Avocatul Mihai Baco: Noile coduri au fost făcute de oameni lipsiţi de...

Avocatul Mihai Baco: Noile coduri au fost făcute de oameni lipsiţi de contactul cu realitatea

Avocatul Mihai Baco (Baroul Alba) a discutat cu www.Avocatura.com despre moderație, dar și noile Coduri, aspru criticate de Baco pentru că le creează probleme nu doar practicienilor, ci și justițiabililor, cărora le îngrădesc liberul acces la justiție.

Referindu-se la Tema Lunii februarie pe www.avocatura.com, moderația, Baco a declarat: „Această moderație nu-și prea mai are locul în societatea românească. Noi suntem într-o fază în care suntem oamenii extremelor, nu suntem în postura în care ar trebui să fim. Se pare că suntem blestemați. Picăm foarte ușor dintr-o extremă într-alta, probabil că de vină este și ritmul trepidant în care trăim și care ne face să ajungem în postura asta.

În plus, nu mai avem respect nici față de noi înșine. Vă dau un exemplu. În Occident, am mers la un restaurant la ora 11:45, și voiam să mă așez la o masă, toate mesele fiind goale. Mi s-a spus că este ocupat, dar nu era nimeni. Am fost frapat. La ora 12:05 toate mesele erau pline, pentru că lumea era în pauză de masă. Asta apropo de respect și de moderație.

În avocatură se încearcă a se respecta acest principiu al moderației. Și dacă mai sunt anumite excepții, sunt doar excepții. Avocatul nu poate fi extremist. I-ar dăuna foarte mult în exercitarea profesiei. Același lucru se aplică și la judecător – nu poți merge cu aceeași viziune, cu aceeași soluție de fiecare dată. Eu zic că orice profesie juridică trebuie să dea dovadă de moderație.”

„Credeam că arestul preventiv va deveni o excepție, dar a devenit regula”

Rugat de www.avocatura.com să comenteze inflația de arestări preventive din această perioadă, penalistul Mihai Baco a fost critic.

Actualele Coduri, și mă refer aici la noul Cod de procedură penală, comprimă timpul și impun urgența, celeritatea în detrimentul calității. Este jalnic. Sunt termene la două săptămâni, uneori săptămânal, au loc audieri de 5-6 martori, totul într-o grabă teribilă ca să scoatem cât mai repede pe fond. […] Nu știu de cine sunt lăudate aceste Coduri. Probabil de teoreticieni, nu de practicieni, că noi le blestemăm zilnic!

„Mă deranjează că, de când atributul arestării a devenit al judecătorului, se arestează mult mai ușor. Cred că acum, când avem atâtea alte măsuri preventive, mult prea ușor se trece la arestare. Am nădăjduit că, odată cu noile Coduri, arestarea preventivă va deveni excepție, și nu regulă. Cred că aici ne aflăm într-o exacerbare a «excesului de zel».

Din păcate, la noi procesele penale se fac în mass-media. Și atunci, presiunea pe judecător, exercitată de mass-media, este extrem de mare. Eu sper că cineva va lua măsuri și va propune modificarea acestor Noi Coduri, care conțin niște chestiuni aiuritoare.

De pildă, sporul de pedeapsă ajunge mai mare ca pedeapsa principală. Sunt niște aberații. Nu știu de cine sunt lăudate aceste Coduri. Probabil de teoreticieni, nu de practicieni, că noi le blestemăm zilnic!

Cei care au făcut aceste Coduri sunt niște oameni total lipsiți de contact cu realitatea. Au luat și din Codul francez, și din common law, și au ieșit niște Coduri foarte proaste, un talmeș-balmeș legislativ. Noi nu facem nimic original, am luat din toate, și efectele nu au întârziat să apară.

Alții au adaptat puțin Codul Napoleon și se descurcă foarte bine. Noi, în schimb, suntem marii inventatorii ai dreptului! Uitați-vă câte texte de lege sunt declarate neconstituționale. Eu cred că avem și o Constituție neconstituțională!”, a comentat acid Mihai Baco.

„Actualele Coduri, și mă refer aici la noul Cod de procedură penală, comprimă timpul și impun urgența, celeritatea în detrimentul calității. Este jalnic. Vă dau un exemplu. Sunt termene la două săptămâni, uneori săptămânal, au loc audieri de 5-6 martori, totul într-o grabă teribilă ca să scoatem cât mai repede pe fond.”

„Asta e marea reformă a justiției române – că nu își mai poate revendica omul drepturile”

Deși personal a avut o agendă încărcată de la începutul anului, cu deplasări la Cluj, București sau Brașov, Baco deplânge faptul că „Avocații se confruntă cu o lipsă acută de clientelă. Actualele Coduri, cu aceste proceduri prealabile, îngrădesc accesul oamenilor la justiție.

Asta e marea reforma a justiției române, că nu mai poate ajunge bietul om să își poată revendica un drept, în sensul că nu mai ajunge pe rol. Sunt oameni cu 1500 de lei salariu, cărora li se pun 6-7000 de lei taxe de timbru, iar cererile de asistență judiciară le sunt refuzate.

Noi, ca avocați, ne lovim de aceste drame. Sunt oameni care vin și se plâng că nu au bani de timbru. Va rog să mă credeți. Este dureros.”

preluare: www.Avocatura.com

Comentarii

Comentarii

Fara Comentarii

Lasa un raspuns