Actualitate, Social

Cetatea va răsuna vineri de strigătele războinice ale romanilor şi dacilor

afis 2013 garda romanaVineri, 26 iulie începând cu ora 19.00, cei prezenţi în Cetatea Alba Carolina vor avea ocazia să se întâlnească cu romanii şi dacii care compun trupa de reconstituire istorică (reenactment) de la Alba Iulia.

Prezenţa lor este pe deplin justificată prin patrimoniul arheologic roman extrem de bogat care se găseşte la Alba Iulia, oraş care se suprapune peste anticul Apulum.

Dacă săptămâna trecută invitatul special a fost împăratul Hadrian, vinerea aceasta în Cetate va poposi împăratul Caracalla.

Prezenţa lui nu este întâmplătoare, deoarece Carcalla a mai vizitat aceste locuri acum 1800 de ani. În cinstea lui, Legiunea a XIII-a Gemina şi dacii vor prezenta demonstraţii de tehnică militară, care vor cuprinde şi o secvenţă de luptă între romani şi daci. Tot ceremonialul se va desfăşura în faţa Porţii a IV-a, unde va fi organizată şi o luptă de gladiatori.

Spectacolul Gărzii Romane şi a voluntarilor daci a avut loc în fiecare zi de vineri din luna iulie, adunând sute de turişti, mulţi dintre ei rămânând special la Alba Iulia pentru acest moment.

Sperăm că această manifestare să continue şi în luna august, o lună a concediilor, în care numărul de turişti, mai ales cei străini, este în creştere.

În ceea ce priveşte programul evenimentului, romanii şi dacii vor pleca în paradă, de la ora 19.00, din faţa Muzeului Naţional al Unirii.

Traseul lor va fi: Muzeu, Poarta a III-a şi Poarta a IV-a. De asemenea, pe platoul din faţa Porţii a IV-a trupa va realiza demonstraţii şi prezentări de tehnică militară romană şi dacică.

În cazul în care vremea va fi nefavorabilă evenimentul se va desfășura, tot de la ora 19.00, în Sala Uniri, intrarea fiind liberă.

De reţinut că Garda Romană a apărut în toamna anului trecut în urma unui proiect câştigat de muzeul albaiulian şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (A.F.C.N.).

Garda e compusă din voluntari care dau viaţă Legiunii a XIII-a Gemina, de a cărui castru se leagă începuturile vieţii urbane la Alba Iulia.

De asemenea, trupa dacilor este parte tot a unui proiect A.F.C.N. care urmează să fie finalizat în toamna acestui an.

Spectacolul este oferit de Societatea de Transport Public Alba Iulia cu sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia, Consiliului Judeţean Alba, Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia şi Asociaţiei Culturale Apulum Reenactment.

Distribuie Acum

25 iulie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...