Actualitate

Află ce este colesterolul şi de ce este el periculos pentru sănătate

spital mic 3Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate din lume şi din România. Statisticile arată că la fiecare 26 de secunde o persoană suferă un infarct miocardic, iar la fiecare minut un om moare din acestă cauză.

Medicul Marcela Rău, şeful Secţiei de cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba spune că principalele cauze ale acestor afecţiuni sunt fumatul şi alimentaţia neadecvată, bogată în grăsimi, care duce la un nivel ridicat al colesterolului.

Ce este colesterolul şi ce rol are el?

Colesterolul provine din două surse. O parte este produs de ficat şi o parte este asimilat din produsele aleimentare pe care le consumăm. Carnea roşie, carnea de pasăre, ouăle, untul, laptele integral şi brânza conţin colesterol.

Unele alimente ca uleiurile de palmier sau de nucă de cocos, alimentele procesate precum şi margarinele, care conţin grăsimi saturate sunt şi ele periculoase deoarece determină ficatul să producă mai mult colesterol.

Grăsimile şi colesterlul sunt periculoase deoarece acestea nu se dizolvă în sânge. Aceste substanţe sunt transportate la nivelul celulelor de către lipoproteine care sunt de două feluri, unele cu densitate scăzură (LDL) şi altele cu densitate ridicată (HDL).

Lipoptoterinele de tip LDL sunt considerate colestrolul rău, deoarece în cantităţi mari acestea pot provoca opturarea arterelor. Lipoproteinele HDL sunt denumite şi colesterolul bun deoarece acestea transportă colesterolul din artere către ficat, unde este epurat. S-a constatat că în cantităţi mari colesterolul HDL poate scădea riscul de infarct miocardic.

Cum afectează colesterolul inima?

Colesterolul LDL este periculos deoarece se depune treptat pe pereţii vaselor de sânge şi blochează fluxul sanguin.

În timp pe vasele de sânge, ale persoanelor care au constant nivel crescut al colesterolului rău, se formează o placă de aterom, care îngustează, sau chiar blochează circulaţia sângelui.

Din cauza acestei plăci de aterom peretele vascular îşi pierd elasticitatea şi se poate rupe uşor.

Se poat form şi chiaguri de sânge care să blocheze fluxul sanguin, iar când acest lucru se întâmplă corsul are de suferit şi poate apărea infarctul de miocard”, a expicat medicul Marcela Rău.

Alimentaţia neadecvată una din cauzele produceri excesive de colesterol

Mai ales în zona Ardealului, unde alimentaţia tradiţională este bogată în grăsimi, riscul creşterii colesterolului este mai mare.

Excesul alimentar obligă ficatul să producă o cantitate foarte mare de colesterol de aceea trebuie respectată o dietă care să răspundă necesităţilor actuale.

Alimentaţia bogată în grăsimi se potrivea mai mult generaţiilor anterioare care munceau pământul şi care consumau foarte multă energie.

Acum este necesar un regim alimentar bogat în legume şi fructe care nu conţin colesterol şi de asemenea mai multe activităţi fizice, pentru a avea o viaţă cât mai sănătoasă”, a mai spus medicul cardiolog.

Nivelurile de colesterol şi semnificaţia lor

Colesterolul total

Mai mic de 200 mg/dl: normal

200 – 239 mg/dl: la limită

240 mg/dl sau mai mare: ridicat

Colesterolul LDL

Mai mic de 100 mg/dl: nivel optim (normal)

100 – 129 mg/dl: aproape normal

130 – 159 mg/dl: la limită

160 – 189 mg/dl: ridicat

190 mg/dl şi peste: foarte ridicat

Colesterolul HDL

Mai mic de 40 mg/dl: risc mare de boli de inimă

40 – 59 mg/dl: cu cât acest numar e mai mare, cu atât este mai bine

60 mg/dl: fără risc pentru bolile cardiovasculare

Distribuie Acum

25 aprilie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...