Actualitate, Social

Ateliere de lucru cu actori urbani în cadrul proiectului STATUS

timg_2305În perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2013, la Alba Iulia se desfășoară primele ateliere de lucru din cadrul Proiectului STATUS finanțat din fonduri SEE (Spaţiul Economic European). Proiectul Status urmărește elaborarea unei strategii care să susțină orașele și regiunile din sud-estul Europei în conturarea unei agende de dezvoltare urbană integrată, cu ajutorul instrumentelor de planificare participativă, prin cointeresarea mai multor stakeholderi din diverse domenii de activitate. Practic, strategia de dezvoltare a municipiului Alba Iulia nu se va contura dintr-o singură direcție, dinspre administrație, ci prin responsabilizarea și efortul comun al elementelor reprezentative din comunitățile ce alcătuiesc AIDA.

La nivelul județului Alba partenerul Proiectului STATUS este Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia. În acest moment există doar trei proiecte finanțate prin intermediul SEE în județul nostru, două derulate la nivelul AIDA și unul la nivelul ADR Centru. Acest gen de programe de cooperare nu reprezintă o pauză după foarte multe proiecte implementate pe axe de finanțare cu notorietate (POR, POS MEDIU etc.), ci posibilitatea certă de a elabora strategii tehnico-economice, urbane și de altă natură.

În cazul de față proiectul STATUS ne permite să elaborăm o strategie de dezvoltare a municipiului Alba Iulia, pe termen mediu și lung, corelată cu actualul Plan Urbanistic General realizat și asumat în cadrul Consiliului Local, aflat în faza de aprobare la nivelul ministerelor.

Această strategie va completă în mod categoric actualele proiecte de dezvoltare și va beneficia de îndrumarea și monitorizarea unor experți și profesioniști, reprezentanți ai unor instituții cu abilități dovedite în domeniul strategiei și planificării urbane.

În cadrul primelor workshop-uri sunt prezenți la întâlnirile de lucru Dr. Pietro Elisei – urbanist și expert planificare urbană, doamna arhitect Simona Pascariu – specialist urbanism, facilitator și moderator, Veronica Constantin – expert GIS ADR Centru, Ionela Gavrilă – expert strategie, profesor universitar Ioan Bele – expert strategie, Marius Duca – expert strategie ADR Centru.

Motivul pentru care AIDA a devenit partener al acestui proiect este unul just și evident. Viziunea de dezvoltare a administrație publice locale transcede interesului strict al municipalității, iar inițiativele de dezvoltare sunt gândite cu fața la vecini, cu conștiința că șansele de dezvoltare sunt mai mari dacă arealul policentric este valorificat iar eforturile sunt comune.

Transformările competitive nu pot fi exemple singulare, iar Alba Iulia a înţeles acest lucru încă din 2007, odată cu înființarea AIDA. Până în acest moment AIDA deține un portofoliu de proiecte cu viziune asupra întregului teritoriu, care implică toți membrii: strategia de dezvoltare intercomunitară, strategia privind abandonul școlar, de dezvoltare socială etc. Dintre toate, cel mai important și pus în practică este transportul intercomunitar AIDA TL.

Grupurile de lucru din cadrul workshop-urilor reunesc peste 70 de participanți care iau în discuție teme și problematici actuale din axe care vor structura Agenda Strategică Alba Iulia în domenii precum: guvernanta urbană, mobilitate şi accesibilitate, infrastructura şi probleme teritoriale, societatea civilă şi economia socială, forţa de muncă, populaţie, analiza stării mediului, agenţi economici în zona AIDA, capital uman structural, turism, agricultură.

Există câteva repere care certifica abilitatea municipiului Alba Iulia de a contura şi implementa strategii de planificare şi dezvoltare.

Banca Mondială a apreciat în cadrul unui raport capacitatea de planificare a municipalităţii prin corelarea cu PIDU, documentele de planificare existente şi faptul că acestea s-au respectat la punerea în practică.

De asemnea am auditat profilul investiţional şi capacitatea de management a veniturilor şi cheltuielilor prin intermediul Agenţiei de Rating Moody s.

Şi de această dată vom ţine cont de opiniile şi propunerile celor care participa în realizarea strategiei de dezvoltare pentru următoarea perioadă de finanţări europene.

Ne bucurăm că avem ocazia să folosim bani europeni pentru a realizare documente importante pentru dezvoltarea oraşului, dar poate mai important, este un prilej extraordinar să avem parte de expertiză unor profesionişti în strategii tehnico-economice şi planificare urbană”. Mircea Hava – primar.

Proiectul STATUS reuneşte 21 parteneri din ţări europene, iar rezultatele formulate în cadrul agendelor urbane teritoriale strategice vor fi promovate prin platforma web a SEE, primul instrument de lucru creat ca model pentru toţi cei interesaţi să urmeze aceste modele de strategii.

Distribuie Acum

1 noiembrie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...