Editorial

 

Una dintre cele mai mari firme de transport din judetul Alba se pregăteşte să înceapă lucrările la o investiţie de un milion de euro, la Lugoj urmând să fie ridicat un service ultra modern pentru vehicule de transport. Livio Dario, firma care asigură, cu ajutorul a 50 de autobuze, transportul pentru majoritatea fabricilor şi companiilor din Lugoj, este cea care va investi pentru deschiderea noului punct de lucru, care va funcţiona pe centura oraşului.

„Este o investiţie importantă, cred că suntem primii care construim aşa ceva la Lugoj. Este un proiect din fonduri proprii. Va fi chiar peste drum de Autoliv, pe o suprafaţă de peste 11.500 de metri pătraţi. Va fi un service auto care probabil va fi legat de Q Service Truck, unul dintre cele mai mari service-uri din Europa”, a declarat pentru Cetăţeanul Aurel Poptean, administratorul firmei Livio Dario.

Investiţia celor de la Livio Dario se ridică la o sumă importantă pentru Lugoj.

„Va deservi şi autobuzelor noastre, dar şi pentru alţii, pentru că există cerere în zonă. Toate autobuzele noastre vor fi întreţinute acolo, noi ne extindem oricum la Lugoj, vom avea un parc mai mare, motiv pentru care am şi început să facem această investiţie. În total, valoarea se ridică la aproape un milion de euro”, a mai declarat Poptean.

Deşi banii sunt pregătiţi şi firmele de construcţii contractate, reprezentanţii firmei spun că se confruntă deocamdată cu problemele birocratice normale.

„Aşteptăm acum autorizaţia de construcţie, pe partea aceea a drumului nu s-a mai ridicat nimic, aşa că durează ceva mai mult decât ne-am dori noi. Avem contracte cu firme serioase de construcţii, aşa că după ce primim autorizaţiile, preconizăm că vom finaliza lucrarea în cel mult patru luni”, a concluzionat administratorul de la Livio Dario.

Înfiinţată în 1998, firma este lider pe piaţa din vestul ţării, fiind cel mai mare transportator de călători din judeţul Alba. Flota celor de la Livio Dario este formată din 165 de microbuze şi autobuze.

Cetateanul.ro

Există locuri în România care contrazic clișeele false rostogolite în mass media despre caracterul „infect” sau lipsit de responsabilitate al românilor. Unul dintre cele pe care le-am prezentat deja este comuna Pădureni din cel mai sărac județ al României: Vaslui. Altul este comuna Peștera din județul Constanța. Aceste localități, grației unor primari providențiali, au reușit să demonstreze că, practic, se poate și ceea ce teoretic nu se poate. Mai sunt și altele, vom ajunge la ele. Până atunci, să ne oprim în județul Alba, la Ciugud, comuna cu cel mai mare grad de absorbție a fondurilor europene: peste 16 milioane euro.

ciugud ziarul apulum

La mai puţin de 10 kilometri de Alba Iulia, lângă râul Mureş, se află o comună care, dacă nu ar fi existat, probabil că ar fi trebuit inventată. Comuna Ciugud deţine câteva recorduri greu de egalat: prima din ţară cu drumuri agricole asfaltate, cu piste de biciclete, internet wireless şi iluminat public asigurat din viteza vântului. Tot aici se află în construcţie un teren de golf şi se fac planuri pentru o sală polivalentă.

 

Ciugudul are şase sate (Drîmbar, Hăpria, Limba, Şeuşa, Teleac şi Ciugud) şi un spor natural pozitiv al populaţiei, fiind din acest punct de vedere printre cele două comune din Alba care au înregistrat creşteri ale numărului locuitorilor. În cele şase sate locuiesc aproximativ 3.200 de locuitori.

”Mini-Transalpina de Ciugud”

Unul dintre primele proiecte majore care au influenţat pozitiv viaţa locuitorilor a fost asfaltarea a 26 de kilometri de drum agricol între Ciugud, Daia Română şi Berghin. Proiectul a fost finalizat în 2011 şi a devenit cunoscut sub denumirea de ”Mini-Transalpina de Ciugud”, datorită frumuseţii zonei în care se află drumurile. Prin acest proiect s-a asigurat accesul mult mai facil al oamenilor la terenurile agricole şi s-a redus foaret mult timpul de călătorie dintre cele trei comune. Banii au fost obţinuţi de la Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Rurală.
„Drumul deserveşte 1.500 de hectare de terenuri agricole, dar şi ferme de oi, bovine, o crescătorie de melci şi o fermă piscicolă. Pe lângă faptul că asigură accesul facil al locuitorilor la terenuri agricole, scurtează foarte mult timpul de deplasare între aceste localităţi. Proiectul acesta nu doar că a fost primul drum de câmp asfaltat din ţară, ci şi în timp record: de la semnarea contractului, până la recepţie, patru luni de zile, cu proiectare şi execuţie”, spune primarul Gheorghe Damian, cel care administrează comuna din anul 2000.

O altă premieră pusă în practică este pista de biciclete, Ciugudul devenind astfel prima comună din România cu o astfel de realizare. Valoarea contractului a fost de jumătate de milion de lei, bani asiguraţi de la bugetul local. Pista de biciclete se întinde, deocamdată, pe o lungime de 2 kilometri, este trasată clar, cromatic şi fizic, fiind delimitată de spaţiul carosabil.

Mini-Transalpina ziarul apulum
Energie verde pentru iluminat public

Comuna Ciugud din judeţul Alba este printre puţinele din ţară care îşi asigură parţial energia electrică pentru iluminatul stradal exclusiv din surse nepoluante. Cel mai mare sat al comunei, Şeuşa, este alimentat cu energie la reţeaua publică cu ajutorul unei instalaţii eoliene şi a unor panouri fotovoltaice. Investiţia a fost rezultatul unui parteneriat între Universitatea Politehnică din Timişoara şi Primăria Ciugud. Instalaţia a fost pusă în funcţiune în 2012, iar valoarea bunurilor se ridică la aproximativ 250.000 de euro. În 2017, bunurile revin comunei în condiţiile în care Universitatea va finaliza proiectul de cercetare. Din punct de vedere financiar, economia realizată se ridică la 20.000 de lei, în fiecare lună, sumă mai mică cu 25 la sută decât cea plătită anterior.

Damian ziarul apulum

Impozite plătite pe internet

Locuitorii din Ciugud sunt tot primii din România care îşi pot plăti impozitele şi taxele locale pe internet. De asemenea, pot să solicite eliberarea unui document tot cu ajutorul internetului. Proiectul a fost derulat tot din fonduri europene prin intermediul Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Ciugud-Berghin şi a avut o valoare de aproape jumătate de milion de lei şi a adus beneficii ambelor comune.
Chiar înainte să existe ghişeul.ro, în 2008, primarul Gheorghe Damian a achiziţionat o aplicaţie de plată online printr-un proiect Phare. „În primul rând, pentru că nu mai există contact cu funcţionarul, se evită corupţia. În al doilea rând, se câştigă timp, care în ziua de azi e cel mai de preţ lucru al fiecăruia dintre noi. Orice serviciu furnizat de primărie şi în format online este util. Asta e viitorul”, susţine primarul. Cei care nu locuiesc în comună dar au proprietăţi acolo plătesc online, dar tendinţa de creştere a achitării impozitelor pe internet se manifestă din ce în ce mai mult şi în rândul localnicilor. Şi pentru că trăim în era internetului, primăria oferă internet wireless gratuit pentru locuitori.

Asociația „Limbenii”

Un sat cu 150 de suflete din comuna Ciugud a ajuns un exemplu pentru modul în care o comunitate mică se poate gospodări singură. Sătenii au format o asociaţie cu ajutorul căreia organizează evenimentele de suflet ale localităţii, îi ajută pe semenii care au nevoie şi chiar realizează mici investiţii necesare pentru bunul mers al comunităţii.

Satul este urbanizat, cu drumuri asfaltate şi trotuare pavate şi nu există o gospodărie care să nu aibă apă curentă, gaz sau canalizare. Majoritatea „limbenilor” munceşte în Alba Iulia, oraşul fiind situat la distanţă de câţiva kilometri, însă fiecare are o gospodărie pe care o lucrează după serviciu.

În Limba, oamenii te salută şi intră în vorbă, fie că te cunosc, fie că nu. Sătenii discută între ei toate problemele, iar când iau o hotărâre, se ţin de ea. Au constituit asociaţia „Limbenii” prin intermediul căreia organizează toate evenimentele din comunitate şi oferă sprijin celor care au nevoie. Totul a început în 2007, când turla bisericii trebuia reparată, iar oamenilor le-a venit ideea să se adune şi să pună toţi umărul. De atunci, în fiecare luna, 130 de familii din cele 150 donează câte 5 lei pentru comunitate, iar banii sunt investiţi cu folos. „Şi cu ajutorul acestor bani străzile sunt mai frumoase, satul mai frumos, iar oamenii sunt mai uniţi. Fiecare dintre noi are un sentiment foarte plăcut că a ajutat cu ceva comunitatea în care trăiesc”, afirmă Augustin Muntean, membru în asociaţie.

Infrastructura a fost realizată cu ajutorul banilor europeni obţinuţi de primărie, dar există multe alte lucruri de care se îngrijesc prin intermediul asociaţiei. Astfel, s-a ajuns ca din sumele adunate să fie plătite medicamente pentru bătrânii singuri şi neajutoraţi. De asemenea, copiii satului au fost trimişi în tabere, chiar şi la Marea Neagră. În urmă cu câţiva ani, la o şedinţă a asociaţiei au refuzat oferta unui patron care dorea să deschidă o crâşmă în sat. Sătenii au spus că au de lucru acasă şi nu au timp de stat prin baruri. Limba este, astfel, poate singurul dacă nu printre puţinele sate din România cu un asemenea nivel de dezvoltare care nu are un bar unde oamenii să poată consuma băuturi alcoolice. Există, în schimb, un magazin alimentar de unde sătenii îşi pot cumpăra toate cele de care au nevoie.
Dorin Bucur, „sufletul” mişcării civice din sat

Iată cum e prezentată pe pagina sa de internet mica asociație „Limbenii”: „Deşi sunt o mană de oameni, locuitorii satului Limba au găsit, de fiecare dată, puterea să se unească în faţa unui proiect comun şi să-l ducă la bun sfârşit. Aşa s-a întâmplat cu realizarea Monumentului Eroilor, au făcut zile-muncă pentru construirea Căminului Cultural, au săpat şanţuri pentru introducerea apei în sat, au adunat bani şi au lucrat împreună la ridicarea Casei Parohiale, au plătit şi au săpat şanţuri pentru introducerea gazului în sat, au pus mană de la mană şi au angajat pictor pentru pictarea bisericii, au muncit împreună pentru construirea treptelor spre biserică”.

Preşedintele asociaţiei şi „sufletul” mişcării civice din sat este Dorin Bucur. „La una din primele întâlniri ale asociaţiei am decis care sunt priorităţile, ce să facem în sat. Şi ne-am zis: ne pică turlă în cap, hai să începem cu asta. Am găsit meşteri, am strâns bani, fiecare a dat cât a putut. Apoi ne-am organizat. Unii s-au rânduit să aducă meşteri şi să îi ducă sau să îi cazeze în sat. Alţii au adus mâncare. Alţii au adus materiale”, povesteşte el. Un alt proiect dus la bun sfârşit la începuturile existenţei asociaţiei a fost construirea unui pod. „Ne-am adunat 21 de oameni şi într-o după-amiză l-am construit. Este un pod mai mic pe care se ajunge la pământurile pe care le cultivăm. Ca să ajungem acolo, trebuia să ocolim o vale de un kilometru. Aşa, ne-am adunat fiecare cu materiale, cu lemn, cu fier şi l-am construit”, spune preşedintele Asociaţiei „Limbenii”. Dorin Bucur afirmă că în prezent satul Limba este o mare familie: „Au existat cazuri prin care au fost ajutaţi oameni ce aveau nevoie de medicamente sau chiar intervenţii chirurgicale. De exemplu, unei doamne îi trebuie un stent care costa destul de mult şi a fost ajutată de oamenii din sat”.

Evenimentul „Fiii satului”, organizat neîntrerupt de 48 de ani

Oamenii din Limba plecaţi peste hotare se reunesc, de 48 de ani, în prima duminică din septembrie la sărbătoarea ”Fiii satului”. Localnicii se întâlnesc la monumentul din centrul satului unde preotul oficiază un parastas pe pomenire a eroilor, se organizează un meci tradiţional de fotbal, expoziţii, lansări de carte, dialoguri şi o mică petrecere.

Odată cu trecerea anilor, asociaţia şi satul s-au dezvoltat şi au înfiinţat noi activităţi recreative care sunt organizate în fiecare an: concursul de pescuit, ziua pricolicilor (,,pricolicii” este termenul prin care se defineau „limbenii” din timpuri mult mai vechi, un fel de eternizare a faptului că se trag direct din vechii daci), petrecerea în căminul cultural a revelionului, a zilelor onomastice, hodăiţa (alungarea spiritelor rele prin aprinderea de focuri pe câmp la sfârşitul iernii), borbolatiţa, colindatul în ajunul Crăciunului şi multe altele. Din activitatea asociaţiei nu lipseşte nici şcoala, care are un rol foarte important în comunitate. În fiecare an, în cadrul activităţilor din săptămâna „Şcoala Altfel”, elevii desfăşoară muncă de cercetare pentru a cunoaşte istoria şi tradiţiile satului.

Limbenii sunt cunoscuţi sub denumirea de oameni-lupi sau, din superstiţie, pricolici. Pe vatra satului au fost descoperite urme de trăire din vremea dacilor. Aceştia erau organizaşi într-o uniune războinică a cărei simbol era lupul. „Pricoliciul” este reprezentat şi pe semnul care marchează intrarea în sat.

Legenda „limbenilor” cu Mihai Viteazul

Mândria „limbenilor” faţă de ce au făcut şi vor să mai facă este remarcată şi printr-o legendă care datează de sute de ani: „Se spune că Mihai Viteazul, înainte de a intra în Alba Iulia, l-a chemat la el pe sfetnicul de taină şi i-a zis: «Mâine voi intra în Alba Iulia şi voi desăvârşi unirea celor trei ţări în una singură şi mare. Trebuie să intru cu fală şi cutezanţă. Pohtesc să-mi fie ţesălat calul şi lustruite hamurile şi cizmele de către oameni de nădejde». – «Ştiu eu un sat, Măria Ta, spuse sfetnicul, iscoadele mele mi l-au adus la cunoştinţă şi se numeşte Limba, aici aproape de Alba Iulia, care a fost danie domnească de mare însemnătate». – «Să purcedem acolo», a spus domnitorul. Spre seară au poposit în sat unde au fost ospătaţi şi cinstiţi cum se cuvine, calul alb a fost ţesălat cu grijă, şaua şi hamurile curăţite, iar cizmele au fost lustruite, de îţi luau ochii. Se spune că la intrarea în Alba Iulia, Voievodul arăta atât de sclipitor, cu cizmele lustruite aşezate peste burta albă a calului, încât toată populaţia adunată acolo îşi punea mâna streaşină la ochi să se protejeze de atâta strălucire”.

Satul Limba este aşezat în vecinătatea Mureşului, la un nivel ridicat de albia râului, şi oferă, pe o colină unde este construită şi biserica, o panoramă deosebită asupra Luncii Mureşului şi a oraşului Alba Iulia.

 Site-urile de anuturi  ascund uneori anunţuri dintre cele mai haioase, funny sau trăsnite. Foarte mulţi rămânem cu gura căscată sau ne amuzăm de ceea ce pot scrie anumite persoane. Am facut un rezumat cu cele mai neobişnuite anunţuri adunate din online si presă scrisa, de pe stradă sau de prin lume.

Prime trei locuri sunt dominate de 3 site-uri  de anunturi.

Cel mai amuzant anunț îl găsiți pe www.negociat.ro

Caut Femeie panarama :)) Buna sunt din Spaniia : Caut Femeie panarama :)) saa stiie meseriee nui nika ca daca se rupe rau sunt meccanic la numai 18 anii =)) miss un baiat care ii place distractia shi nebuniile =))) Pt mine regulile sunt facute pt a fii incalcate :))) plaace verdelle mooltt shi brunetele sexuase shi smekere va astept pe tuate nebunelorr =))) Eu spre deosebire de alti cae rupee inimii euu oo fac sa va simtiti bine shi cine stiiee puatee ne potrivim :)

7b971ba9-85c5-4402-9ed6-e511f2873bff

Locul 2

Anunț amuzant pe OLX. „Vând camere de supraveghere, model vechi”

Un internaut glumeț din Constanța a publicat un anunț amuzant pe site-ul olx.ro .Screenshot_2016-09-03-09-13-56

Locul 3

Pe site-ul lajumate.ro am găsit un anunț referitor la tricouri personalizate. Comerciantul doar vinde nu schimba tricourile.

Screenshot_2016-09-03-09-32-44

Eşti analfabet? Scrie-ne azi şi te ajutăm pe gratis!

Service auto. Ridicăm şi livrăm maşina gratuit. Dacă ne încerci o dată, nu mai pleci în altă parte.

Vând câine: mănâncă orice şi îi plac foarte mult copiii.

Căutăm bărbat pentru lucru la fabrica de dinamită. Trebuie să fie dispus să călătorească.

Castron pe placul oricărei gospodine cu fund rotund pentru batere eficientă.

De vânzare: birou de epocă pentru doamnă cu picioare subţiri şi sertare largi.

Prăjitor de pâine: Un cadou apreciat de întreaga familie. Arde pâinea automat!

Maşini uzate: De ce să te duci în altă parte ca să fii păcălit? Vino aici!

Căutăm un om să aibă grijă de un lot de vaci care nu fumează şi nici nu

bea.

Vând pat pentru copil cu picioare de fier.

Tânără doamnă, drăguţă, inteligentă, caracter, familie bună, doreşte căsătorie cu domn bine situat care să aibă şi autoturism. Ofertele se vor adresa subsemnatei, însoţite de fotografia autoturismului.

Asociaţie de locatari, angajează fochist de înaltă presiune.

Căutăm femeie la fetiţă în vârstă şi nefumătoare.

Vând maşină de cusut mână şi picior.

Vând butelie de aragaz cu reşeu şi frigider.

Vând pătuţ copil făcut la comandă pentru pretenţioşi.

Închiriez cameră la două fete încadrate cu un singur pat.

Cumpăr îmbrăcăminte de damă deosebită şi puţin întrebuinţată.

Confecţionez şi încaputez cizme pentru bărbaţi cu înlocuitori de calitate.

Ofer loc de veci eliberabil prin schimb.

Ofer recompensă celor care au spus nevestei lui Paul Ionescu că l-au văzut cu o femeie în maşina în ziua de 18 Iunie, pe autostrada Bucureşti-Piteşti. Vă rog să veniţi să depuneţi mărturie şi la tribunal. Paul Ionescu.

La un concurs de animale, în cadrul unei sărbători agricole, s-a afişat programul:

- ora 10.00 – prezentarea invitaţilor.

- ora 12.00 – prezentarea animalelor.

- ora 14.00 – masă comună.

Într-o croitorie de damă: „Fustele se ridică zilnic între orele 10.00 şi 14.00. Vindem second hand”.

Într-un restaurant: „Consumaţi cu încredere supă de pasăre vegetariană”

Servim cu friscă clientela bine bătută.

Avem frişcă bătută toată ziua.

Nu servim minori sub 18 ani.

Nu servim în stare de ebrietate.

Avem ciorapi de femei lungi.

Lenjeria de corp nu se schimbă!

Confecţionăm costume de damă la proba a doua.

Croim rochii pentru dame de lux!

Confecţionăm poşete şi genţi şi cu pielea clientului.

r

foto: ghimpele.ro

Prin anul 2012, un grup de cetățeni politici români a ajuns la concluzia că este imperios necesar ca românii, oricare ar fi aceia, să voteze.
De ce această concluzie și necesitate absolut imperioasă?!
Pentru că aceiași cetățeni politici au stat ei și s-au gândit mai bine că marile și adevăratele probleme pe care le au românii și România atunci când vine vorba de conștiința națională, politică și socială sunt cauzate în parte și în întreg de indiferența pe care românii o manifestă față de drepturile și obligațiile pe care le au în raport cu clasa politică a țării și, mai ales, cu actul de exercitare a votului.
Ca atare, așa cum se întâmplă ori de câte ori o revelație mare și unică lovește politicul direct în cap (care dintre ele, nu se știe..) s-au apucat de inițiat un proiect de lege prin care românii să fie obligați să voteze că, altfel, se lasă cu amenzi și penalizări.
Este mai mult decât interesantă motivarea care stă la baza acestei geniale idei a politicului român: evitarea și eliminarea fraudării alegerilor!
Acum, la distanță de 2 ani de momentul acela, odată cu începutul toamnei politice, dar, mai ales, odată cu apropierea funiei politicului de parul alegerilor prezidențiale, s-a revenit în forță asupra găselniței, ea devenind tacit, așa cum se fac și se desfac majoritatea chestiilor importante și interesante din forja politică de culise a țării, acceptată și, deci, aproape ca și întâmplată…
Și cum politicul nostru dă dovadă de o nestrămutată voință de catâr atunci când vine vorba de interesele personale, nu am nicio urmă de îndoială că totul este bătut în cuie, rămânând doar ca românii să și simtă efectele acestei minunate și perfect democratice legi, care le pică în cap exact ca gălețile de apă ce au isterizat omenirea în ultimele săptămâni.
Deci, dragi români, stimați cetățeni ai fiefului politic numit România, se prea poate ca, până acum, să nu fi înțeles dumneavoastră cum stă treaba cu votul și ce înseamnă el sau nu. Însă, de acum înainte, fie că înțelegeți de bună voie și cu frumosul să vă luați picioarele la spinare când sună goarna electorală și să vă prezentați cu mic cu mare la cutiuțe ca să puneți ștampila voinței dumneavoastre de cetățeni liberi și democrați, fie că vă încăpățânați să stați acasă și să vă scobiți în diferite părți anatomice sau vă arătați indiferenți la marele circ politic din ograda românească, veți fi obligați, dragii mei români, să o faceți! Pentru că, altfel, vă veți trezi că ați încălțat o amendă ”modestă” și ”simbolică” de numai 1000 lei. Lucru care sunt absolut convinsă că este perfect în acord cu legile democrației, ale votului universal garantat pentru orice cetățean major și normal la cap al planetei, cu drepturilor dumneavoastră de oameni și de cetățenti liberi și cu drept de decizie și exprimare a voinței liber consimțite și garantate de statul în care vă duceți existența…
Acum, fie vorba între noi…ați stat vreodată să vă gândiți serios atunci când ați decis că nu merită deranjul și efortul acea prăpădită de ștampilă pusă pe X sau Y partid, persoană, grup sau te mai miri ce altfel de creații și creaturi politice autohtone cât de mare este pericolul ca, prin această indiferență crasă și neglijență civică, prin această lipsă de conștiință națională și cetățenească, prin lipsa prețioasei dumneavoastre persoane și personalități să dați girul tacit la fraudă, plastografii, furturi, minciuni, manipulare și atâtea alte mizerii pe care adversarii politici (care or fi aia?!) să poată profita de dvs. și de viața dvs. și să vă năruie întreaga existență printr-o guvernare dezastruoasă în următorii Z ani pe care îi mai aveți la dispoziție în această viață și în această țară condusă atât de admirabil și progresist până în acest moment?!?
Ei bine…eu am stat să mă gândesc…și am ajuns la concluzia că, de 25 de ani, românii votează…și nu oricum, ci cu puhoiul, cu toptanul, cu japca, cu plasa, cu găleata, cu 100 de lei, cu parul , cu naivitatea și indulgența pe care numai copiii sau oligofrenii le au.
Și m-am mai gândit că, tot de cam atâția ani, grupul de cetățeni politici care face și desface în țara asta și care își împarte cum și când vrea voturi, garanturi constituționale, locuri în structurile politice ale țării, banii economiei naționale, fiefuri de domniație teritorială, sceptrul puterii, legile și milosteniile pentru români (așa cum numai zeii o pot face), dar care grup are mai ales dreptul de a tăia și spânzura în țara asta după cum îi dictează „legile junglei politice”, are, și de data asta, tot dreptul să ne impună în acest moment de cumpănă pentru țărișoara noastră și în special pentru cine și cum se va cățăra pe cel mai înalt și șmecher scaun din vârful ierarhiei politice a țării să îl votăm, să îl iubim și să îl alegem….că altfel….mama ghiavolului ne ia. Și nu ne ia puțin, ci cam așa…1000 lei, echivalentul a vreo 200 și ceva de euro…cât nici măcar alții mai civilizați din Europa nu au îndrăznit să se obrăznicească să ceară pe față.
Și mai m-am gândit…așa…într-o doară….că toată această minunată schemă politică trebuie că are un tâlc abscons…de vreme ce…cumva, întâmplător probabil, acum 2 ani, am avut de votat altă tranșă politică a țării și că taman atunci a picat și revelația cu votul obligatoru. Iar acum…ca un facut…tocmai s-a copt și este gata de a fi împărțită cu mare generozitate și grijă poporului, exact când cetățenii politici sunt din ce în ce mai îngrijorați pentru cine va păstori destinele națiunii noastre, dar, mai ales, interesele politicului românesc de acum în următorii 5…poate 10 ani…
Aș zice că este pură coincidență…dacă nu ar fi mai mult decât evident faptul că, așa, peste noapte, în curtea lumii politice apar și se destramă cu viteza luminii tot felul de figuri politice, unele mai halucinante ca altele, prezumtivi candidați la fotoliul prezidențial, încârdășii de conjunctură, care se pretind partide politice reformate sau născute din viziunile bahice sau delirante ale unuia sau….uneia…sau ….altuia… Că pare că se caută cu disperare omul potrivit și că el nu prea mai există și asta nu din cauză de ofertă sau piață, ci pentru că, dintre cei care pot fi aburcați până acolo sau au tupeul să o facă, pare că niciunul nu e menit sau agreat…
În plus, mi se pare ciudat faptul că, dincolo de orice trâmbiță sau perdea de fum cu care ne-am obișnuit și ne-a obișnuit instrumentul politic al presei, precum s-a obișnuit măgarul lui Buridan cu apă, paie și bătaie, există o acută disperare și frică față de ceva ce s-a schimbat în ”metabolismul” politic european și internațional și care tinde să respingă orice formulă politică românească sau permutare sau combinare pe care politicul actual o mai poate face pentru a scoate asul din mânecă.
Cumva…nu mi se mai pare nici întâmplător și nici straniu faptul că marele tăvălug politic și-a pornit motoarele la maximum, alimentat cu combustibilul legislativ și condus cu viteză turbată de către ”liderii politici” ai țării spre scopul suprem care nu mai lasă loc de îndoieli, ezitări, scrupule sau amabilități.
Miza este mult prea mare, iar visteria mult prea goală…ca deh…stomacul politic este mare, bulimic și are nevoie de hrană și certitudini.
Ca atare, iată doi iepuri împușcați dintr-un singur foc. Ne tragem și voturi certe după care să ne facem treaba cât mai confortabil și „legal”, ne acoperim bine cu legea și cu efectele ei (dă-o încolo de Constituție, asta este secundară și incomodă!), ne așezăm bine pe poziții, ne antrenăm mânuțele și degețelele pentru numerele de magie și scamatorie politică si…ceea ce este și mai important…primim și bani. Bani, fratilor!! că o campanie nu este de colo și nu costă puțin.
Așa, ca să se uite și alții la noi cum suntem de corecți și nefrauduloși, cum punem neamul la punct și îl trezim la conștiință, cum suntem de transparenți și democrați și cum, în final, ne alegem corect și prin vot…LIBER exprimat. Că așa se întâmplă în marile democrații ale lumii și așa se spune că face bine la popor.
De or să se mire și stelele însele… ele și alții care mai au mintea la ei și ochii lipsiți de defecte funcționale sau neurologice…de cât de democrată și liberă este politica românească! Așa cum este și justiția, este și presa, și televiunea, și cuvântul și omul în această țară de basm a lumii….
Iar cel care va veni să domnească peste români și țara lor în următorii ani, cu siguranță că va fi un președinte în adevăratul sens al însemnătății acestei funcții și rang într-un stat… Adică un om de toată isprava… Un român adevărat care va intra în istorie alături de cea mai mare și importantă schimbare în conștiința românilor…VOTUL OBLIGATORIU LIBER CONSIMȚIT ȘI GARANTAT CONSTITUȚIONAL AL CĂRUI ABSENTEISM va costa 1000 lei și posibile alte penalizări sociale, economice și….morale.
Asadar…Să votăm…cu bună voie și de bunăvoie…

Marina Ene
Consultant politic

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook