Deputatul Dan Simedru o critică pe inspectorul şcolar general adjunct Marcela Dărămuş

Deputatul Dan Simedru o critică pe inspectorul şcolar general adjunct Marcela Dărămuş

În cadrul unui comunicat de presă deputatul liberal, Dan Simedru îi critică pe reprezentanţii PSd pentru faptul că doresc politizarea învăţământului.
Parlamentarul îi aduce critici şi inspectorului general adjunct al ISJ Alba, Marcela Dărămuş care şi-a anunţat intenţia de a candida la şefia ISJ Alba în presa locală având în spate sigla PSD. Marcela Dărămuş este membră PSD şi este şefa Organizaţiei de Femei a PSD Alba.

„Am constatat că în ultima vreme PSD-ul este tot mai interesat de politizarea învățământului, una dintre ultimele acțiuni demarate în acest sens fiind programarea desfășurării concursurilor pentru inspectorii școlari generali. Iar la nivelul județului Alba, doamna Marcela Dărămuș (șefa organizației de femei a PSD Alba) și-a anunțat deja intenția de a ocupa funcția de inspector școlar general în cadrul ISJ Alba.
Este adevărat că domnia sa este deja inspector școlar general adjunct și poate că este o persoană competentă, însă ceea ce a susrprins negativ a fost modul în care a fost anunțată intenția domnie sale de a participa la concursul pentru ocuparea funcției de inspector general școlar general, în presa locală domnia sa apărând explicit într-o fotografie la sediul PSD Alba, fundalul fiind domninat de culoarea roșie și sigla PSD. Uneori și simbolistica este importantă. Iar în acest caz oricine ar putea să creadă că pentru funcția pentru care se pregătește doamna Dărămuș, prioritară este susținerea politică a PSD-ului, ceea ce nu e normal.
Practic, aceste tipuri de anunțuri și de fotografii sfidează cetățenii și ideile de depolitizare și de promovare pe criteriul competenței. Eu îi rog pe toți dascălii care îndeplinesc condițiile de participare la concursul de inspector școlar general să se gândească serios să își depună candidatura pentru concurs, pentru a demonstra cu toții că România este o țară normală, europeană, în care competența și profesionalismul sunt mai importante decât carnetul de partid.
Personal, întotdeauna am considerat că practicile politicianiste nu sunt sănătoase pentru democrația din țară noastră, iar în ceea ce privește acest subiect, am urmărit și voi urmări în continuare cu mare atenție evoluția lucrurilor și chiar mă voi lupta în Parlament pentru depolitizare concursurilor pentru inspectorii școlari generali, utilizând toate armele legale pe care le am ca și parlamentar (declarații politice, interpelări adresate ministrului Educației ș.a.m.d.).
Partidul Național Liberal consideră că politicul nu are ce căuta în școală, iar un director sau un inspector școlar trebuie să fie un bun manager, capabil să transmită o sumă de valori educaționale beneficiarilor sistemului de educație, iar nu broșuri electorale cu sigla PSD. Iată de ce PNL solicită ferm ferm câteva chestiuni esențiale:
1. numirile inspectorilor să fie făcute pe criterii clare de competențe profesionale și de management, de integritate morală şi recunoaştere socială, şi nu pe criterii de clientelism politic;
2. stoparea de urgenţă a concursurilor politizate şi revenirea la modalitatea corectă a angajării directorilor de către şcoli, nu de către inspectorate;
3. introducerea camerelor video în sălile de examinare, atât pentru probele scrise, cât şi pentru interviu;
4. depolitizarea managementului școlilor;
5. transparentizarea deciziilor la vârful educaţiei;
6. posibilitatea contestării probelor practice/de interviu pe baza înregistrărilor video;
7. accesul observatorilor din partea societăţii civile” spune deputatul liberal Dan Simedru în cadrul respectivului comunicat de presă.

Comentarii

Comentarii

Fara Comentarii

Lasa un raspuns