hitfm

ASCULTA RADIO ORION PE HITFM.RO

Din suflet pentru Vinţu de Jos - Ziarul Apulum
Actualitate, Social

Din suflet pentru Vinţu de Jos

45879_660971313930866_1633016698_nNicolae Itu s-a născut în comună Vinţu de Jos, la 24 iulie 1929. A urmat şcoala primară din Vinţu de Jos, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, Facultatea de Filologie a Universităţii „Victor Babeş” din Cluj-Napoca. A fost profesor de Limba şi literatura română la Liceul Militar de Marina, apoi la Liceul „Costache Negri” din Galaţi.

În 1958 a fost transferat ca secretar literar la Teatrul de Stat din Galaţi, iar în 1961 a fost numit inspector, apoi preşedinte al Comitetului de Cultură şi Artă al Regiunii Galaţi. În anul 1967, a fost transferat ca director la Muzeul de Artă Contemporană Românească din Galaţi, unde a funcţionat până în anul 1989.

Din 1990 revine la Vântul de jos împreună cu soţia, doamna Maria Itu, profesoară universitară şi trăieşte în casa natală unde scrie de zor.

În 17 iulie 2012 se stinge din viaţa lăsând în spate o comoară de 16 volume care onorează comună Vinţu de Jos şi fiecare localnic în parte.

A călătorit în Iugoslavia, Ungaria, Polonia, URSS, Italia, Austria, Germania, Franţa şi Elveţia. A publicat proză scurtă în revistele Orizonturi, Urzică, Perpetuum comic şi a colaborat cu articole în presa centrală şi locală. Prima schiţă este intitulata „Frăgarul” şi a fost publicată în anul 1956, în gazeta gălăţeana „Viaţă Noua”.

Este autorul următoarelor opere:

„Marinarul visător”, 1972; „Eu şi restul schemei”, 1973; „Ceremonii locale”, 1977; „Autoportret cu măşti”, 1982; „Don Quijote”, 1984; „Semnul trecerii”, 2004; „Cina pentru călător”, 2005; „A doua noapte cu Wanda”, 2005; „Zile negre cu Wanda”, 2005; „Gâlceava bestiilor selecte”, 2005; „Orice pentru un soclu vacant”, 2005; „O, celeste Aida!”, 2005; „Caleidoscop cu purice”, 2007; „În umbra castelului cu vedenii”, 2008; „Violina cu cinci strune”, 2009; “Cartea bunicului”, 2011.

Un prieten m-a întrebat după lansarea volumului de poezie “Drumul paşilor neopriţi”, ce va mai urmă ?

Pentru moment lucrez la următoarea carte care se va numi “Drumul unui suflet pierdut” şi sper împreună cu doamna Felicia Colda să reuşim să adunăm text pentru un volum ce vrea să relateze o viziune asupra comunei Vinţu de Jos, văzută de către cei mai de seamă oameni ai ei.

Prezenţa unui număr de peste 160 de persoane care au răspuns invitaţiei mele de a participa la lansarea cărţii “Drumul paşilor neopriţi” mi-a oferit convingerea că locuitorii comunei Vinţu de Jos, pot să primească în dar o frântură de cultură.

Pentru moment, la stadiul de idee se află organizarea unui Festival Cultural Artistic la Vinţu de Jos, care să poarte numele scriitorului Nicolae Itu.

Motivația principală a apariției Festivalului Cultural Artistic “NICOALE ITU” Vinţu de Jos este dorința de a oferi publicului larg un eveniment cultural de ținută care să se evidențieze în peisajul cultural local, regional și în speranţa că în viitor va avea o anvengura pozitivă şi în peisajul național.

Organizarea primului festival Cultural Artistic în această localitate, chiar şi zona, este o oportunitate de a promova comună Vinţu de Jos în condițiile unei vizibilități reduse a comunei.

De la bun început inițiatorii Felicia Colda şi Dan Ioan Groza doresc să impună evenimentul la nivel judeţean, mai apoi la nivel naţional, motiv pentru care în fiecare an, începând chiar cu prima ediție, festivalul să adune un număr mare de participanți

Provocarea principală a organizatorilor este aceea de a crește gradul de interactivitate al festivalului, în special prin participarea și implicarea unui număr cât mai mare de cetățeni ai comunei Vinţu de Jos la activitățile festivalului.

Festivalul Cultural Artistic “NICOALE ITU” Vinţu de Jos, este prin sine o invitație de a călători în spaţiul frumos al cuvântului, o invitație pe care o adresăm tuturor, indiferent de vârstă.

Când are loc Festivalul Cultural Artistic “NICOALE ITU” Vinţu de Jos?

Începând cu anul 2014, se speră cu sprijinul Primăriei Vinţu de Jos şi al autorităţilor locale, Festivalul Cultural Artistic “NICOALE ITU” Vinţu de Jos, să fie organizat în luna iulie, lună în care s-a născut scriitorul Nicolae Itu, ziua urmând a fi stabilită în functe de alte criterii.

În ce constă de fapt Festivalul Cultural Artistic “NICOALE ITU” Vinţu de Jos?

Timp de 2 zile Vinţu de Jos se va dori să devină capitala culturală a judeţului Alba, loc unde cu sprijin din partea autorităţilor locale şi judeţene să poată fi implementat în timp conceptul de cult, temelia festivalului fiind scriitorul Nicolae Itu care mai bine de 8 decenii s-a zbătut să schimbe lumea prin activitatea scriitoricească care l-a consacrat şi a dus numele comunei Vinţu de Jos pe cele mai înalte culmi.

Chiar dacă festivalul este o iniţiativă a unor creatori ai cuvântului, nu urmăreşte să abordeze doar activitatea scriitoricească “poezie, proză, povestire, s.a.m.d” ci urmăreşte să promoveze valorile culturale locale, să desfăşoare concursuri, să beneficieze de prezenţa unor personalităţi importante şi marcante în cultura românească, precum poeţi, scriitori, actori, pictori, interpreţi de muzică, s.am.d. şi să ofere publicului o gamă variată de activităţi culturale şi artistice colaborând cu Biblioteca judeţeană din Alba-Iulia, cu Biblioteca Municipiului Sebeş, cu Cenaclul Sunetul Muzicii din Sebeş, Arttrad Valea Frumoasei, Ansamblul Vintana, Teatre s.a.m.d.

Dan Ioan Groza

Distribuie Acum

6 august 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...