Actualitate, Stirea Zilei

ASTĂZI: Pomenirea Sfințiilor cuvioși Isaachie, Dalmat și Faust

În fiecare an, la data de 3 august, în calendarul creștin ortodox sunt pomeniţi sfinții cuvioși Isaachie, Dalmat și Faust.

Cuviosul Isaachie a trăit în timpul împăratului Valens (368-378), într-o perioadă în care erezia ariană (ce nega dumnezeirea Fiului, lovind astfel încă din primele secole ale creștinismului la temelia Bisericii) era foarte răspândită, însuși împăratul fiind eretic.

Sfântul Cuvios Isaachie este cel care a mers în fața împăratului arian, Valens, rugându-l să lase ortodocșilor libertatea cultului lor. Este pomenit și în ziua de 30 mai.

Cuviosul Dalmat a fost soldat în armata lui Teodosie (379-395) și părăsindu-și slujba și averile a intrat în mănăstirea lui Isaachie, împreună cu fiul său Faust. Ajuns la bătrânețe, Cuviosului Isachie l-a lăsat pe Dalmat egumen în locul său.

Noul egumen a fost un mare apărător al dogmei ortodoxe. A participat la Sinodul al III-lea Ecumenic de la Efes (431), care a condamnat erezia nestoriană ce susținea existența a două firi distincte ale Mântuitorului, divină și umană, și contesta titulatura de Născătoare de Dumnezeu a Maicii Domnului. A fost apreciat de împăratul Teodosie și de înalții ierarhi participanți la Sinod.

Tot pe 3 august, aceşti sfinţi sunt pomeniţi şi de credincioşii greco-catolici.

Romano-catolicii îl prăznuiesc pe Sf. Martin, pustnic.

3 august 2015

About Author

Marius Paul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...