De ce să nu producem noi fructele în România şi apoi să...

De ce să nu producem noi fructele în România şi apoi să le exportăm ?

Camera Agricolă Judeţeană Alba, Unitatea Fitosanitară Alba, DADR Alba, împreună cu reprezentanţii firmei Pepinierele Hida – Sălaj, au organizat recent la Alba Iulia simpozionul cu tema: Afaceri de succes pe suprafeţe mici în agricultură.

Cei prezenţi au dezbătut pe marginea următoarelor teme: cultura căpşunilor şi arbuştilor fructiferi,cerinţele plantelor cultivate faţă de elementele nutritive şi prevenirea carenţelor la plante, necesitatea irigării culturilor şi folosirea unui sistem de irigaţie adecvat. La simpozion au participat peste 40 de fermieri din mai multe localităţi ale judeţului.

Pepinierele Hida sunt printre cele mai importante, ca producător şi distribuitor de material săditor de căpşuni şi arbuşti fructiferi din Transilvania, cu o experienţă de peste 10 ani în domeniul pomicol.

Firma furnizează în toată ţara plante de calitate, certificate, bine adaptate condiţiilor pedo climatice de la noi.

Dr. ing. Nelu Orlaie, managerul firmei a prezentat tehnologia culturii căpşunului şi arbuştilor fructiferi, a precizat că firma s-a impus pe piaţă cu un material biologic de foarte bună calitate la un preţ scăzut; succesul unei culturi depinde mult de calitatea materialului săditor utilizat pentru plantare. Costul înfiinţării şi întreţinerii unui hectar de căpşun este în jur de 40.000 lei. La o producţie de 20 tone / ha şi un preţ de valorificare de 5 lei pe kg, se obţine un venit de 100.000 lei şi un profit estimat de 40.000 – 50.000 lei / ha.

Până în prezent s-au înfiinţat sute de hectare de plantaţii de căpşun, afin, zmeur, coacăz negru, mur, coacăz roşu, goji cu material săditor produs în pepinierele Hida.

Reprezentanţii firmei şi-au arătat disponibilitatea de a sprijinii tinerii şi nu numai pentru a dezvolta propria afacere în acest domeniu şi de aceea fermierii ar trebui să se orienteze să producă ceea ce nu are piaţa europeană în exces: zmeur , mur, alun, afin, nucifere, plante medicinale, etc.

Inginerul Nelu Orlaie a subliniat faptul că tinerii nu ar trebui să plece în străinătate la cules de căpşuni, zmeur, afin, când ar putea dezvolta propria afacere în ţară.

Întrebarea inginerului Orlaie este cât se poate de justificată: „De ce să nu producem noi fructele în România şi apoi să le exportăm ? O afacere sigură de familie poate începe pe o suprafaţă de 0,50 ha căpşuni”.

Referitor la fertilizarea culturilor agricole, s–a pus accentul pe probleme legate de carenţele plantelor cultivate şi prevenirea lor cu ajutorul unei noi generaţii de îngrăşăminte foliare; tehnologii moderne de fertilizare cu nano particule, gama completă de fertilizanţi foliari şi biostimulatori cu macro şi microelemente”.

De asemenea a fost prezentat un concept nou de irigare prin picurare, cu volum redus şi presiune compensată de apă,care poate fi folosit cu succes pe terenurile în pantă şi terenurile cu lungime foarte mare. Cei prezenţi la întâlnire au fost plăcut impresionaţi de cele prezentate, s-au pus întrebări, și s–au purtat discuţii interactive

Comentarii

Comentarii

Fara Comentarii

Lasa un raspuns