11 localităţi fantomă în Alba. Există doar pe hartă

11 localităţi fantomă în Alba. Există doar pe hartă

Sit-ul hotnews.ro a prezentat o hartă intercativă a României cu localităţi care mai există doar pe hartă sau mai au doi sau trei locuitori.
Conform jurnaliştilor de la hotnews.ro în România există localităţi pustiite ce nu au locuitori, sunt amplasate în mijlocul unui lac sau al unei deversări de deşeuri toxice, sunt lipsite de orice fel de imobil sau au fost mutate în componenţa unor Unităţi Administrativ Teritoriale vecine, păstrându-se totuşi şi fosta înregistrare a localităţii ce trebuia să dispară. Aceste localităţi, ce uneori delimitează un teren viran, sterp, există în datele publice administrate de multe din instituţiile României, însă ele ar trebui radiate din evidente. O echipă de pasionaţi a găsit şi a centralizat localităţile fictive din ţara noastră, a făcut o aplicaţie de harta interactivă cuprinzătoare şi a lansat un proiect care documentează situaţia „localităţilor fantoma” din România cu scopul de a face ordine în datele administrative de la noi.

Harta interactivă cu localităţile fantomă din România o puteţi consulta aici: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19483503-harta-interactiva-localitatile-fantoma-din-romania-1-din-localitatile-din-tara-noastra-nu-mai-exista-realitate.htm

În judeţul Alba în această situaţie se află nu mai puţin de 11 localităţi, majoritatea ăn zone montane

Localităţi fantomă în Alba

Localitatea Carpenii de Sus din Comuna Şpring, judetul AB, cod siruta 7972

Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Pe imaginile satelitare recente, pe locul vechii localități se poate identifica o singură gospodărie. Conform unui articol din anul 2005 din HotNews localitatea este pustie.

Localitatea Ibru din Comuna Blandiana, judetul AB, cod siruta 3422

Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Localitatea nu a putut fi identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916 – 1959). Pe imaginile satelitare recente, apar câteva gospodării, dar acestea au fost părăsite.

Localitatea Zărieş din Comuna Mihalţ, judetul AB, cod siruta 5746

Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea avea patru locuitori la data rencensământului. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere(1916-1959. În perimetrul localității pe imaginile satelitare recente se mai poate observa numeroase gospodării.În articolul de ziar din 2005 localitatea este declarată depopulată. Perimetrul localității delimitează gospodăriile vechi, care în prezent sunt abandonate. Cu toate acestea în statistica Autorității Naționale Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor pe anul 2013, apar un număr considerabil de animale crotaliate, între care: 2 bovine, 399 ovine, 14 porcine.

Localitatea Doptău din Comuna Şona, judetul AB, cod siruta 7909

Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Localitatea nu se află pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959) iar pe ortofotoplanuri perimetrul localității mai delimitează doar 3 gospodării care par în stare acceptabilă. Situația este confirmată și într-un articol din ziarul ”Gândul” din 2005.

Localitatea Cicârd din Comuna Lopadea Nouă, judetul AB, cod siruta 5265

Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959) dar pe ortofotoplanuri perimetrul localității delimitează o singură construcție aflată pe teritoriul vechii vetre. Într-un articol din ziarul ”Gândul”, datat 2005, localitatea este declarată depopulată.

Localitatea Inceşti din Comuna Poşaga, judetul AB, cod siruta 6495

Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Localitatea nu a putut fi identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916 – 1959).Pe imaginile satelitare recente nu au fost identificate gospodării sau tramă stradală.În articolul de ziar, datat 2005, localitatea este declarată depopulată, iar perimetrul localității înconjoară câteva construcții (probabil stâne de oi), care nici măcar nu sunt conectatea de o rețea de transport. În conformitate cu informațiile statistice din anul 2013 ale Autorității Naționale Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor localitatea figurează cu 12 bovine şi 160 ovine. Este posibil ca din vechea localitate să mai fi rămas doar o stână.

Localitatea Şasa din Comuna Lupşa, judetul AB, cod siruta 5504

Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea avea doi locuitori la data rencensământului. Localitatea este identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959), dar sub limita lacului de decantare Valea Șesii. Limita de la ANCPI delimitează câteva gospodării în imediata vecinătate a iazului, care sunt cel mai probabil abandonate.

Localitatea Geamăna din Comuna Lupşa, judetul AB, cod siruta 5390

Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916 – 1959). Aceasta a fost inundată de iazul de decantare Valea Şesii, iar în prezent mai există doar câteva case în partea superioară a versantului. În conformitate cu informațiile statistice din anul 2013 ale Autorității Naționale Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor localitatea figurează cu 7 bovine şi un porc, care cel mai probabil aparţin sătenilor care au mai rămas în zonă.

Localitatea Medreşti din Comuna Sohodol, judetul AB, cod siruta 7605

Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Localitatea nu apare pe planurile directoare de tragere (1916-1959), pe Hărţile austriece apare toponimul La Medreş fără a se indica o localitate. Pe imaginile satelitare din Google maps apar 4 construcţii fără a forma o vatră.

Localitatea Bordeştii Poieni din Comuna Vidra, judetul AB, cod siruta 8470

Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Localitatea are o vatră și o rețea de drumuri identificabilă pe baza imaginilor satelitare recente. Perimetrul localității delimitează gospodăriile vechi, care în prezent sunt abandonate. Conform unui articol din Hotnews din anul 2005 localitatea este declarată depopulată.

Localitatea Poieni din Comuna Vidra, judetul AB, cod siruta 8719

Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului. În articolul de ziar din anul 2005, localitatea este declarată depopulată, chiar dacă perimetrul localității delimitează gospodăriile vechi, care în prezent sunt abandonate. În conformitate cu informațiile statistice aferente crotalierii din anul 2013 ale Autorității Naționale Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor localitatea figurează cu 21 bovine în condiţiile în care populaţia conform recensământului a fost 0. Probabil această localitate nu trebuie să există fiindcă nu relevă locuire permanentă.

sursa:http://www.hotnews.ro/
sursa foto:povestisasesti.files.wordpress.com/

Comentarii

Comentarii

Fara Comentarii

Lasa un raspuns