hitfm

ASCULTA RADIO ORION PE HITFM.RO

20 – 21 iulie: Târgul de Fete de pe Muntele Găina - Ziarul Apulum
Evenimente

20 – 21 iulie: Târgul de Fete de pe Muntele Găina

afisGaina2013siteCea mai vestită şi căutată sărbătoare tradiţională montană în aer liber din ţară are loc în perioada 20 – 21 iulie.

Lumea vine la Găina nu neapărat pentru căsătorii pe munte, ci pentru marea sărbătoare etno-culturală care a devenit Târgul de Fete.

Dar şi pentru distracţie, târgul fiind un weekend cu discotecă pe munte, artificii, foc de tabără, cu paradă a portului popular, cu târg de obiecte populare şi spectacole de muzică tradiţională.

Peste 60 de jandarmi vor asigura, alături de efective din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba şi din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Alba, măsurile de ordine publică şi siguranţa participanţilor la manifestările cultural artistice care vor fi organizate la sfârşitul acestei săptămâni  în comuna Avram Iancu şi în zona Muntelui Găina.

Jandarmeria Alba recomandă spectatorilor să se delimiteze de orice formă de violenţă verbală sau fizică ce ar putea conduce la manifestări antisociale şi atrage atenţia că încălcarea prevederilor legii privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice (Legea nr. 60 din 23 septembrie 1991 *republicată*), poate atrage răspunderea disciplinară, contravenţională, civilă sau penală, a organizatorilor sau a persoanelor fizice, fiind prevăzute sancţiuni contravenţionale de la 1.000 la 10.000 lei sau pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani.

Misiunile jandarmilor au în vedere asigurarea unui climat de normalitate civică şi de siguranţă pentru participanţii la manifestările cultural artistice şi vor viza în principal prevenirea şi combaterea oricăror fapte care aduc atingere legilor şi normelor de convieţuire socială, îndepărtarea persoanelor aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau care practică cerşetoria, precum şi depistarea, identificarea şi dispunerea măsurilor legale împotriva celor care comit fapte antisociale.

Pentru evitarea apariţiei unor situaţii neplăcute îi invităm pe participanţii la manifestări să acorde o atenţie deosebită bunurilor personale (genţi, poşete, etc.) şi să evite, pe cât posibil, să aibă la vedere obiecte de valoare care pot atrage atenţia (aparate foto-video, bijuterii, etc.), deoarece aceste evenimente, care implică aglomerări de persoane, reprezintă, de regulă, momente prielnice pentru hoţii din buzunare.

De asemenea, le recomandăm să respecte indicaţiile organizatorilor şi forţelor de ordine şi să manifeste răbdare, spirit de solidaritate şi vigilenţă în locurile aglomerate.

Totodată, reamintim că vor fi luate măsuri legale împotriva celor care vor fi depistaţi având asupra lor arme de orice fel, artificii sau petarde, împotriva celor care vor arunca obiecte înspre scenele organizate sau care vor forţa dispozitivele şi cordoanele de ordine constituite.

În plus, recomandăm celor care vor accede pe Muntele Găina să respecte regulile locului, să nu lase în urma lor resturi menajere depozitate în spaţii neamenajate, să fie echipaţi adecvat (bocanci, un rucsac cu strictul necesar), să nu distrugă mediul înconjurător prin diverse acţiuni neconforme cu protejarea acestuia, să nu aprindă focul în locurile neamenajate, să nu distrugă semnele de orientare turistică şi să nu intre cu autoturismele în zonele marcate.

Orice neregulă constatată poate fi sesizată jandarmeriei prin apel la numărul unic de urgenţă 112 sau direct jandarmilor angrenaţi în asigurarea ordinii şi liniştii publice.

Programul complet al Târgul de Fete de pe Muntele Găina:

Sâmbătă , 20 iulie 2013

Locaţie- comuna Avram Iancu

Ora 10 – PARADA PORTULUI POPULAR

Ora 11 – FESTIVALUL CONCURS ,,CULTURA PENTRU CULTURA,,

Participă în concurs comunele: Cîlnic, Ciugud, Roşia de Secaş, Vadu Moţilor

Ora 16 – SPECTACOL FOLCLORIC

–         Tulnicăresele din Avram Iancu

–         Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba

–         Clasele Şcolii de Arte şi meşteşuguri din cadrul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba: Clasa de tulnicărese din Câmpeni şi clasa de dansuri populare din Sohodol

–         Recitaluri susţinute de VETA BIRIŞ şi CIPRIAN POP

Sâmbătă, 20 iulie 2013, ora 21

Locaţie – Muntele Găina

Ora 21 – SPECTACOL DE MUZICĂ UŞOARĂ ŞI DISCOTECĂ

–         Desperado

–         Spitalul de urgenţă

–         Discotecă

–         Jocuri de artificii

–         Foc de tabără

Duminică, 21 iulie 2013, ora 21

Locaţie – Muntele Găina

Ora 9 – Te Deum şi depuneri de coroane la Crucea Iancului

Ora 10 – Vizitarea Târgului de Meşteri Populari de pe Muntele Găina

Ora 11 – SPECTACOL FOLCLORIC

–         Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba

–         Recital Ionuţ Fulea

–         Recital Nicolae Furdui Iancu

–         Ansamblul Folcloric,,Oltenaşii,, din Basarabi-Calafat

–         Ansamblul Folcloric ,,Spicul,, din Olari , jud. Arad

–         Ansamblul Folcloric ,,Muguri şi mlădiţe de tezaur,, din Beiuş, jud. Bihor

–         Ansamblul 60 Plus din Alba Iulia

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba,în misiune pe Muntele Găina

Ca în fiecare an, cu prilejul sărbătorii tradiţionale „Târgul de Fete”, care are loc în comuna  Avram Iancu, pe Muntele Găina, Inspectoratul de Poliţie Judeţean  Alba contribuie, alături de celelalte forţe cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei naţionale, la buna desfăşurare a manifestărilor.

Astfel, în perioada 20-21 iulie 2013, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba va asigura un dispozitiv de ordine publică format din 250 de poliţişti (de la structurile de ordine publică, poliţie rutieră, arme, explozivi şi substanţe periculoase, investigaţii criminale, criminalistic şi investigarea fraudelor), alături de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba şi de lucrători din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, vor fi prezenţi pe raza comunei Avram Iancu şi pe Muntele Găina, pentru asigurarea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică, pe perioada manifestărilor.

La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba coordonarea misiunilor specifice necesare pentru buna desfăşurare a manifestărilor organizate cu acest prilej, va fi asigurată de un grup de lucru, condus de şeful inspectoratului, chestor principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea.

Se va urmări, în principal, prevenirea si combaterea faptelor de natură penală sau contravenţională, a oricăror încercări de a se perturba liniştea şi ordinea publică,  verificarea şi asigurarea respectării regulilor generale de comerţ, prevenirea şi combaterea oricăror activităţi ilicite şi luarea măsurilor legale împotriva celor care, profitând de zonele aglomerate comit furturi din buzunare sau din locuri amenajate pentru depozitarea şi valorificarea produselor.

Vor fi luate măsuri pentru descurajarea celor care intenționează să săvârşesc acte şi fapte de natură a pune în pericol sănătatea, integritatea fizică sau chiar viaţa unor persoane şi va fi asigurată securitatea bunurilor depozitate în locurile destinate pentru manifestaţiile cultural – artistice, atât a societăţilor comerciale, cât şi a persoanelor particulare autorizate să efectueze activităţi comerciale.

Se va acţiona pentru  menţinerea unui climat de ordine în zonele unde au loc activităţile cultural – artistice, astfel încât acestea să se desfăşoare în mod normal, fără evenimente negative.

Poliţiştii rutieri vor acţiona cu efective mărite, pe toate traseele de deplasare către comuna Avram Iancu şi spre Muntele Găina, pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea accidentelor sau a blocajelor rutiere.

În cadrul instruirilor efectuate şeful inspectoratului de poliţie le-a cerut poliţiştilor din subordine, angrenați în misiuni, să manifeste solicitudine cu privire la problemele cetăţenilor şi să aplice cu fermitate legea.

Pentru a vă bucura de acest eveniment deosebit, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba solicita tuturor persoanelor care participă la această serbare câmpenească să aibă un comportament adecvat, în spiritul respectării normelor de convieţuire socială, a legilor în vigoare, iar pentru a nu deveni victime ale unor infracţiuni vă recomanda să:

¬       acordaţi o atenţie sporită lucrurilor personale şi să nu lăsaţi bani sau obiectele de valoare la vedere;

¬       nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi în zonele aglomerate şi să vă asiguraţi că nu intră în contact şi nu se îndepărtează însoţite de persoane necunoscute;

¬       nu consumaţi băuturi alcoolice în exces pentru a evita astfel comiterea de fapte penale sau contravenţionale sau pentru a nu cădea victimă chiar dvs. unor persoane rău intenţionate;

¬      să nu conduceţi autoturisme în stare avansată de oboseală, sub influenţa băuturilor alcoolice ori medicamente sau substanţe care v-ar putea afecta capacitatea de concentrare la volan;

ISU Alba – măsuri pentru desfăşurarea Târgului de fete de pe Muntele Găina 

Ca în fiecare an, în calendarul manifestărilor cultural-artistice ale Consiliului Judeţean Alba se înscrie şi organizarea „Târgului de fete de pe muntele Găina”.

Această manifestare de tradiţie, cu participare numeroasă a publicului şi într-un areal în care condiţiile meteorologice sunt schimbătoare, creează premisele producerii unor situaţii de urgenţă. Pot apărea riscuri de producere a incendiilor la spaţiile şi locaţiile temporare unde se utilizează mijloace de încălzire pentru preparare şi servire a hranei, la vegetaţia uscată sau fondul forestier, în zona scenei, dar şi riscul producerii unor accidente rutiere sau alte situaţii de urgenţă determinate de fenomene meteorologice periculoase.

Pentru asigurarea siguranţei cetăţenilor care participă la această manifestare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba desfăşoară misiuni preventive şi de intervenţie, pentru identificarea şi înlăturarea cauzelor, mijloacelor şi substanţelor care pot provoca incendii, explozii sau alte stări de pericol, pentru salvarea persoanelor, evacuarea populaţiei şi bunurilor acestora.

În vederea îndeplinirii misiunilor în condiţii optime, inspectoratul asigură  în localitatea Avram Iancu şi pe muntele Găina, următoarele forţe şi mijloace:

o       2 ofiţeri

o       14 subofiţeri

o       1 autospecială de stingere cu apă;

o       1 autospecială grupă operativă

o       1 autocamion de intervenţie

o       1 autospecială primă intervenţie şi comandă

Rezervă la Pichetul de Pompieri Cîmpeni

o       11 sufofiţeri;

o       2 autospeciale de stingere cu apă şi spumă;

o       1 ambulanţă SMURD;

Pentru ca bucuria manifestării să nu fie umbrită de evenimente neplăcute, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba recomandă tuturor participanţilor următoarele reguli generale:

1.     Nu faceţi focul în nici un caz în condiţii de vânt. Pregătiţi focul pentru prepararea mâncării doar în locuri special amenajate, acesta fiind permanent supravegheat. Asiguraţi-vă că aţi stins jarul cu apă sau pământ înainte de a pleca;

2.     Nu fumaţi niciodată în apropierea materialelor inflamabile şi nu aruncaţi mucurile aprinse decât în locurile special amenajate;

3.     În caz de furtună, întrerupeţi orice activităţi în aer liber, intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism. Dacă nu aveţi această posibilitate, în caz de trăsnete, aşezaţi-vă ghemuit la pământ, puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi. Evitaţi activităţile în preajma râurilor şi pâraielor, nu vă adăpostiţi sub poduri sau copaci, în cazul în care sunteţi surprinşi de averse puternice;

4.     În situaţia temperaturilor foarte ridicate, limitaţi consumul de băuturi alcoolice, purtaţi haine uşoare, răcoroase, colorate deschis care acoperă cat mai mult pielea, beţi multe lichide şi protejaţi-vă faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi;

5.      Nu aruncaţi resturile menajere decât în locuri amenajate. În situaţia unui incendiu, acestea pot concura la dezvoltarea rapidă a arderii.

Distribuie Acum

15 iulie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...