Actualitate, Social

Constructorii din POS-Transport la raportul ministrului

foto: argumentpress.ro
foto: argumentpress.ro

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a avut marţi, 13 august a.c., o întâlnire de lucru cu reprezentanţii constructorilor şi supervizorilor, în cadrul căreia au fost discutate acţiunile care trebuie întreprinse imediat pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Transport (POS Transport).

Aceasta este a doua întâlnire cu reprezentaţii contractorilor, prima având loc în februarie 2013.

Ministrul Fondurilor Europene a prezentat în cadrul acestei reuniuni măsurile adoptate de Guvernul României care au un impact semnificativ asupra atragerii de fonduri europene prin POS Transport.

Măsurile implementate de Guvernul României au dus la deblocarea POS Transport, iar ca urmare România a încasat în anul 2013 peste 360 milioane de euro prin acest program.

În acelaşi timp, publicarea recentă a Ghidului care prezintă soluţii şi bune practici în domeniul achiziţiilor publice reprezintă o acţiune a autorităţilor române cu impact semnificativ în gestionarea fondurilor europene, în special în domeniul infrastructurii, document bine primit de agenţii economici.

Lucrăm şi la alte soluţii care, odată adoptate, vor accelera implementarea proiectelor din domeniul construcţiilor.

În prezent, Ministerul Fondurilor Europene, în colaborare au alte ministere şi autorităţi din România, depune eforturile necesare pentru reintroducerea în legislaţia naţională a condiţiilor speciale de contract agreate de FIDIC (Federaţia Internaţională a Inginerilor Consultanţi în Domeniul Construcţiilor), cele care vor asigura un set minimal de clauze obligatorii şi un cadru partenerial echitabil pentru toţi cei implicaţi în implementarea, supravegherea sau verificarea proiectelor finanţate din bani publici, inclusiv din fonduri europene.

Adoptarea acestor clauze minimale în legislaţie va favoriza buna derulare a proiectelor deoarece creează un cadru uniform de întelegere pentru toţi actorii implicaţi în implementarea contractelor.

România avut în trecut condiţiile speciale de contract agreate de FIDIC transpuse în legislaţia naţională, însă actul normativ care le impunea a fost abrogat în primavara anului 2009‘, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Partenerii de dialog au apreciat iniţiativa Ministerului Fondurilor Europene de a organiza întâlniri periodice, în cadrul cărora pot fi discutate deficienţele sistemului şi pot fi găsite soluţii pentru crearea unui cadru optim pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene.

Reamintim că propunerile de clauze speciale pentru contractele din domeniul construcţiilor sunt în consultare publică până la data de 25 august 2013, fiind publicate pe pagina oficială a Ministerului Fondurilor Europene:

– Condiţii de contract pentru clădiri şi lucrări inginereşti proiectate de către beneficiar, respectiv

– Condiţii de contract pentru echipamente electrice şi mecanice şi pentru clădiri şi lucrări inginereşti proiectate de către antreprenor.

Distribuie Acum

14 august 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...