15 ani de la dispariția lui Ion Rațiu–,,Cel mai bun Președinte pe...

15 ani de la dispariția lui Ion Rațiu–,,Cel mai bun Președinte pe care România nu l-a avut niciodata”

Anul acesta se împlinesc 15 ani de la dispariția lui Ion Rațiu (1917 – 2000) –,,Cel mai bun Președinte pe care România nu l-a avut niciodata” – așa cum este amintint de cele mai multe ori. Un patriot devotat, Ion Rațiu și-a dedicat viața pentru promovarea unei Românii libere și democratice atât în timpul exilului său din Anglia (1940 – 1990) cât și după întoarcerea sa în țară (1990 – 2000). Nenumăratele emisiuni radio, articole de presă, buletine informative, conferințe, prelegeri și inițiative de lobby cât și numeroasele asociații pe care le-a fondat sau sprijinit de-a lungul timpului stau ca dovadă a luptei continue pe care Ion Rațiu a dus-o pentru cauza României. Prin acest proiect Fundația Rațiu și Centrul Cultural Românesc vor să dezvăluie cât mai multe dintre aceste povești extraordinare și să facem ca aceste documente istorice, care datează din 1930 până în 2000, să devină accesibile publicului larg.

„Luna aceasta la Londra organizăm un eveniment de lansare a expoziției digitale ,,Lumea prin Ochii Tânărului Ion Rațiu (1940 – 1961)”, care prezintă documente rare păstrate meticulos de către tânărul Ion Rațiu. Aceasta este prima etapă a procesului de digitalizare a întregii arhive Rațiu, care vrea să capteze atât curiozitatea istorică precum și cea a geek-ului din fiecare dintre noi. De-a lungul vernisajului, publicul va putea interacționa cu obiectele si documentele expuse folosind telefonul mobil sau dispozitivele electronice puse la dispoziție de către organizatori. Prin intermediul tehnologiei vizitatorii sunt incurajați sa navigheze prin diferitele istorii, personale, naționale ori internaționale aparținând lui Ion Rațiu. În cadrul evenimentului, curatorii expoziției, Cristina Golomoz, Alex Matei și Andrei Decu, vor discuta despre proiectul lor împreuna cu Președintele Fundației Familei Rațiu, Domnul Nicolae Rațiu2 spun organizatorii.

Expoziția digitală își dorește să prezinte o imagine a lumii din timpul și imediat după cel De-al Doilea Război Mondial. Exponatele includ coerespondență personală, intrări din jurnalul personal, articole din ziare precum și publicații oficiale și documente interne ale unor organizații studențești și grupuri est-europene din exil. Acest eveniment este rezultatul unui proces de digitalizare mai amplu, realizat datorita sprijinului financiar al Fundației Rațiu.

Comentarii

Comentarii

Fara Comentarii

Lasa un raspuns