Actualitate, Politica

Dan Simedru despre Ioan Dîrzu: În Colegiu leu, în parlament pisicuţ

În dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor s-a aflat miercuri, 19 noiembrie, Propunere legislativă privind înfiinţarea abatoarelor având ca obiect activitatea de abatorizare a animalelor şi comercializarea cărnii, proiect iniţiat de presedintele PNL senatorul Teodor Atanasiu. Actul normativ gândit să vină şi în întâmpinarea micilor crescători de animale din Alba, prevedea înfiinţarea de abatoarea mobile sub forma unei societăţi comerciale prestatoare de servicii publice de abatorizare a animalelor şi comercializarea cărnii atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice.
În esenţă, propunerea viza înfiinţarea unui astfel de abator mobil în fiecare judeţ, în subordinea consiliilor judeţene,
Deşi o astfel de iniţiativă ar fi trebuit să întrunească suportul majorităţii parlamentarilor, ea a fost respinsă la votul final, argumentul suprem invocat de către reprezentanţii Guvernului Ponta, fiind un posibil impact negativ asupra bugetului de stat.
În calitate de parlamentar de Alba, am votat pentru adoptarea acestui act normativ, convins fiind că este nevoie de dezvoltarea cadrului legal în această direcţie cu atât mai mult cu cât la noi, în judeţ, există un număr mare de crescători de animale care ar fi beneficiat de pe urma acestor reglementări.
Nu am întâlnit, în schimb, aceeaşi susţinere în rândul altor deputaţi de Alba, unii dintre ei din arcul puterii, care s-au abţinut la vot. Observ din partea acestor colegi deputaţi, acelaşi dublu limbaj când vine vorba despre punerea în practică a promisiunilor făcute în faţa alegătorilor, mai ales acelor din colegiul Apuseni cărora domnul deputat Dârzu de 10 ani încoace le promite abator la Cîmpeni.
Nu am văzut niciun dram de bunăvoinţă şi deschidere din partea acestor colegi care știu prea bine că o astfel de lege era mai mult decât necesară pentru micii fermieri. Nici Guvernul nu a catadicsit să vină cu soluţii de îmbunătăţire a actului normativ, ci s-a mulţumit să dea aviz nefavorabil.
Cred cu tărie că astfel de iniţiative legislative, care vin ţintit în întâmpinarea problemelor cetăţenilor trebuie mai atent analizate în comisiile de specialitate, şi apoi în plen, pentru a găsi cea mai bună formulă să devină aplicabile.
Spun asta, având în vedere faptul că astfel de abatoare mobile există în ţările europene încă din anii 50, soluţia fiind în perfectă concordanţă cu legislaţia Uniunii Europene.
Având în vedere că actul normativ a fost respins, deci soluţia găsită anulată, solicit Ministerului Agriculturii să identifice de urgenţă măsurile legale ce se impun pentru a permite şi micilor fermieri şi crescători de animale din zona şi numai noastră să-şi valorifice munca – produsele agroalimentare – în condiţii decente şi de siguranţă prin respectarea normelor sanitar-veterinare cerute de UE.

Dan Coriolan Simedru, Deputat PNL Alba

Distribuie Acum

21 noiembrie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...