Actualitate, Politica

Elena Udrea: „Absorbţia fondurilor europene a scăzut faţă de 2012”

foto: reportervirtual.ro
foto: reportervirtual.ro

Victor Ponta, cel care, din nefericire, ocupă postul de Premier al României, a dovedit încă o dată faptul că singura lui strategie de comunicare este minciuna sfruntată. Aşa se face că, în şedinţa de Guvern din 14 august, acesta s-a lăudat că în luna iulie au venit 730 de milioane de euro din fonduri europene. Toată presa a înghiţit găluşca servită de Victor Ponta pe nemestecate. Adevărul este însă altul – datele Ministerului de Finanţe privind execuţia bugetară pe primele 7 luni ale anului, făcute publice ieri, arată că, în 2013, au fost absorbite 3,879 miliarde de lei, adică 875 de milioane de euro. În scădere cu 0,6% (aproape 6 milioane de euro) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Mai mult decât atât, comparând datele pe iunie şi iulie furnizate tot de Ministerul de Finanţe, vedem că, în iulie, au venit doar 799 de milioane de lei, adică 180 de milioane de euro. Deci, nicidecum cele 730 de milioane de euro anunţate de Premier.

În lumina acestor cifre seci, furnizate chiar de o instituţie aflată în subordinea Premierului, singura concluzie care poate fi trasă este că avem de-a face cu un om care fie minte cu seninătate şi inconştienţă, fie nu înţelege nimic din mecanismele de absorbţie a fondurilor europene, aşa cum nu înţelege nimic din economie în general. Victor Ponta pare făcut din acelaşi aluat politic ca socialiştii care au băgat Grecia în faliment, furnizând date false privind deficitele bugetare ale ţării înainte şi după intrarea în Zona Euro.

În condiţiile în care Premierul a făcut acel efort de comunicare doar pentru a arăta că a absorbit mai mulţi bani decât MDRT în mandatul meu de ministru (deşi ar fi fost tot pe facturi lăsate de Guvernul anterior), mă gândesc cu teamă asupra căror altor lucruri ne-a minţit.

Iau în calcul şi varianta în care Premierul sau publicul larg ar fi fost ţinta unor dezinformări. Dacă Victor Ponta a fost informat greşit, trebuie să-l demită imediat pe ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Dacă publicul a fost dezinformat prin sintezele financiare ale Ministerului de finanţe, ar trebui demis fie ministrul Chiţoiu, fie ministrul Voinea – în funcţie de cine se face responsabil de respectivele rapoarte.

Îi recomand ‘celui mai bun Premier din istorie’ să lase deoparte propaganda televizată, să mai renunţe la goana aceasta disperată după imagine şi atenţie şi să-şi folosească energia pentru a absorbi efectiv banii europeni. Să fie atent cu faptul că rata cofinanţărilor a scăzut cu 45% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, că mai sunt de contractat 2 miliarde de euro (bani pe care altfel îi pierdem începând cu 1 ianuarie 2014) şi că trebuie să avem o propunere coerentă privind direcţiile de absorbţie a acestor fonduri pentru exerciţiul bugetar 2014 – 2020 al Uniunii Europene.

Datele privind execuţia bugetară pe 7 luni se pot găsi aici:

http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/bgc_sinteza_iulie2013_final.pdf

Datele privind execuţia bugetară pe 6 luni se pot găsi aici:

http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/bgc_sinteza_iunie2013_final.pdf

Elena Udrea,

Deputat PDL

Distribuie Acum

30 august 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...