Cultura

Joi, 29 martie 2018, Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba vă invită, începând cu ora 17:00, la Sala de lectură a bibliotecii, la o nouă întâlnire cu participanții la cercul de scriere creativă ,,Verbum”.

Membrii cercului provoacă pe toți cei ce creează la o ședință de cerc cu două teme extrem de ofertante ce vor da cu siguranță curs imaginației creative a celor prezenți. Cele două teme propuse pentru luna martie sunt ,,Femeia și Bărbatul” și ,,Simțurile”. Dacă la prima temă se va porni cu creația de la un text scris ce va fi reinterpretat de cei prezenți, la cea de-a doua temă organizatorii au pregătit un puzzle literar ce se va concretiza într-un joc al simțurilor.

Ca de fiecare dată, cercul de scriere creativă ,,Verbum” se va încheia cu lecturarea creațiilor proprii ale celor prezenți.

Barometru al creativității, Cercul Verbum este un spațiu al întâlnirii și dialogului, al comunicării în și prin cuvânt și a luat ființă din dorința de a strânge la un loc persoane dornice să își expună talentul în arta scrisului în fața unui public avizat, a unui public cu vârste diferite dar cu aceleași preocupări. De-a lungul timpului cercul a strâns în jurul său un număr tot mai mare de mebrii activi, dar și public dornic să asiste la nașterea actului creativ la el acasă, în bibliotecă. Proiectul se derulează lunar, în ultima zi de joi, la Sala de lectură a Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba.

Cercul de scriere creativă VERBUM a luat ființă din dorința inițiatorului Silvan Stâncel, de a strânge la un loc persoane dornice să își expună talentul în arta scrisului în fața unui public avizat, a unui public cu vârste diferite dar cu aceleași preocupări.

Ideea mi-a venit în urma interacțiunii cu tineri în cadrul evenimentului Grow Living Library la care am participat în calitate de speaker. Aici am întâlnit câţiva liceeni interesați de literatură, artă… Mi-am dat seama că își doresc un cadru dedicat care, la ora, actuală nu există. Prin urmare, „Verbum!” îl doresc ca pe un program cultural extins la nivel național care să nască, să susțină și să promoveze persoanele creative și lucrările acestora.”, spune Silvan Stâncel, fondator.

Întâlnirile cercului au devenit în timp adevărate evenimente literare destinate nu numai celor ce simt că au abilități de scriere creativă și doresc să aibe un barometru real al propriei valori ci și prietenilor lor, iubitorilor de lectură și tuturor celor ce iubesc cultura și arta în întregul ei.

În cadrul cercului sunt prezentate încercările literare și artistice ale fiecăruia, sunt dezbatute într-un cadru prietensc creațiile fiecăruia, sunt găsite și aplaudate sau corectate punctele tari și punctele slabe și sunt sprijinite în vederea publicării acele creații care reușesc să stârnească interesul și aducă plus valoare.

Sunt așteptate persoane creative în domeniul scrierii, care au deja lucrări proprii publicate sau nepublicate, pentru a le prezenta și a interacţiona în cadrul acestui eveniment.

Actualmente este deja activ un grup pe platforma facebook: www.facebook.com/groups/silvanstancelverbum.

petreCercul de scriere creativă VERBUM a adunat deja la biblioteca județeană un nucleu de tineri scriitori valoroși fiind publicată și lansată în luna octombrie 2017 prima producție literară a cercului: romanul polițist ,,Un cerc vicios”, autor – elevul Petre Paul din Alba Iulia.

Proiectul face parte din Programul – 4 ANIMAȚIE CULTURALĂ/4.8 Verbum/ Proiect de management 2017-2020.

Acesta are ca scop definirea bibliotecii drept centru multicultural în vederea satisfacerii cerințelor exprimate de membrii comunității.

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Alba.

AM-POR a lansat recent două apeluri de proiecte în cadrul POR (2014-2020), aferente axei prioritare 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Este vorba de priorităţile de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural  şi  5.2 – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului. Solicitanţii eligibili în cadrul acestor apeluri sunt autorităţile publice centrale, autorități publice locale, unitățile de cult, ONG-uri şi parteneriate între aceste entități. Prioritatea de investiţii 5.1 vizează doar entităţile eligibile din oraşe sau municipii, exceptând municipiile reședință de județ Beneficiarii eligibili pentru aceste apeluri vor putea efectua în cadrul proiectelor, următoarele activităţi eligibile:
P.I. 5.1
 • Restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea monumentelor istorice;
 • dotări interioare (instalaţii, echipamente şi dotări pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie);
 • dotări pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural mobil şi imobil;
 • activități de marketing și promovare turistică a obiectivului restaurat, inclusiv digitizarea acestuia la finalul implementării proiectului.
P.I. 5.2
 • demolarea clădirilor situate pe terenurile supuse intervențiilor;realizarea de alei pietonale, piste pentru bicicliști, creare trotuare;
 • amenajarea unor spații verzi
 • crearea de zone special amenajate pentru sport, locuri de joacă pentru copii, etc;
 • achiziționarea și montarea elementelor constructive de tipul alei, foișoare, pergole, grilaje, grupuri sanitare, spaţii pentru intretinere/vestiare, scene
 • instalare Wi-Fi în spațiile publice; instalare sisteme de supraveghere video a spațiilor amenajate prin proiect;
 • dotare mobilier urban
 • modernizarea străzilor urbane conexe terenului supus intervenției;
 • înlocuirea și/sau racordarea la utilități publice a terenului obiect al investiției;
 • realizare sistem de irigații/sistem de iluminat pentru spațiile amenajate prin proiect.
Pentru prioritatea de investiţii 5.1 vor avea întâietate proiectele care vizează  obiective de patrimoniu localizate în zone care înregistrează creştere economică, obiective incluse în patrimoniul UNESCO, atât din mediul urban cât şi rural, patrimoniul cultural naţional din mediul urban şi rural, patrimoniul cultural local din mediul urban. Valoarea totală a unui proiect poate fi de minim 100.000 euro, iar valoarea maximă de 5.000.000 euro sau maxim 10.000.000 euro pentru obiectivele de patrimoniu înscrise pe lista UNESCO.
În cazul priorităţii de investiţii 5.2, oraşele care au o suprafaţă redusă de spaţii verzi sunt cele care vor avea prioritate în funcție de suprafața de spațiu verde/locuitor care, apare evidențiată în Registul local al spațiilor verzi ale orașului. Valoarea totală a unui proiect poate fi de minim 100.000 euro, iar valoarea maximă de 5.000.000 euro.
Conform declaraţiilor viceprim-ministrului Vasile Dâncu  pentru 5.1 au fost alocaţi 270,83 de milioane euro, din care 233 de milioane euro din FEDR, iar 5.2 dispune de un buget alocat de 103,85 milioane de euro. Cele două priorităţi de investiţii vizează prezervarea identităţii culturale şi dezvoltarea economică locală, respectiv reconversia și reutilizarea terenurilor abandonate și transformarea lor în zone de agrement și recreere pentru populație.
Proiectele pot fi depuse în perioada 25 mai 2016– 25 noiembrie 2016 la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR), Organism intermediar aferent regiunii în care urmează să fie implementat proiectul.

Fonduri europene patrimoniu cultural Feun

Sursa Foto http://www.feun.ro

 

– See more at: http://feun.ro/fonduri-nerambursabile-disponibile-pentru-proiecte-de-imbunatatire-mediului-urban-si-de-restaurare-patrimoniului-cultural/#sthash.0WB3ICnY.dpuf

Grupul Skepsis iniţiază noi proiecte de revitalizare a vieţii culturale şi îşi extinde activitatea deschizând noi colaborări cu oraşele Cugir şi Năsăud!

Venind în continuarea unui demers iniţiat acum un an de preotul Adrian Cebotari în scopul revitalizării vieţii culturale a comunităţii, Grupul Skepsis a susţinut sâmbătă 26 .02.2016, în localitatea Vinerea (Cugir) spectacolul „Cerere în Căsătorie” după A.P.Cehov în prezenţa unui public numeros şi a reprezentanţilor Primăriei Cugir – instituţie care a sprijinit realizarea evenimentului. „Spectacolul i-a cucerit rapid pe cei peste 250 de spectatori din Cugir şi Vinerea, care au asistat cu sufletul la gură la lupta dintre sentimente şi dorinţa de avere. Momente de incertitudine, de încordare, de revoltă s-au amestecat cu momente umoristice, satirice şi ironice, puse în scenă cu măiestrie de către actorii Grupului Skepsis şi gustate din plin de public, indiferent de vârstă”- Pr. Adrian Cebotari.

Spectacolul a ajuns joi, 03.03.2016, şi la Năsăud, de această dată la invitaţia Primăriei oraşului Năsăud şi a Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” din localitate, urmărind să redea comunităţii teatrul ca şi reper important în dezvoltarea viaţii socioculturale. A fost o întâlnire cu un public nou, provocat să guste pentru prima dată un spectacol de teatru cu skepsis. Emoţia colectivă a fost resimţită din plin, jocul actorilor transformând evenimentul într-o veritabilă întâlnire cu lumea teatrului lui Cehov. Peste 300 de persoane au umplut sala cu aplauze, râsete şi voie bună stârnite de comicul situaţiei.

Având în vedere impactul evenimentelor şi aprecierea exprimată de public, la solicitarea autorităţilor locale din Cugir şi Năsăud, Grupul Skepsis îşi va extinde activitatea prin iniţierea unor colaborări pe termen lung care să facă din spectacolele cu Skepsis o prezenţă obişnuită în viaţa comunităţilor susnumite.

Mulţumim publicului generos care acordă atenţie spectacolelor noastre şi care prin aplauzele şi aprecierea exprimate ne obligă să creştem mereu şi să inventăm noi moduri de a surprinde la fiecare întâlnire!

Pentru a susţine formarea şi cultivarea tinerelor talente, în 2014 Asociaţia Grupul Skepsis a înfiinţat trupa DelArt, formată din elevi din mai multe licee din localitate interesaţi să aprofundeze cunoaşterea artei dramatice. Aceştia se pregătesc în cadrul Asociaţiei, dezvoltă proiecte culturale şi reprezintă Alba Iulia la evenimente adresate lor. În perioada 25-27 martie 2016 aceştia vor participa la Festivalul Naţional de Teatru „Amprente”, organizat la Braşov şi destinat promovării trupelor de elevi din România.

Viorel Cioflică – Preşedinte (Asociaţia Grupul Skepsis)

    Începutul noului an 2016 s-a dovedit a fi de bun augur pentru Serviciul ,,Şcoala de arte şi meşteşuguri,, din cadrul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba.
    Serviciul ,,Şcoala de arte şi meşteşuguri din cadrul centrului este un serviciu de formare continuă în cadrul artelor şi meşteşugurilor tradiţionale şi-şi desfăşoară activitatea în 10 clase cu profil artistic la Alba Iulia şi 15 clase de meşteşuguri tradiţionale în judeţ. prestigiul şi munca serioasă a instructorilor, experţilor şi meşterilor populari care activează aici au făcut ca un număr tot mai mare de cursanţi să treacă pragul acestor clase. Pe lângă activităţile curente de predare la clasă, cursanţii se familiarizează cu activităţi practice dar sunt antrenaţi şi în schimburi de experienţă cu instituţii similare din ţară prin vizite reciproce sau prin participarea la festivaluri şi concursuri de gen.
    Luna februarie a adus în portofoliul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba, noi premii pentru cursanţii claselor de arte vizuale moderne şi instrumente de suflat.
    Elevii Matei Gabriela şi Matei Nicolae de la clasa de instrumente de suflat, coordonată de prof. Nicolae Vancu, au obţinut în cadrul Festivalului concurs naţional de folclor ,,Drag mi-e cântecul şi jocul,, Premiul Special al Asociaţiei ,,Friends for Ever,, şi premiul I la secţiunea ,,grup instrumental,,. Festivalul aflat la ediţia a II-a a avut loc anul acesta la Ocna Mureş şi este organizat Primăria şi Consiliul local Ocna Mureş şi de Asociaţia Culturală ,,Friends for Ever,,.
     Elevii clasei de arte vizuale moderne, coordonată de expert Vasile Sârb, au participat tot în luna februarie a acestui an la Concursul naţional de fotografie ,,Obiceiuri de iarnă,, ediţia a V-a, organizat de Şcoala Populară de Arte ,,Tudor Jarda,, din Cluj Napoca, concurs ce are ca scop promovarea tinerilor artişti fotografi din întreaga ţară în contextul unui concurs de nivel naţional şi prin evaluarea lucrărilor de către un juriu format din profesionişti de înaltă clasă ai artei fotografice. Din cele 6 premii puse în joc, trei au revenit cusanţilor din judeţul Alba:
- premiul al II-lea – Ion Paula Elena cu fotografia ,,Căldura gazdei,,
- Premiul al III-lea – Popa Ioan Sorin cu fotografia ,,Veşti şi Poveşti,,
- Menţiune – Knall Raul Mihai cu fotografia ,,Alunecând printre iluzii,,

 

Proiectul “Stagiunea cu Skepsis 2016” continuă cu o Comedie Neagră!

Grupul Skepsis vă prezintă spectacolul “Comedie Neagră” (1h.50min), după Peter Shaffer. Vineri, 19.02.2016, ora 19.00, vă aşteptăm la Casa de Cultură a Studenţilor la degustarea unei comedii negre, un spectacol în care soarta personajelor şi relaţiile dintre ele sunt influenţate de jocul dintre lumină şi întuneric, joc care transformă totul, complicând intrigi ţesute cu grijă, schimbând mizele, separând albul de negru şi silindu-i pe toţi să-şi arate, în mod paradoxal, adevărata faţă.

Biletele – 10 lei (pret intreg) si 5 lei (redus pentru elevi, studenti si pensionari) – se găsesc la Secretariatul casei de Cultură a Studenţilor începând de marţi, 16.02.2016, între orele 09.00 – 15-00.

Spectacolul este realizat în cadrul Proiectului Stagiunea cu Skepsis 2016, desfăşurat de Asociaţia Grupul Skepsis în parteneriat cu: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia “Inter-Art” Aiud; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia; Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Proiectul este desfăşurat în perioada ianuarie 2016 – decembrie 2016, fiind un proiect de tineret, bazându-se pe motivarea acestuia de a se implica în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului şi de a participa la viaţa sa socioculturală. Prin acest proiect trupa de teatru şi umor Skepsis pregăteşte şi oferă publicului albaiulian 15 spectacole de teatru şi divertisment şi de teatru de stradă cu specific medieval.

Joi 4 februarie 2015, la Cluj Napoca își va deschide porțile unul dintre cele mai mari evenimente de artă din țară – SEARA ARTELOR, ediția a III-a. Este vorba de o manifestarea culturală care va aduce în fața publicului nu mai puțin de 20 de expoziții de pictură, sculptură, grafică, foto, artă decorativă, fashion, obiecte de artă tradițională care vor fi prezentate publicului de către creatorii lor, cursanți ai școlilor de arte sau artiști profesioniști. Din județul Alba instituția invitată pentru a doua oară să participe la acest mare eveniment este Centrul de Cultură Augustin Bena Alba care va participa cu două expoziții – expoziția de fotografie realizată de cursanții clasei de arte vizuale coordonată de Vasile Sârb și expoziția de pictură realizată de cursanții clasei de arte plastice și design coordonată de profesor doctor Ioana Raica. Vernisajele vor fi însoțite de momente artistice și prezentări de reviste de cultură. Vor fi prezentate publicului reviste de specialitate recent tipărite de instituțiile culturale printre acestea numărându-se și revista ,,Rânduiala Albei,, revistă de specialitate cu apariție anuală a Centrului de Cultură Augustin Bena Alba.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Cluj și de Școala de arte ,,Tudor Jarda,, din Cluj Napoca și marchează în acest an o cifră record de participanți. Organizatorii sunt convinși că și de această dată va fi o seară dedicată artelor și creatorilor lor, un schimb de experiență între instituțiile culturale cu rol în formarea continuă în domeniul artelor și meșteșugurilor și cu siguranță va fi o punte de legătură între cei ce-și desfășoară activitatea în aceste instituții și între artiștii amatori și profesioniști.

Cu sprijinul Casei de Cultură a Studenţilor, Grupul Skepsis va oferi publicului, vineri, 29 Ianuarie 2016, cu începere de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor spectacolul „Cerere în Căsătorie”, de A.P.Cehov – un spectacol după piesa cu acelaşi titlu purtând amprenta marelui dramaturg rus, care satirizează modul în care mica nobilime de la ţară amesteca dragostea şi interesul atunci când se punea problema legăturilor de familie. Ivan Vasilievici (Vasile Dîngă), un tânăr boiernaş de la ţară se hotărăşte să facă un mare pas în viaţă şi cere mâna tinerei Nataila Stepanovna (Olga Surd), fiica vecinului său, Stepan Stepanovici (Viorel Cioflică). Aranjamentul este ca pregătit de soartă, moşiile urmând să devină mai mari odată cu fericita uniune maritală, mai ales că între cei doi tineri există o „chimie” anume. Şi totuşi… anumite detalii trebuie discutate…

Biletele (10 lei preţ întreg/ 5 lei redus pentru elevi, studenţi şi pensionari) se găsesc începând de marţi, 26.01.2016 la Secretariatul Casei de Cultură a Studenţilor între orele 09.00 – 15.00 sau la intrare.

Acesta este primul spectacol din proiectul Stagiunea cu Skepsis 2016, desfăşurat în perioada ianuarie 2016 – decembrie 2016 în Alba Iulia, organizat de Asociaţia Grupul Skepsis cu sprijinul Partenerilor şi Sponsorilor locali. Acest proiect conferă continuitate unui demers început în 2014 de a sistematiza prezentarea spectacolelor grupului pentru a dinamiza şi diversifica oferta cultural-artistică a oraşului şi da vitaliza viaţa socială a cetăţii prin implicarea tinerilor. În 2014 şi 2015, spectacolele cu Skepsis au atras participarea unui public numeros la fiecare reprezentaţie, compania atrăgând un public fidel şi reprezentând Alba Iulia la numeroase festivaluri şi evenimente artistice la nivel naţional şi internaţional.

În 2016, compania de teatru Skepsis îşi propune să ofere albaiulienilor 15 spectacole de teatru şi divertisment, incluzând piese din repertoriu, două premiere, spectacole de umor şi divertisment şi teatru de stradă cu specific medieval. Cele 15 spectacole vor fi prezentate publicului sistematic, lunar, pe parcursul anului 2016. Stagiunea cu Skepsis include spectacole de sală dar şi un program de vară în care se vor prezenta publicului, gratuit, în aer liber, o serie de spectacole de stradă cu specific medieval şi clasic. La spectacolele de sală intrarea este bază de bilet – 10 lei (pret intreg) si 5 lei (redus pentru elevi, studenti si pensionari). Fondurile obtinute astfel vor fi investite în reeditarea proiectului pentru anul următor.

Următoarele spectacole din cadrul proiectului vor avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia: Vineri, 29 Ianuarie, ora 19.00; Vineri, 19 Februarie – ora 19.00;Vineri, 18 Martie – ora 19.00; Vineri, 08 Aprilie – ora 19.00. – pentru detalii şi informaţii, vă invităm să urmăriţi pagina facebook a Organizatorului : https://www.facebook.com/Teatrul-Skepsis-440787869341057/

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia “Inter-Art” Aiud; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia; Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook