Actualitate

Astăzi: ultima reprezentaţie din acest sezon a Gărzii Romane de la Apulum

afis 30 august garda romanaAstăzi de la ora 19.00 pe platoul din faţa Porţii a IV-a va avea loc ultima reprezentaţie din acest sezon a Gărzii Romane de la Apulum. Şi aşa cum ne-au obişnuit în fiecare zi de vineri din lunile iulie şi august, reenactorii albaiulieni care compun faimoasa Legiune a XIII-a Gemina de la Alba Iulia vor fi însoţiţi şi de voluntarii viitoarei trupe de daci.

Amintim că, timp de două luni, pe parcursul a şapte reprezentaţii, un public din ce în ce mai numeros s-a delectat cu un spectacol în care au fost puse în scenă diferite momente din istoria antică a românilor.

Totul a fost gândit ca un mod inedit de reconstituire istorică a acestor momente, în care accentul s-a pus bineînţeles pe istoria locală, mai exact pe patrimoniului antic al municipiului Alba Iulia.

De asemenea, merită subliniat faptul că niciunul dintre şapte spectacole nu s-a repetat.

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul ultimei reprezentaţii de vinerea această, una specială, în care reenactorii vor încerca să recreeze atmosfera celor două războaie daco-romane (101-102; 105-106), conduse de Decebal şi Traian.

De reţinut că Garda Romană a apărut în toamna anului trecut în urma unui proiect câştigat de muzeul albaiulian şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (A.F.C.N.).

Garda e compusă din voluntari care dau viaţă Legiunii a XIII-a Gemina, de a cărui castru se leagă începuturile vieţii urbane la Alba Iulia.

De asemenea, trupa dacilor este parte tot a unui proiect A.F.C.N. care urmează să fie finalizat în toamna acestui an.

În cazul în care vremea va fi nefavorabilă evenimentul se va desfășura, tot de la ora 19.00, în Sala Uniri, intrarea fiind liberă.

Nu în cele din urmă trebuie menţionat că acest proiect de succes a fost posibil datorită Societăţii de Transport Public Alba Iulia, Primăriei Municipiului Alba Iulia, Consiliului Judeţean Alba, Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia şi Asociaţiei Culturale Apulum Reenactment.

Distribuie Acum

30 august 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...