moment decisiv din istoria românilor. Totodată, au pregătit un impresionant moment cultural-artistic constând în cântece patriotice, cântece populare și recitare de poezii. Elevii claselor I-IV au realizat o expoziție cu lucrări plastice și colaje dedicate Zilei Naționale a României iar preșcolarii de la Grădinița cu Program Normal Ciugud s-au pregătit întreaga săptămână pentru Ziua Națională a României realizând colaje, desene și insigne.

Peste 300 de jandarmi vor acţiona în judeţul Alba, premergător şi pe timpul Zilei Naţionale a României, cu misiunea de a asigura buna desfăşurare a activităţilor şi siguranţa participanţilor la manifestările organizate cu această ocazie. Aproape jumătate sunt încadraţi la Gruparea de Jandarmi Mobilă “ Regele Ferdinand I” – Târgu-Mureş, iar 60 dintre aceştia vor participa la parada militară.

Pe timpul tuturor manifestărilor dedicate Zilei Naţionale, echipajele de jandarmerie din cadrul Jandarmeriei Alba şi Grupării de Jandarmi Mobilă “ Regele Ferdinand I” – Târgu-Mureş vor fi prezente în mijlocul cetăţenilor, cu misiunea primordială de a asigura un climat de normalitate civică şi de a veni în sprijinul celor aflaţi în nevoie. Prevenirea şi combaterea faptelor antisociale este un deziderat deosebit de important al efectivelor de jandarmi, iar acestea sunt pregătite şi gata să intervină în cel mai scurt timp pentru aplanarea unor situaţii tensionate sau pentru restabilirea ordinii publice, în cazul în care aceasta va fi grav tulburată.

În Alba Iulia, jandarmeria va participa la parada militară cu 60 de jandarmi, 9 autospeciale de transport, intervenţie şi executare a unor acţiuni speciale ( Opel Movano, Nissan Pathfinder, Dacia Duster) şi un ATV. Efectivele participante la paradă vor fi echipate cu ţinuta de misiune tip combinezon, cu echipament special de protecţie şi intervenţie şi cu diverse categorii de armament.

În scopul preîntâmpinării apariţiei unor evenimente sau incidente nedorite, supunem atenţiei tuturor celor care vor participa la aceste manifestări să se conformeze indicaţiilor organizatorilor şi forţelor de ordine, să aibă un comportament civilizat, să evite consumul excesiv de alcool, să nu deţină arme de orice fel, artificii sau petarde, să nu arunce obiecte către scenele organizate şi să semnaleze prompt orice comportament contrar normelor legale de convieţuire socială sau bunelor moravuri. De asemenea, pentru evitarea unor situaţii neplăcute le recomandăm să supravegheze îndeaproape comportamentul copiilor, să acorde o atenţie deosebită bunurilor şi obiectelor personale (genţi, poşete, bagaje etc.) şi să evite pe cât posibil să aibă la vedere obiecte de valoare care pot atrage atenţia. Totodată, le solicităm să nu depăşească limitele decenţei comportamentale, să nu forţeze cordoanele de ordine constituite, să acorde sprijin forţelor de ordine dacă sunt solicitaţi şi să ţină cont că manifestările obscene, care contravin normelor legale de convieţuire în societate, vor fi sancţionate. În plus, reamintim că, în conformitate cu prevederile art. 372 Cod penal, este interzisă, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de până la 2 ani sau amendă portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase pe timpul adunărilor publice. În categoria obiectelor periculoase, sunt incluse cuţitele, pumnalele, boxurile sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire, armele neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitivele pentru şocuri electrice precum şi substanţele iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant.

În final, indicăm participanţilor să recurgă doar la modalităţi legale pentru rezolvarea eventualelor divergenţe, cele mai facile fiind solicitarea ajutorului echipajelor de jandarmerie prezente la această sărbătoare şi apelarea numărului unic de urgenţe 112.

Primăria Municipiului Blaj organizează duminică, 29 noiembrie, cu începere de la ora 17.00, în Catedrala Mitropolitană «  Sfânta Treime » tradiționalul spectacol dedicat Zilei Naționale a României .

Organizatorii vor să rememoreze prin intermediul artei evenimentele istorice importante care au făcut legătura între Blaj cu a sa Câmpie a Libertății și Alba Iulia anului 1918. Vor fi amintite momente precum : discursul lui Simion Bărnuțiu, « Deșteaptă-te, române » a lui Andrei Mureșanu sau constituirea Consiliului Național Român.

Spectacolul aduce în fața blăjenilor artiști cu renume la nivel național precum actorul Adrian Păduraru, soprana Bianca Ionescu, tenorul Răzvan Săraru și interpretele de muzică populară Leontina Pop și Maria Butilă.

Evenimentul va începe cu o rugăciune oficiată în memoria înfăptuitorilor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 și va beneficia de prezența PS Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore de la Blaj.

Al doilea eveniment dedicat Zilei Naționale a României va avea loc chiar pe 1 Decembrie, tot în Catedrala Mitropolitană « Sfânta Treime », punctul terminus pentru majoritatea evenimentelor importante din istoria Blajului.

Corala Armonia din Baia Mare va susține sub conducerea dirijorului Adrian Iercoșan un concert extraordinar sub titlul «  Rugă pentru țară ».

Iubitorii muzicii culte din Blaj vor avea ocazia să asculte un recital susținut de unul dintre cei mai valoroși organiști din țară, Remus Von Henning.

Perioada 28.11.2015-01.12.2015 va fi marcată de activităţile prilejuite de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României, iar cele patru zile libere vor aduce un aflux mare de turişti în oraşul Marii Uniri – Alba Iulia.

Pentru siguranţa cetățenilor, dar şi a operatorilor din domeniul alimentaţiei publice, Inspecția de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba amintește obligaţiile ce le revin acestora, pe linia prevenirii incendiilor astfel încât, să preîntâmpine producerea unor situaţii de urgenţă nedorite.

În spaţiile de tip restaurant, cafenea, braserie sau bar nu se admite accesul unui număr de persoane mai mare decât capacitatea stabilită prin valoarea de referinţă.

Amenajarea sălilor pentru servirea mesei se face cu menţinerea spaţiilor de siguranţă între elementele de mobilier, astfel încât să fie asigurate căile de evacuare, iar pentru uşile amplasate pe căile de evacuare se asigură sensul de deschidere spre exterior, precum şi menţinerea descuiată a acestora pe întreaga durată cât sunt prezente persoane în sală.

În fiecare sală de servire trebuie să se afişeze schiţa de evacuare în locuri vizibile, accesibile şi iluminate corespunzător; se interzice blocarea cu mese, scaune, utilaje frigorifice sau altele asemenea a căilor de evacuare.

Personalul trebuie să fie instruit în ceea ce priveşte alarmarea şi evacuarea persoanelor, precum şi asigurarea primei intervenţii în caz de incendiu.

În spaţiile de preparare a hranei se asigură realizarea următoarelor măsuri:

- menţinerea permanentă a curăţeniei şi ordinii, de exemplu: curăţarea petelor ori a scurgerilor de grăsimi şi ulei, amenajarea de cutii pentru cârpele îmbibate cu grăsimi, separat de cele pentru resturi de ţigări, păstrarea cârpelor de lucru departe de sursele de aprindere;

- afişarea, la loc vizibil, a instrucţiunilor de apărare împotriva incendiilor specifice dispozitivelor şi maşinilor termice de preparare a hranei utilizate, a instrucţiunilor de stingere a incendiilor de ulei sau grăsimi, după caz, a instrucţiunilor de evacuare specifice;

- amenajarea şi marcarea locurilor speciale în care se depozitează materiale combustibile provenite din ambalaje, precum: material lemnos, cartoane, hârtii, talaş, paie, polistiren, textile şi altele asemenea;

- amenajarea, organizarea şi întreţinerea în bune condiţii a căilor de acces şi evacuare şi evitarea blocării acestora;

- aparatele electrocasnice de tipul cafetierelor, friteuzelor, cuptoarelor cu microunde şi altele similare se utilizează conform instrucţiunilor producătorilor şi se deconectează întotdeauna de la priză după ce au fost folosite.

În spaţiile de preparare a hranei se interzic cu desăvârşire:

- folosirea mijloacelor şi dispozitivelor termice de preparare a hranei cu defecţiuni, improvizaţii ori fără supraveghere şi fără respectarea instrucţiunilor specifice de utilizare şi de apărare împotriva incendiilor;

- depozitarea buteliilor de gaz petrolier lichefiat – GPL, altele decât cele aflate în uz;

- prelingerea grăsimilor din tăvi, utilizarea vaselor umplute peste limită sau manipularea necorespunzătoare a acestora;

- lăsarea produselor alimentare/culinare, care prezintă pericol de incendiu, precum ulei/grăsime, alcool, în apropierea sau pe sursele de aprindere.

Maşinile de gătit, grătarele pentru fript, aragazele, cuptoarele şi celelalte utilaje care degajă temperaturi ridicate se amplasează la o distanţă de cel puţin un metru faţă de elementele combustibile ale construcţiilor sau de materialele combustibile din încăperi.

Amintim şi câteva reguli esenţiale de comportament în caz de incendiu în spaţiile cu aglomerări de persoane:

  • atunci când sunteţi în astfel de spaţii (cluburi, teatre, restaurante, cinematografe, centre comerciale) identificaţi căile de evacuare;

  • în cazul în care aţi observat izbucnirea unui incendiu anunţaţi imediat personalul obiectivului şi dacă este la îndemână acţionaţi sistemul de alarmare;

  • părăsiţi ordonat clădirea, orientându-vă cu ajutorul indicatoarelor de evacuare. Ajutaţi persoanele aflate în dificultate şi care nu se pot evacua;

  • atunci când fumul a pătruns în partea superioară a căilor de evacuare, deplasaţi-vă aplecat, cât mai aproape de sol. Dacă v-au luat foc hainele, opriţi-vă pe loc imediat. Lăsaţi-vă pe sol şi răsuciţi-vă pe o parte şi pe alta până ce flăcările se vor stinge;

  • dacă nu vă puteţi evacua ieşiţi la geam şi strigaţi după ajutor. Blocaţi accesul fumului în încăpere cu haine, prosoape îmbibate cu apă şi amplasate în dreptul pragului uşii. Anunţaţi la 112 poziţia dumneavoastră în clădire.

  • din afara clădirii anunţaţi evenimentul la 112. Nu vă întoarceţi niciodată în spaţiul incendiat pentru a recupera obiecte personale! Rămâneţi la o distanţă de siguranţă.

Cu prilejul manifestărilor organizate pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României în judeţul Alba, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba este pregătit, ca de fiecare dată, să intervină în sprijinul populaţiei care participă la acţiunile pregătite de autorităţi în acest sens.

Pentru zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie, când au loc manifestările cu public numeros, avem pregătite în subunităţile inspectoratului aproximativ 80 de cadre militare care să intervină zilnic, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor eventualelor situaţii de urgenţă. Suplimentar, putem mobiliza, dacă situaţia o impune, un număr suficient de profesionişti, astfel încât să acoperim toate tipurile de risc ce pot apărea în acestă perioadă.

Marți, 1 decembrie, pentru a creşte eficienţa şi rapiditatea intervenţiilor, 33 de cadre militare cu 6 autospeciale, vor acţiona în municipiul Alba Iulia, pe timpul desfăşurării ceremoniilor depunerii de coroane, primirii soliilor din Cetăţile de Scaun ale Unirii, manifestărilor religioase, paradei militare, spectacolelor dedicate Zilei Naţionale, iar 50 de cadre militare (1 pluton SMURD şi 1 pluton intervenţie) vor defila alături de jandarmi şi efectivele Ministerului Apărării Naţionale.

În acest an Ziua Națională a României are o semnificație aparte pentru Ciugud, care va primi pentru două zile, 30 noiembrie-1 decembrie, vizita unei delegații de 17 de primari din Raionul Cantemir, ce va fi condusă de către primarul localității Capaclia și președinte al Asociației Primarilor din Raionul Cantemir din Republica Moldova, Alexei Busuioc.

În prima zi a vizitei, luni 30 noiembrie, oaspeții de peste Prut vor efectua o vizită la principalele investiții realizate în comuna Ciugud, iar după amiază primarul Gheorghe Damian și primarul din Capaclia, Alexei Busuioc, vor semna un acord de înfrățire între cele două localități. Bazele acestui protocol au fost puse în acest an în 15-16 august cu ocazia sărbătorii ”Fiii satului de la Teleac și Drîmbar”, eveniment la care a fost prezentă conducerea primăriei din Capaclia.

Ne propunem să colaborăm în primul rând prin schimburi de experienţă între cele două instituţii, urmând ca mai apoi să deschidem canale de colaborare socio-economică publică şi privată. Protocolul de înfrăţire are ca scop final sprijinirea relaţiilor directe între agenţii economici din industrie, agricultură, transport, comerţ şi între instituţiile de învăţământ, sănătate, cultură, sport, turism şi alte domenii”, a declarat primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

În data de 1 Decembrie delegația din Republica Moldova va participa, împreună cu reprezentanții Consiliului Director al Asociației Comunelor din România filiala Alba la o parte din manifestările legate de Ziua Națională ce vor avea loc la Alba Iulia. În cadrul evenimentului conducerile celor două asociații vor depune coroane de flori la statuile făuritorilor Statului Unitar Român.

Pentru a parafa buna colaborare dntre Asociația Comunelor din România filiala Alba și Asociația Primarilor din Raionul Cantemir din Republica Moldova președinții celor două asociații, Gheorghe Damian respectiv Alexei Busuioc, vor semna un acord de cooperare între cele două organisme.

” Suntem conștienți de necesitatea întăririi relaţiilor dintre unitățile administrative din România și Republica Moldova. Prin parafarea acestui acord dorim să dăm un nou impuls relațiilor de cooperare dintre autoritățile administrației publice din județul Alba și cele din Raionul Cantemir pornind de la tradițiile și relațiile de prietenie și colaborare dintre ele” a precizat primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

În urmă cu doi ani comuna Ciugud devenea prima unitate administrativă din mediul rural din județul Alba care semna un protocol de înfrățire cu o comună din Republica Moldova, respectiv Hârtop din raionul Cimișlia.

PROGRAMUL SOLEMN AL

ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI

30.11.2015

12.15 – Arborarea Drapelului Național al României

Piața Tricolorului/esplanada Catedralei Încoronării

01.12.2015

09.00 – Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori

Statuia lui Ion I.C. Brătianu

09.40 – Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori

Statuia lui Iuliu Maniu

10.20 – Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori

Statuile Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria

10.35 – Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori

Statuia lui Mihai Viteazul

11.15 – Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun și Sosirea ștefetelor pentru cinstirea Zilei Marii Uniri

Terasa Sala Unirii

12.00 – Te Deum

Catedrala Ortodoxă a Încoronării

13.00 – Parada militară – defilarea trupelor și tehnicii militare

Bulevardul 1 Decembrie 1918

FESTIVAL DE ROMÂNIA

29.11.2015

10.00 – Cupa Unirii la fotbal – ediția a IV-a

Sala de baschet a Universității “1 Decembrie 1918” Alba Iulia

16.00 – Alba Aeterna – Cetatea.300 – concert coral simfonic

Catedrala Romano-Catolică Sf. Mihail

19.00 – Concert Tudor Gheorghe*

Casa de Cultură a Sindicatelor

30.11.2015

10.00 – Parada portului popular – Ambasadorii Unirii*

itinerant Bd. Transilvania – Sala Unirii

11.00 – Ambasadorii Unirii*

Sala Unirii

12.15 – Arborarea Drapelului Național al României

Piața Tricolorului/esplanada Catedralei Încoronării       

17.00 – Vernisaj expoziție foto Eroul Necunoscut

Cercul Militar Alba Iulia (Palatul Principilor)

17.00 – Vernisaj expoziție de arhitectură și fotografie*

Galeriile de artă (lângă Poarta a III-a)

17.00 – Vernisajul Salonului Național de Artă

Galeriile municipale de artă

17.00 – Spectacol folcloric “Decembrie – Columnă a Unirii”*

Alba Mall

18.00 – Concert Corala Armonia*

Catedrala Romano-Catolică Sf. Mihail

01.12.2015

        09.00-11.00 – Program solemn (depuneri de coroane și jerbe de flori)

(Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Regele Ferdinand și Regina Maria, Mihai Viteazul)

09.00 – Târgul național al meșterilor populari

Latura de Vest a Cetății Alba Carolina

11.15 – Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun și Sosirea ștafetelor militare

Terasa Sălii Unirii

11.00 – Am o căsuță mică – spectacol Gașca Zurli

Latura de Vest a Cetății Alba Carolina

12.00 – Te Deum

Catedrala Încoronării

12.30 – 1918.Dragoste de țară

Latura de Vest a Cetății Alba Carolina       

13.00 – Paradă militară

Bulevardul 1 Decembrie 1918

14.00 – Cânt și suflet românesc – spectacol de muzică populară

Latura de Vest a Cetății Alba Carolina

15.00 – Uniți sub tricolor

Pietonala Mihai Viteazul

17.00 – REPATRIOT – România are nevoie de creatori de valoare – conferință

Amfiteatrul A9 – Universitatea 1 Decembrie 1918

17.30 – 1918.Dragoste de țară

Latura de Vest a Cetății Alba Carolina           

19.30 – Concert Voltaj – Din toată inima pentru România

Latura de Vest a Cetății Alba Carolina

20.45 – Spectacol lasere

Latura de Vest a Cetății Alba Carolina

Se restricţionează circulaţia rutieră, în data de 29.11.2015, între orele 14.00—16.30, în municipiul Alba Iulia, pe următoarele străzi:

– B-dul Încoronării intersecţíe cu str. Octavian Goga și str. Tache Ionescu

– B-dul 1 Decembrie 1918 ;

- B-dul Horea intersecție cu Calea Moților

Se restricţionează circulaţia rutieră, în data de 30.11.2015, între orele 12.00—15.00, în municipiul Alba Iulia, pe următoarele străzi:

– B-dul Încoronării intersecţíe cu str. Octavian Goga și str. Tache Ionescu

– B-dul 1 Decembrie 1918 ;

- B-dul Horea intersecție cu Calea Motilor

Se restricţionează circulaţia rutieră, în data de 1 decembrie 2015 între orele 08.30 – 09.45 în municipiul Alba Iulia, pe următoarele străzi :

– B-dul Ferdinand I ;

– Str. I.I. C. Brătianu ;

– Str. Ardealului

Se restricţionează circulaţia rutieră, în data de 1 decembrie 2015, între orele 12.30 – 14.30, în municipiul Alba Iulia, pe următoarele străzi:

– B-dul Încoronării intersecţíe cu str. Octavian Goga si str. Tache Ionescu

– B-dul 1 Decembrie 1918 ;

– B-dul Horea intersectie cu Calea Motilor

Se restricţionează circulaţia rutieră, în data de 1 decembrie 2015, între orele 08.00 – 23.00, pe str. Crișan, str. Aurel Vlaicu și str. Nicolae Iorga, cu excepția riveranilor.

Cetățenii municipiului Alba Iulia și oaspeții care vor vizita orașul cu prilejul Zilei Naționale a României vor putea circula cu autobuzele Societății de Transport Public Alba Iulia pe orice traseu, în toate zonele tarifare, întreaga zi, achitând prețul unui singur bilet care va fi valabil pe tot parcursul zilei de 1 Decembrie 2015. În acest fel, STP încearcă să încurajeze cât mai multă lume să vină în Capitala Marii Uniri cu prilejul acestei zile speciale pentru toți românii.

Programul de circulație al societății noastre în perioada 28.11.2015-02.12.2015 va fi următorul:

- în data de 28.11.2015- program de sâmbătă;

- în data de 29.11.2015- program de duminică;

- în data de 30.12.2015 – program de duminică;

- în data de 01.12.2015 – program de duminică;

- în data de 02.12.2015- program normal, corespunzător zilelor de luni-vineri.

Autobuzele programate să transporte angajații societăților comerciale vor circula normal, în funcție de programul de lucru stabilit anterior!

Informații suplimentare privind costul unei călătorii în data de 1 Decembrie 2015, zonele tarifare și prețul biletelor:

Un bilet costă 2,5 lei în zona tarifară 1 (în interiorul orașului) și este în mod normal valabil o oră pe toate traseele STP, dar, cu prilejul Sărbătorii Zilei Naționale, acest bilet își va prelungi valabilitatea la o zi. Și biletele cu preț diferit, aferente celorlalte zone tarifare, vor fi de asemenea valabile întreaga zi. Biletele achiziționate prin SMS sau online cu cardul, direct de pe telefonul mobil prin aplicația mobilPay Wallet , la prețul de 0,45 euro plus TVA, sunt valabile doar în zona tarifară 1.

Există șapte zone tarifare, marcate prin culori distincte, pentru care se aplică tarife diferite pentru abonamente și biletele de călătorie. Valabilitatea biletelor este diferită, între 60 – 120 de minute, în funcție de zona tarifară, pentru a permite fiecărui călător să beneficieze de cel puțin 30 de minute în zona 1 (municipiul Alba Iulia) în prețul aceluiași bilet.

Zona tarifară 1 (roșu) cuprinde municipiul Alba Iulia. Prețul unui bilet valabil în mod normal 60 de minute (din momentul validării) este de 2,5 lei.

Zona tarifară 2 (orange) cuprinde localitățile: Drâmbar, Teleac, Limba, Sîntimbru și Ciugud. Prețul unui bilet valabil în mod normal 60 de minute este de 4,5 lei.

Zona tarifară 3 (galben) cuprinde localitățile: Șard, Hăpria, Totoi, Șeușa, Oiejdea și Ighiu. Biletul costă 5,5 lei și este valabil de 60 de minute în mod normal.

Zona tarifară 4 (verde) cuprinde localitățile: Țelna, Bucerdea Vinoasă, Craiva, Ighiel, Galda de Jos, Dumitra și Mesentea. Prețul unui bilet valabil 70 de minute este de 6,0 lei.

Zona tarifară 5 (indigo) cuprinde localitățile: Cricău, Benic, Tibru și Galda de Sus. Prețului biletului este de 6,5 lei, iar valabilitatea este de 90 de minute.

Zona tarifară 6 (gri) acoperă traseul Alba Iulia – Poiana Galdei. Prețul unui bilet valabil în mod normal 90 de minute este de 7,0 lei.

Zona 7 (maro) acoperă traseul Alba Iulia – Întregalde. Prețul unui bilet de călătorie, valabil în mod normal 120 de minute, este de 10 lei.

Perioada de valabilitate a tuturor acestor bilete se prelungește cu prilejul zilei de 1 Decembrie 2015, la o zi. Astfel, de Ziua Națională a României, călătorii pot circula întreaga zi pe traseele STP achitând o singură călătorie, la prețul aferent zonei tarifare respective.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook