Accesibilitatea persoanelor cu scleroză multiplă, o problemă reală în instituţiile din Alba...

Accesibilitatea persoanelor cu scleroză multiplă, o problemă reală în instituţiile din Alba Iulia

În perioada 20 octombrie 2014-26 februarie 2015 Asociaţia SM SPEROMAX ALBA împreună cu 7 studenţi din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Specializarea Sociologie, Anul III, au derulat un studiu cu privire la percepţia persoanelor cu Scleroză Multiplă din Alba Iulia în ceea ce priveşte accesibilitatea spaţiului de interes public.

Scopul studiului a fost acela de a identifica modul în care persoanele cu SM din Municipiul Alba Iulia percep spaţiul de interes public, precum şi cum îşi amenajează spaţiul din locuinţă pentru a-și uşura accesul.

Concluziile studiului au evidențiat faptul că pentru 70,8% dintre persoanele afectate de Scleroză Multiplă este foarte important ca un spaţiu de interes public să fie accesibilizat pentru persoanele cu dizabilităţi, 20,8% consideră că este important ca un spaţiu de interes public să fie accesibilizat, iar pentru 8,3% dintre aceştia accesibilizarea spaţiului de interes public nu este importantă.

Întrebaţi dacă lipsa mijloacelor de acces în spaţiile de interes public influenţeză participarea acestora la viaţa publică, participanții la studiu au răspuns în proporţie de 58,3% că DA, sunt influenţaţi de lipsa accesibilizarii în momentul în care doresc să ia parte la viaţa publică, în timp ce restul de 41,7% fie nu sunt influenţaţi, fie nu iau parte deloc la viaţa publică.

În ceea ce privesc mijloacele de acces la spaţiul de interes public, persoanele cu Scleroză Multiplă din Alba Iulia sunt nemulţumite în cea mai mare parte de lipsa balustradelor, pe locul doi fiind lipsa rampelor de acces, urmată de lipsa lifturilor, precum și de lipsa locurilor de parcare pentru persoanele cu dizabilităţi.

În ceea ce priveşte accesibilizarea locuinţei, respondenții au mărturisit în proporţie de 66,7% că nu au făcut modificări, iar 33,3% au făcut modificări precum schimbarea uşilor, amenajarea băii, pavarea curţii, amenajarea pragurilor, amenajarea mobilierului, etc.

Asociaţia SM SPEROMAX ALBA militează pentru drepturile persoanelor afectate de Scleroză Multiplă, cât şi pentru amenajarea corespunzătoare a spaţiilor în care aceştia îşi desfăşoară activităţile.

De mai bine de 4 ani asociaţia încearcă să scoată în evidenţă nevoile de aceesibilizare a spaţiului de interes public pentru persoanele cu dizabilităţi din judeţul Alba, elaborând studii de evaluare a satisfacţiei acestora cu privire la nivelul de accesibilizare.

Pe viitor Asociația SM SPEROMAX Alba îți propune să continue cartografierea nevoilor cu privire la accesibilizarea spaţiului de interes public, precum şi să lărgirea grupul ţintă.
Corina-Andreea Muntean, sociolog SM Speromax Alba

 

Foto: ziarulceahlaul.ro

Comentarii

Comentarii

Fara Comentarii

Lasa un raspuns